Nejste přihlášen/a.
Chci zbourat starou zeď, tvořící plot mezi mým a sousedovým pozemkem. Stavební úřad na mě požaduje profesionální projekt, kulaté razítko, popř. stavební dozor, kvalifikaci stavebního dozoru a další. Připadá mi to nesmyslné, když k postavení takovéto zdi, nepotřebuji podle nového zákona 191/2008 nic. Prosím poraďte nebo mi odkažte, kde najdu příslušné paragrafy. zatím se mi to prohledáváním internetu nepodařilo.
Děkuji
albion
je tu jedna možnost, záleží na vztahu se sousedem... pokud je dobrý, teda ten vztah, co kdyby nějaký neopatrný řidič s vétřieskou nedával dobrý pozor při couvání, když Vám nebo sousedovi dovezl palivové dříví, novou zeminu, hnůj na zahrádku...nehodící se škrtněte... a tak zavadil o ten plot, že z něj polovičku (třičtvrtě, celý) svalil... plot už leží, vy jste se se sousedem dohodli, že už mezi sebou plot nechcete, ani po šoférovi nechcete finanční náhradu nebo opravu, tak jen dáváte najevo OÚ, že plot je odstraněný, protože byl poškozený a stojící zbytky ohrožovaly bezpečnost lidí... sutiny jste použili na zasypání nerovností a cihly v budoucnosti hodláte prodat...
je ten plot v takovém stavebním stavu, že stojí pevně? nestačilo by ho podmočit? neohrozuje bezpečnost? u Vás teď nefouká žádný pořádný vítr?
Tedy nejsem odbornik, ale napisi svou zkusenost.
Chceme oplotit pozemek jen obycejnym pletivem a bylo nam receno, ze pokud ho chceme 180 cm vysoke tak po nas budou chtit projekt (tedy kulate razitko) a bude se to brat jako "stavebni povoleni" takze navic budeme platit asi 3000,- za povoleni.
Takze co pisete me vubec neudivuje a vubec bych se nedivila kdyby to tak skutecne bylo Ono bohuzel vse co je pevne spojenou se zemi (tedy treba zabetonovane sloupoky) je brano jako stavba a je treba to mit schvalene a dost zalezi na pristupu stavebniho uradu... ...ale treba nekdo neco poradi.
Zde máte kompletní stavební zákon. 191/2008 je jenom novela stavebního zákona.
Především se ujistěte, že zeď je vaše a je postavená na vašem pozemku. Aby nenastaly spory se sousedem. Pokud ano, oznamte na stavební úřad, že budete opravovat zeď, která je v havarijním stavu a ohrožuje bezpečnost vaší a i sousedovu rodinu. Takže by se nic neměnilo ani vzhledově a i umístění se nebude měnit. A uvidíte, jaká bude reakce stavebního úřadu. Jsou dovolené a tak třeba uběhne 30 dnů bez odezvy a to by se dalo považovat za souhlas.
@tofi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.