Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém v koupleně a to, že když chci rozsvítit světlo, tak se mi po celém bytě vyhodí pojistky (po zmáčknutí vypínače to udělám "bum" a zajiskří to). Vyměnil jsem vypínač, ale žádná změna. Nevíte prosím, čím to může být? Děkuji
JD
Jak to tady čtu, Vaše znalosti o elektrice jsou minimální. Nedoporučuju Vám jakékoliv zásahy do instalace! Elektrika může zabíjet (zvlášť v koupelně)!
Též souhlasím, ale s výjimkou.
Pokud má pán elektroinstalaci dle předpisů a nebo pokud se jedná o novostavbu, tak by měl (musí) mít v koupelně proudový chránič, který by ho měl vyvarovat uděru proudem.
Pokud chránič nemá, měl by si ho od elektrikáře nechat instalovat a zároveň se mu může podívat na světelný rozvod v koupelně.
Každopádně bych elektrické rozvody ponechal odborníkovi.
Hans S.
POZOR! Proudový chránič nezamezí úderu elektrickým proudem! Je to jen doplňková ochrana, která má minimalizovat případné následky úrazu! Ono když Vám bude procházet tělem 16A, tak i třicetina sekundy je v tu chvíli dlouhá doba...
Jinak pán může mít elektroinstalaci "podle předpisů" z doby, kdy byly rozvody instalovány, tedy bez chrániče. Tato stávající instalace není "proti předpisům".
Tak je samozřejmé, že opravy se provádí se shozeným jističem.
Též souhlasím, že proudový chránič nezamězí uderu prodem , ale život zachránit může.
Pokud se někdo vrtá v zásuvce pod proudem (chytrák) se silným jističem, tak ten nemusí vždy vyhodit a můžete tam pak vyset pekelně dlouho.
A pokud používáte v koupelně nejaké spotřebiče (fén, holící strojek apod.) je zde riziko úderu kvůli všudy přítomné vhlkosti o mnoho větší
Proto se proudový chránič používá např i na venkovní zásuvky apod.
Cose týče elektroinstalace z dob minulých. Pokud by se stala nějaká nehoda (požár apod. od vadné elektroinstalace) a zjistilo by se např., že pán má ještě hliníkové rozvody, neodborně zapojené zásuvky a spotřebiče nebo při úrazu proudem, že nemá tento chránič, tak by od žádné pojišťovny nedostal ani korunu. A co teprve riziko ztráty života.
Hans S
Cose týče elektroinstalace z dob minulých: pokud je elektroinstalace v pořádku a odborně provedená, není důvod ani předpis ji rekonstruovat jen proto, že dnes jsou přísnější předpisy, takto jem to myslel.
Samozřejmě, pokud děláme rekonstrukci koupelny, doporučuji provést i rekonstrukci elektro podle dnes platných norem.
Někde je zkrat. Podívejte se do objímky žárovky, jestli nejsou zdeformované kontakty pro žárovku. Pokud je objímka v pořádku, nedoporučoval bych amatérskou opravu.
Do vlastního vypínače vede pouze fáze, nemá se s čím zkratovat. Netuším, jaké máte světlo, jestli máte přívod veden přes vypínač nebo přes odbočnou krabičku. Pravděpodobně máte ale někde mezi vypínačem a světlem zkratovaný fázový vodič s nulákem, zemnícím vodičem nebo nějakou ukostřenou kovovou součástí. Asi bych začal hledat u připojení světla.
Problém vznikl sám od sebe? Nepřivrtával nějaký kutil třeba poličku?
Mám tam takové divné žárovky s plochým koncem, který se tam jen zastrší (nešroubuje se). Teď jsem koukal na tu objímku a vypadá ok. Ještě mě napadlo, co přímo ten kabel, který vede do té objímky?
doplněno 30.07.11 20:00:Jinak jsem nikde nic nevrtal. Stalo se to z ničeho nic... co třeba vlhkost?
Možná, musíte pátrat. Vlhkost by správně provedené instalaci neměla nic udělat.
