Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně nově vrtané studny. Loni na podzim jsem si nechal na své parcele (zatím bez rodinného domu) provést průzkumný vrt, který jsem následně "zlegalizoval" na studnu. Mám za sebou od ledna několik návštěv stavebního úřadu včetně odboru životního prostředí, který mi minulý pátek vydal Stavební povolení k provedení vodních děl a Povolení k odběru podzemních vod.
Nyní si soused nechal vyvrtat rovněž průzkumný vrt, ale ten se nachází cca 19m od toho mého. Oba vrty (můj i sousedův) budou v mírně svažitém terénu pod kopcem na stejné vrstevnici.
Mám se obávat o možné strhnutí vody ve svém vrtu? Jak proti tomuto mohu postupovat? Navíc sousedova vrtací firma u mne sice provedla měření hladiny, ale bez mého vědomí a přítomnosti - jen oslovili mého známého který se tam zrovna pohyboval, jestli mohou jít měřit. Vím že je zde možnost vyžádání čerpacích zkoušek, ale kdo je může podnítit? Má na toto právo vodoprávní úřad (odbor životního prostředí)? Mám neověřenou informaci, že od 1.1.2011 už tuto možnost úřad nemá a nařídit je může jedině soud (a to bych opravdu nerad).
Se sousedem zatím nemám žádné vztahy a nerad bych začal vykopáním válečné sekery. On sám při samotném vrtání nebyl.
Děkuji za jakoukoliv informaci, černos
zdravím, my jsme sice na rovině, ale máme studnu ve které není pitná voda a sousedi mají studnu taky cca 20m daleko a berou z ní pitnou vodu a problémy s hladinou nemáme, samozdřejmě záleží jak to tam máte s vodotečí, pokud jste jim nepodepsal žádný papír o měření té hladiny tak nemají nic(koneckonců na cizím pozemku nemají právo něco měřit atd. i když je tam "známý" pozval) a mělo by se dát obrátit na stavební úřad, ale úplně nejdřív by jste měl jít za sousedem a domluvit se sním že by vám to mohlo udělat problém a společně vyhledat nějakého odborníka co to posoudí, pokud soused není arogantní by měla nějaká domluva být...
Zdavím vás,
to co je pro vás důležité je, že máte vodoprávní povolení k odběru podzemních vod. To co máte v povolení povoleno (jaké množství vody můžete čerpat) to je pro souseda nedotknutelná voda. Vodoprávní úřad při povolování nové studny musí mít hydrogeologický posudek. Tato povinnost zajistit posudek je daná vyhláškou (myslím č. 432/2001 Sb.) ve které je přesně stanoveno jaké podklady se mustí předložit k žádosti o povolení k odběru. V tomto posudku musí být napsáno že množství vody které chce soused obebírat neovlivní jiné zdroje v okolí (tedy vaši studnu). Tohle musí hydrogeolog prokázat a to se dělá právě tou čerpací zkouškou.
To měření o kterém píšete byla nejspíš už přímo čerpací zkouška - začali čerpat ze sousedova vrtu a ve vaší studni sledovali jestli klesne hladina.
Hydrogeologický posudek potom bude na vodoprávním úřadu, kde se do něj můžete ve vodoprávním řízení podívat. Pokud tam bude uvedeno, že vás sousedův odběr ovlivní, tak bych se být vámi jako účastník řízení bránil dostupnými prostředky v rámci vodoprávního řízení.
Díky za všechny odpovědi. To co jsem měl podepsat a dnes také podepsal, bylo měření před vrtáním a odpoledne mě čeká další meření a podpis po vrtání - tímto by se měla vyloučit možnost, že by soused navrtal mou výduť s vodou a následně další níže položenou a nedošlo tak k odtečení mé vody do té nižší. Čerpací zkoušku nejspíš nařídí vodoprávní úřad - podle všeho tomu tak bude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.