Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začínám rekonstrukci rodiného domu a nyní řeším vytápění. Do domu mám zavedenou jenom eletriku, tak přemýšlím o sálavých konvektorech a krbových kamnech.Ale malou místnost jako je záchod nevím jak vytopit. Velikost je cca 1.8x1,5m a sálavý konvektor tam proto neumístím, protože tam by měla být odstupová vzdálenost asi 70 cm, Přemýšlel jsem, že bych tam nechal nainstalovat infrapanel, ale nevím jak dlohou trvá jeho zahřátí. Potřeboval bych nějaké vytápění, když rodina půjde na záchod aby jsi na tu chvíli pustila topení a nezmrzla tam. Děkuji za jakékoliv návrhy.
Předpokládejme, že dům bude mít zatepleny obvodové zdi a záchod bude sousedit maximálně jednou obvodovou zdí (pakliže bude v rohu, tak se dvěma, pakliže vůbec, tím lépe). Okolní místnosti budou vytápěné, takže teplo přes příčky prostoupí i na WC. Takto je to třeba v bytových jádrech paneláků, taky nemusí mít vlastní vytápění. A pro tepelnou pohodu bych do do podlahy WC instaloval tzv. teplou dlažbu (zkuste si vygooglit "teplá dlažba" nebo www.v-system.cz). Pro plochu oné místnosti Vám bude stačit ta nejmenší, spotřeba pak také není nijak závratná, navíc jde nastavit termostatem.
Ondřeji,dům snad bude celkově vytápěný a zvenku zateplený.Většinou v takových domech záchod nevyžaduje samostatné topení.Pokud ano,tak si myslím,že nejprogresivnější jsou pod dlažbou položené topné rohože.Ty infrapanely jsme zkoušeli s mou vnučkou,parametry silně negativně jsou ovlivněny cenou.
JABRAKA
Dům má pouze nová plastová okna s trojsklem, zateplený není. Šířka venkovní zdi je 40cm. Bydlím v Krkonoších a v zimě je bez topení na záchodě docela zima. Klidně bych investoval do nějakého stropního panelu, který by mi tam udržoval alespoň teplotu cca 18°C. Myslíte že je to dobrá varianta topení. Ta teplá dlažba nevím, jelikož tam budou asi větší tepelné ztráty,tak nevím aby to zbytečně netopilo naplno.
To jste měl říct hned, že není zateplení a jen 40cm zdi Pamatuji se na infrazářiče, co bývaly v koupelnách. Jenže - mít to v pernamentním provozu, tak se nedoplatíte. A spouštět to zase jen když jdete na onu místnost, tak než se to nehřeje, máte hotovo... proto to chce něco s relativně nizkým příkonem a aby to bylo puštěné furt. A teplá dlažba zajistí subjektivní pocit tepla už jen proto, že teplo půjde od nohou a ne kdesi od stropu... Takže já jsem pro topný kabel, příkon je cca 10-15W/m, když to dobře položíte (vytvoříte meandr pouze na prostředek, tzn. tam kam se šlape), tak se do 70W vejdete... A rozhodně se na WC budete cítit lépe, než když si u stropu rozsvítíte 70W žárovku...
Delikátní záležitost! Nabízím léty odzkoušený tip. Na podlahu za mísu jsem postavil "topítko" -příkon 2000/1000W s ventilátorem (výška cca 30 cm), zakoupené za 600 Kč a namířil zezadu pod kolena sedící/ho. Připojen ke svítidlu. Po rozsvícení, než sundáte kalhoty, fouká teplo. V přechodném období stačí jen 1000W.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.