Jaké máte žárovky, že se nešroubují? Nemáte náhodou žárovky na 12 nebo 24V? Pak by mohlo zkrat tvořit spálené trafo...
Nemáte foto žárovky nebo objímky?
Tak to je myslím halogenka na 230V, asi bych opravdu zkusil odpojit celé světlo, abych vyloučil nebo potvrdil závadu v přívodní instalaci...
Takže to mám fakt celý odmontovat? a co potom? mám v koupelně dvě světla na takový ten dvojvypínač... na levé tlačítko jedno světlo jde rozsvítit a na druhé tlačítko to udělá "bum", na to pravé tlačítko jsou tyhle žárovky...
No, pokud se na to svými znalostmi cítíte a nechcete volat elektrikáře, tak je to asi nejjednodušší cesta k identifikaci závady. Pokud máte více světel na to pravé tlačítko, asi bych je nejdříve sundal a opticky zkontroloval, možná uvidíte místo zkratu, ohořelý prodřený drátek. Pokud nic neuvidíte tak demontovat od kabelů a vyzkoušet zapnout proud do odpojených drátů.
Pro jistotu ještě doplním varování před úrazem elektrickým proudem. Pokud si nevěříte, svěřte to radši elektrikáři...
Achjo, no elektrika není zrovna moje hoby... No já to pravé tlačítko raději odpojil od šťávy a používám jen to levé. Tak asi sundám ten kryt, který kryje tyhle žárovky a mrknu co se tam skrývá.
tak děkuji za info
ale ještě se zeptám, nehrozí, že by elektrikář musel rozkopat koupelnu kvůli tomu kabelnu ne?
Odpojte vodiče od toho světla, které bouchá a pak zkuste zapnout ten druhý vypínač. Pokud to opět bouchne, tak je zkrat někde po cestě. Jde Vám nulák také krabicí vypínače (bez přerušení)? Zkontrolujte, zda se někde neporušila jeho izolace a zda se nedotýká kontaktu vypínače.
Nulák, neboli nulovací vodič (modý N) může být od přívodu ke světlu propojen v odbočné krabici. Pokud chceme tuto krabici ušteřit, je možné tento vodič propojit přímo v krabičce pod vypínačem. (podobně jako ochranný vodič zelenožlutý PE)
Jakube! Dobře? A co ta prošroubovaná a prohořelá fáze na kostru? Vždyť je to vidět i na foto!
Foto:
doplněno 14.08.11 20:02:Buďte rád, že máte světlo uzemněné...
Z fotky je jasně patrný zkrat jako brno. Na fázovém hnědém vodiči, který byl přicvaknut na přizemněnou kovovou kostru svítidla(nebo co to je). Tzn. při montáži tam někdo skřípnul hnědý drátek.
Dobré dopoledne, tak ze mě elektrikář asi nebude. ) Nicméně, jak to mám spravit?
) Děkuji
J.
Pokud je drát dost dlouhý, tak uštípnout v místě poškození izolace a připojit takto zkrácený zpět do "čokolády". Pokud není dost dlouhý a není příliš poškozen měděný vodič (upálený), navléknout přez poškozené místo vhodnou izolaci (bužírku). Izolační pásku požívám nerad. Každopádně při opětné montáži dbát na to, aby vodiče procházely příslušnými výřezy a nebyly nikde přiskřípnuté. V případě, že drát nedosáhne ke svorce a je příliš poškozený, budete ho muset nastavit vhodnou svorkou.
Magdone, souhlasím, z fotky soudím, že zkrácení hnědého fázového drátu možné bude, navíc bych ještě svorku otočil "vzhůru nohama", přívodní vodiče budou mít větší rezervu a budou mířit do horního výřezu.
Při montáži dbát na to, aby ŽÁDNÝ drát nebyl uskřípnutý, nejen přívodní, ale i licny k žárovkám!
doplněno 15.08.11 18:39:Ten montážník byl stejně "šikulka", ten uříznutý horní roh také není originál...
...ona ta lustrsvorka asi původně obráceně byla, už podle výlisků "L" a "N" na plastu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.