Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava fasády chalupy

Od: xxxx* odpovědí: 10 změna:
Dobrý den ,minulý rok jsme rekonstruovali střechu na chalupě včetně krovu ,štíty jsem vyzdil z ytongu, polystyren na věnci přetáhl perlinkou a lepidlem.
Letos jsem začal uvažovat o celkové rekonstrukci fasády a dostal jsem se před problém jakým způsobem...
Chalupa je cca 100 let stará bez základů stavěna z kamene a hlíny popř.dozdívky z cihel,omítka klasická se štukem cca 60.léta (rekonstrukce v éře JZD)
původní fasáda je soudržná, pevná a nikde se neodfukuje...občas jsou někde vidět vlasové trhlinky které se však nezvětšují...
vlhkost v chalupě není (něco jse odkopal+drenáž)...
dozděné štíty bych řešil klasicky.. ( lepidlo, perlinka, štuk,barva fasády)
nevím však jakým způsobem vyřešit spodní část:
Zda...
... očistit wapkou ,napenetrovat a dále klasika... lepidlo, perlinka ,štuk ...( fasáda se celkově zpevní a k trhlinám nebude docházet,bojím se však toho že lepidlo fasádu "zavře"a omezí "dýchání")
nebo druhá varianta
... prasklinky očistit napenetrovat a pouze oštukovat...(v tomto případě mám však strach že po natření fasády barvou a dvou zimách se mi vlivem sedání a zvedání chalupy vytvoří praskliny nové )
osobně se mi líbí první varianta více ,nemám však zkušenosti s "průvzdušností "lepidla ať už flexi či obyčejného.
prosím proto o radu a Váš pohled, případně o zkušenosti kterých není nikdy dost...
Děkuji a jsem s pozdravem Karel Rešl 603 487 035 frauenhof@seznam.cz

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

xxxxKarle,

gratuluji: 100 let, omítky drží, stavba bez izolací a suchá!

zapoměňte na dýchání stěn. to je mnohokrát vyvrácený mýtus. Víte kolik toho projde stěnou? kolikrát více toho odejde otevřením dveří 1x za den?

Pokud je opravdu stavba suchá jak píšete (ale nevěřím tomu), tak nelapte EPS po celé stěně.

Obáváte se něčeho?

doplněno 31.07.11 19:58: " tak nelapte EPS po celé stěně"
tato věta měla být
tak nalapte EPS po celé stěně
xxxx*
hodnocení

Obávám se pouze toho že lepidlem zavřu celou chalupu...nebo spíše že vlhkost poleze nahoru...

chalupa je suchá, v mezích chalupy bez vod.izolace (tzn.žádná viditelná vlhkost uvnitř ani vně, žádné plísně) ani houby zde nerostou...

vlhkost v zimě 60%, v léte v parnu příjemných až 80...to ale tyhle kamenný mršky dělaj...proto máme okna a větráme...

omítky jsou ze 60 možná 70 let..100 let starý je plášt a to bláto ze kterého to plácali předkové...

jelikož jsem dotaz odeslal snad každému kdo měl před jménem lepidlo :) sešlo se mi zatím asi10 odpovědí a je to tak 50/50 pro obě varianty...

polystyren asi určitě nechci ,tak krásně křivou omítku on nedokáže a selský rozum velí že asi ani nepropustí vůbec nic..

aby to tedy bylo stylové... radu diváků jsem vyčerpal , 50/50 také ted už snad jen přítel na telefonu...

xxxx,

"Obávám se pouze toho že lepidlem zavřu celou chalupu...nebo spíše že vlhkost poleze nahoru" máte nějaké zdůvodnění, že to tak bude? Proč by to lepidlo mělo natáhnout vlhkost, když je chalupa suchá!

Pokud EPS nechcete je mnoho jiných stejně vhodných izolantů, klidně i bez použití lepidlo.

Jak Vám někteří zdůvodnili, že lepidlo způsobí "lepidlem zavřu celou chalupu...nebo spíše že vlhkost poleze nahoru" když je difuzní?!

