Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit problém se spoluvlastníkem

Od: ivik* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat vůči bratrovi, se kterým jsem zdědila napůl RD.Na domě je nutné provést opravy, např. natření střechy cca za 30 000 kč, ale bratr alkoholik a gembler se vyhýbá dohodě o opravách, nemá peníze, má pouze dluhy a problémy.Já na opravu peníze mám, ale on jen čeká, jestli budu tak hloupá a vše zaplatím a od něho samozřejmě nikdy neuvidím ani korunu.Máte někdo zkušenost a radu, jak věc řešit?Díky za odp.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

Když nemá a nechce, tak co chcete dělat? Odkupte to od něj .. dát k soudu když nemá prachy je zbytečné. Když dluží můžete o tu polovinu ještě přijít.

hm*
hodnocení

1x

Vlastní zkušenost nemám, jen odkoukanou (naštěstí). Společný nerozdělitelný majetek v podobných případech obvykle jen chátrá a jsou pouze dvě možnosti: buď koupit i druhou polovinu, nebo celý dům prodat a peníze si rozdělit. Druhé řešení bývá častější.

lidka*
hodnocení

0x

Iviku, já jsem to řešila s exmanželem tak, že svou polovičku daroval dceři a já mu darovala určitou částku v hotovosti a potom podle písemné dohody mu přispívala na nájem a energie apod. Jinak by asi byl z něho bezdomovec a také gembler. A jestli se topí v dluzích a v závislostech, tak možná na určitou dohodu přistoupí. Ale nejprve by musel svou polovinu vám darovat.

ivik*
hodnocení

Děkuju za odpověď, ale on na žádnou dohodu nepřistoupí,on prostě jen čeká na to, co budu dělat já, klidně si nechá spadnout dům na hlavu. Kdybych mu navrhla jakékoliv řešení, on v tom vidí to, že ho chce někdo o jeho polovinu připravit. a je si vědom toho, že se z něho může stát bezdomovec. V minulosti využíval rodiče, půjčoval si od nich peníze a oni ze strachu o to, že bude dělat ostudu, mu často půjčovali.Alkoholik a gembler je, ale k tomu je neskutečně " vyčůraný " a bezohledný vůči druhým.Bývalé manželce dluží na výživném cca 250 000 Kč a ona ze strachu o scény, které jí dělal i u ní v práci je soudně nevymáhala. Kdo tohle v rodině nemá, nepochopí, co to je za neřešitelný problém.Každopádně díky za odpověď.ivik

lidka*

Tak na nic nečekejte a požádejte soud o zrušení podílového spoluvlastnictví. Soud rozhodne buď podle vašeho návrhu, že bratra vyplatíte z jeho poloviny, nebo rozhodne o prodeji nemovitosti a rozdělení výnosu z prodeje. Pěkně je to posané v následujícím článku. epravo.cz/...

Prostudujte si to a dlouho asi neváhejte. Zvažte, zda byste byla schopná bratra vyplatit a nebo si předem ověřte, zda byste mohla dostat na vyplacení podílu hypotéku. Zrovna včera jsem poslouchala, jak se banky perou o případné klienty. Asi by bylo dobré mít toto předběžně zjištěné a uvedené v žádosti pro soud. Jinak nemovitost bude chátrat a nebudete z toho mít užitek ani vy. A to by bylo škoda. Věřte mi, že stojí za to se o to poprat. Jak jsem psala, také jsem musela dlouho o domeček bojovat, až se mi to nakonec podařilo a dneska tam bydlí vnučka. O to víc mne to těší. *tuc*

ivik*
hodnocení

Děkuju za konkrétnější radu, určitě odkaz na stránky prostuduju.Pak mu dám " nůž" na krk a děj se co děj, půjdu si za svým.Díky moc.Ivik

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]