Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba za popelnice vs pobyt v cizině

Od: melody3781* odpovědí: 10 změna:

dobrý den,

bydlím už nějakou dobu v cizině a v čr mám trvalé bydliště u rodičů tak jsem se chtěla zeptat jeslti jde zrušit platbu za popelnice když tam mám trvalé bydliště nebo to musím platit. popřípadně kde to lze zrušit a co k tomu budu potřebovAT děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

1x

Je to jak říká buss - platbu za odpad neřeší žádný zákon, ale vyhláška obce. Ta může prominout poplatek všem obyvatelům a hradit to ze svého rozpočtu, nebo likvidaci komunálního odpadu promítne na občany (zákon tuším akorát řeší maximální výši). Takže se optat na obecním či městském úřadě, případně magistrátu, jak to lze řešit. Většina vyhlášek je konstruována tak, že třeba studentům, kteří studují na druhém konci republiky a bydlí na koleji se platba krátí...

kosak*

která je součástí zákonu o místních poplatcích? 565/1990 Sb

mozek upgridován:

" Nárok na osvobození od poplatku máte za předpokladu, že obec vydá obecně závaznou vyhlášku vztahující se k poplatkům za odvoz komunálního odpadu, ve které bude tato výjimka zanesena. Žádost (nebo čestné prohlášení) si pak podejte na obecní úřad s odkazem na tuto vyhlášku.

Ze zákona obci neplyne povinnost tuto výjimku ve vyhlášce uvést _ je to pouze možnost daná obci zákonem."
cepagis*

Kosaku, copak může být jakákoliv vyhláška obce, resp. tisíců obcí součástí nějakého zákona? Ale jinak souhlas...

lidka*
hodnocení

1x

Nejprve se podívejte na obecně závaznou vyhlášku vašeho města nebo obce: mesta.obce.cz/.... mesta.obce.cz/... Vyhlášku najdete pod: "vyhlášky"(někde OZV) a nařízení. Je možné, že přímo ve vyhlášce je uvedeno, ve kterých případech se platba poplatku promíjí. V našem městě je zohledněno právě studium a zaměstnání v zahraničí - dokládá se pouze čestným prohlášením. Ale záleží na tom, jaká kritéria zastupitelstvo schválilo a tak může i trvat na tom, že platí všichni, kteří mají na katastru trvalý pobyt. I když tam osvobození nebude uvedeno, pošlete písemnou žádost o prominutí poplatku a uvidíte, jak to váš úřad posoudí. Za zkoušku nic nedáte. Dneska je sice maximální výše poplatku 500 Kč, ale hovoří se o razantním zvýšení. A je fakt, že odpad netvoříte, takže by vám mohli vyhovět. U nás jsou osvobozeni i vězni a pacienti v LDN. *cteni*

buss
hodnocení

0x

Mělo by to jít, když prokážete, že se tam nezdržujete a neprodukujete tak odpad. Obce mají vyhlášky, kde jisté vyjímky uvádí, podat žádost o prominutí poplatku. Budou však chtít prokázat svoji nepřítomnost.

kosak*
hodnocení

0x

Co já vim, tak popelnice se platí za trvalé bydliště. Čili logicky, máš li v ČR trvalé bydliště, musíš platit v ČR za popelnice.

Tak to alespoň platívávalo, pokud jsem zaspal nějakou novelu zákona, tak mě prosím opravte.

gaucho912*
hodnocení

0x

Platba za popelnice?Kde žijete pokud budete bydlet v Teplicích tak jsou popelnice zdarma již 20 let zřejmě je chyba v těch co volíte .*frajer*

buss

A kdepak, z čehopak na ten odpad asi berou? Že by si prachy na to Kubera zajistil (pak ovšem i z našich daní, že ano)? No my poslance tady nemáme ...

gaucho912*

Ale kdepak zvašich daní jen jsme město které nedluží a neutrácí za hovadiny naopak my doplácíme na vaše starosty a jejich rozhazovačnost a špatnou finanční politiku.*ua*

hodnocení

0x

melody, jeden ověřený postup...

za synka jsem nepltil v Pardubicích poplatek a byl prominut, protože jsem doložil že platí jinde.

Až letos, po nové úpravě předpisy nelze odpustit poplatek, jedině vyjímka, že byl půl roku mimo republiku.

Přesně Vám odpoví Váš obecní úřad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]