Pane Cukrar, ma opravdu smysl resit EPS?Jedine snad pro vyrovnani povrchu. Myslim, ze izolace by se mela resit jako komplec a zateplovat steny a nechat stara okna, nezateplenou pudu a zem podle me nema prilis cenu. Budu rad, kdyz mi to vysvetlite.

Dekuji

xxxx*
hodnocení

ten polystyren bych asi doopravdy nechtěl...

zapoměl jsem, však připojit že okna jsem vyměnil a stropy jsou zezhora zafoukané 30 cm vlny,,,,

to ale na věci nic nemění a nízkoenergetickou chalupu asi nevytvořím...

a těm dědům co tokdysi stavěli je asi už jedno...

dakone, souhlasím s tím, že zateplení se musí řešit komplexně, celý dům...

někde, nebo někdy jsem napsal něco jiného?

zateplovat steny a nechat stara okna,*****ty již vyměnil***** nezateplenou pudu *****to může dodělat*****a zem *****to může dodělat*****podle me nema prilis cenu.

vždy přirovnávám zateplení jako k ošacení na člověku. Se zimní bundou a v pantoflích, bez čepice, bude na horách každému zima...

jabraka*

Milane,když to opravíš do třetice,tak už to bude NALEPTE!?

JB

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý den, řešila jsem podobný problém, moje chalupa je ještě o pár let starší (1894). Když jsem už zůstala na řešení chalupy sama, nejprve jsem nechala vyměnit střešní krytinu a klempířské prvky. Pak se teprve ukázalo, že "nová" fasáda z roku 1994 je provedena nevhodně, v podstatě to byl beton. Nedržel na ní ani štuk a uvnitř byla značná vlhkost. Řešila jsem to po poradě s místním odborníkem sanačním kompletem podhoz + omítka + štuk + silikátová fasádní barva. Není potřeba dělat z tohoto materiálu celou fasádu, já to mám cca do 1 metru. Můžu Vám ukázat, jak vysoko vzlíná vlhkost, protože momentálně řeším jednu nosnou vnitřní zeď, která není podřezaná. Z jedné strany už sanační kompletek je, tam je to suché. Z druhé strany jsem původně chtěla jen strhnout štukovou vrstvu, ale od cca 5O cm směrem dolů to šlo i s omítkou. Podařilo se mi to nahodit a naštukovat (ten kousek vlastnoručně), teď čekám až to vyschne, abych mohla povrch natřít silikátovou barvou. V tomto případě rozhodně nepenetrovat. Patronka

Oprava fasády chalupy
xxxx*
hodnocení

Děkuji za reakci... o sanační maltě jsem uvažoval pouze na podhození jedné strany(viz foto) spodku, perlinku v mém případě bych chtěl pouze na zpevnění a zafixování prasklinek aby se do budoucna neobjevovali...ale jak už mi bylo jinde řečeno ta chalupa na to má nárok:) a tomu i věřím...jinak děkuji a držím palec vaší rekonstrukci... jo a abych mužskou ješitnost nezapřel tak ta naše chalupa

je datovaná už rokem 1873 :-P...ale to tam stálo cosi jiného...

Oprava fasády chalupy #2
patronka*

Dík za podporu, já si to jinak musím chválit sama *smich*. Použil jste výraz "podhození " nemyslel jste jen spodní vrstvu, že? U sanačních omítek se musí skutečně dodržet všechny vrstvy ze stejného materiálu, jinak to ztrácí funkčnost. Já vlastně až teď u té vnitřní zdi vidím, kam až vzlíná voda, na vnější fasádě to vidět tak nebylo. Taky už mám zkušenost, že se to nesmí ničím zakrýt, já jsem dala z jedné strany rohož a okamžitě začala hnít. Já bych tam nedávala ani tu perlinku, prasklinky se většinou dělají, když je stavba trochu v pohybu. Dám sem ještě fotku zblízka, kde je vidět hladina vlhkosti. Dílu zdar *palec* Patronka

doplněno 28.07.11 18:34:

Ještě jsem si při pohledu na Váš snímek vzpomněla, že když jsem nechala vyměnit okna, tak pod jedním to už bylo podřezané a pod druhým musel zedník všechno vybourat a na izolaci znovu vyzdít parapet. Trochu to právě vypadalo jako ty Vaše okna.

Oprava fasády chalupy #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]