Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybavit dílnu?

Od: lenya* odpovědí: 3 změna:
Ahoj, chtěla bych všecky moc poprosit o radu ohledně vybavení dílny pro zručného téměř začátečníka :) kupujeme nový domeček a jelikož jsme myslím celkem šikovní, rádi bychom si v něm, různé poličky regály a jiné úložné prostory vytvořili sami a při té příležitosti si rovnou v místnosti cca 2,5 na 3,5m, zřídili malou dílničku do které bychom pro začátek chtěli investovat max 50 tis. co by podle Vás v takové dílně rozhodně nemělo chybět? máte nějaký tip na konkrétní přístroje? nemluvím teď o ručním nářadí, toho snad většinu máme, stejně tak i vrtačky, flexu i mafl, ráda bych poradila, s ponky, bruskami svěráky atd. předem mockrát děkuji! Lenka
doplněno 29.07.11 12:50:

dobrej:) děkuji všem za rady! , jen bych dotaz ještě malinko upřesnila, nejde jen o vybavení domku, oba s přítelem odjakživa prahneme po tom, mít svou vlastní dílnu, doteď jsme bydleli v paneláku kde to nebylo jaksi možné, takže jsme vděční i za ten malinký prostor v našem novém malinkém domku, představuli si nějaké šikovné rozmístění polic a všelijakých závěsných systémů po zdech, pro maximální ůsporu místa a k tomu právě jen ty stroje, které opravdu užijeme pro výrobu nového a renovaci starého dřevěného nábytku. až bude náš domek vybaven, rádi potěšíme něčím pěkným i rodiče atd.:) otázka měla tedy být spíš na konkrétní vybaveni truhlářské dílny

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

3x

Nechci Vás odrazovat, sám jsem taky ulítlý na nářadí, ale: 1) 2,5x3x5 metru plochy není moc na to, aby si mohl člověk vyskakovat. Je to dobré na kumbál s nářadím, ale stroje kolem sebe potřebují pracovní prostor, 2) jak bylo řečeno, je nesmyslné kupovat jednoúčelové stroje. Ty levné z baubau Vás většinou zklamou výsledným opracováním obrobku, ty drahé zase nikdy nevyužijete. Takže je kolikrát lepší (a ve výsledku levnější) si nechat desky na míru nařezat a profesionálně olepit, než kupovat velkou pilu a olepovačku atd... a co s nářadím, až budete mít postaveno? Prodat? Na tom zbytečně proděláte... Ale jak říkám, také jsem ulítlý a mám v dílně skoro všechno, vyjma soustruhu a frézy. Určitě využívám stojanovou vrtačku, stolní brusku, pokosovou a pásovou pilu, kombi brusku... protahovačku, hoblovačku, lis, naopak velmi málo... Ponk a svěrák je pak samozřejmě základ...

technikjirik*
hodnocení

2x

pokud se jedná o nařádí a jednotlivé pomůcky, pak doporučuju postupovat tak, že nejdřív si uděláte představu toho co chcete vytvořit, pak si někde přečtete jak se to dělá (internet kutilské servery, nebo lépe knihy o nábytku) a podle toho pak budete nakupovat nařádí, které budete potřebovat. Já si dělal nábytek sám a dělal jsem to tak, že jsemm si nechal nařezat materiál na profi nnástrojích a pak jsem si to doma sám smontoval.

Pro nábytek potřebujete především samosvorné kleště rovný velký stůl , ocelový úhelník sponkovačku, vrtačku s frézkou nebo nástavcem. Nějaké šroubováky a přímočarou pilu a ještě lépe pokosovou stolní pilu. Ale to je relativní. Nejprve si uděláte technické nákresy toho nábytku a pak se dívejte v prodejnách z čeho je to udělané.

za 50 tisíc už se dá udělat krásná dílna na malou soukromou výrobnu která vás snadno uživí.

hop®
hodnocení

2x

Jde o to, jaký materiál preferujete.

Pokud chcete pracovat především s kovy, tak doporučím hlavně robustní ponk se svěrákem, a stolní brusku, raději dvoukotoučovou. Potom asi stolní stojanovou vrtačku, pokud již rozumnou vrtačku máte, stačí příslušný stojánek s upínáním.

Pokud chcete vyrábět doplňky dřevěné, tak cirkulárku s hoblovkou, případně s protahovačkou, a truhlářskou hoblici (ponk).

Pro začátek by to mělo stačit, zbytek rezervovaných financí si schovejte, sami brzo přijdete na to, co vám zrovna k vaší činnosti chybí - ať nekoupíte něco, co sice patří k základnímu vybavení, ale zrovna vy to nikdy nepoužijete!

Ještě bych chtěl říci, že dřevodílna a kovodílna se blbě kombinují. Ze dřeva je stále a vždy všudypřítomný prach, který při práci s kovy vadí a překáží - a to pomíjím bezpečnostní a protipožární předpisy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]