Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektřina v garáži - lze ji odpojit?

Od: mila2010* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, vlastním garáž a již 15 let mám spotřebu elekrické energie 0. Přesto platím nemalé částky za poskytované služby. Dva sousedé s garážemi se stejnou nulovou spotřebou se nechali slyšet, že si nechají elektřinu odpojit, protože ji vůbec nepotřebují. Je to možné udělat? A pokud ano, je na to nějaký zákonný postup? Děkuji za odpověď.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

2x

Pokud se nepletu platis za elektromer(jistic apod.) + min. zaloku 20 nebo 50,-.

Urcite lze nechat el. odpojit, zavolej, napis a nech zrusit odberne misto

mila2010*
hodnocení

Jasně a stručně, to se mi líbí, díky za radu! Zálohu za 3 jističe platím přes 90 Kč, ale za služby 572 + DPH což dělá skoro 800. Takže pro mě jako důchodce už docela dost za něco co vůbec nevyužívám. Asi mám kliku že máme každý hodiny samostatně.

standam*

jj, to uz by byl problem. Tech 800,- neni snad mesicne?!

mila2010*
hodnocení

Nééééé, vyúčtování chodí ročně, ale počítám teď každou korunu.

standam*

:) ja neco podobne resil na byte, nechal jsem to co nejvice snizit (byt byl nevyuzivan) a pokud se nepletu bylo to cca take tech 800,-, takze asi nize to nepujde. Navic k bytu byla i garaz, ktera byla napajena z bytu. Coz by se dalo take udelat, ale nepredpokladam, ze bude hned vedle bytu jak v mem pripade.

cepagis*
hodnocení

2x

Předpokládám, že se jedná o řadovou garáž, kde můžou být stovky garáží. A správce nebo někdo určený rozpočítává celkovou spotřebu. Take předpokládám, že nemáte na každé garáži vlastní (nepodružný) elektroměr, takže nemáte vlastní smlouvu s distributorem. Nicméně - postup správce nemusí být špatný, platí se přece paušál za instalované "ampéry", tedy fixní sazba za jistič. A je jedno, kolik odeberete... Další věc je třeba osvětlení areálu, které (pakliže to neplatí město) se také může rozpočítávat... Takže řešením je zajít za tím správcem? Technicky to samozřejmě odpojit lze (narozdíl třeba od dálkového vytápění v paneláku), možná bude i záležet na tom, jak byla garáž kdysi zkolaudována...

mila2010*
hodnocení

Ano, jedná se o řadové garáže, ale každý má svůj elekroměr,takže si každý platí své jističe i spotřebu. A zpráva o elektrické instalaci byla součástí kolaudace. Proto si myslím, že i když bych si to nechal odpojit od distributoran nevím jestli bych zase nemusel žádat o novou kolaudaci či něco podobného.

buss
hodnocení

2x

Spotřeba nebude 0, záleží jaký to elektroměr, i samotný má spotřebu, uvádí se 5 W. A paušál za elektroměr. Proč by nešla elektrika odpojit, je povinná? Podám žádost a je to. Ale garáž bez elektriky, no budiž.

doplněno 26.07.11 22:32:

Upřesním, 5 W se uvádí na jednu cívku, takže při třech fázích ... My máme podružné, ale neformální. Vypíná se hlavní jistič, ale při kupě garáží to bude asi problém. Platit podílem bych nechtěl, někteří tam mají dílny.

cepagis*

Tu kolaudaci jsem myslel proto, že by mohl správce dělat potíže. Ale pakliže máte svůj elektroměr a svoji smlouvu s distributorem, tak v tom opravdu nemůže být problém. Ale spíše bych se s distributorem poradil na přeřazení tarifu, zda by vzhledem k malé spotřebě nenalezl jiné řešení - ani oni nebudou chtít přijít o zákazníka. A časem budete chtít třeba v garáži rozsvítit, vysát auto, vyvrtat díru, zřídit alarm... ano, jde to i na baterky, ale přece bych si to ještě rozmyslel... ona taková garáž s elektrikou se i lépe pronajímá nebo prodává...

mila2010*
hodnocení

Je mi to jasné, ale na jiný tarif to vidím bledě, garáže jsou řazeny do D01d jako chaty a nadstandard, takže nevím jak by mi na to odpověděli, ale každopádně se optám - líná huba...*palec*

hansschuman*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Souhlasím s uživatelem standam.

Stačí kontaktovat elektrorozvodnou společnost a dohodnout se s nimi na podrobnostech.

Pamatujte ale, že případné opětovné připojení odběrného místa by Vás přišlo docela draho.

Pokud byste přesto časem potřeboval elektřinu např. na občasné svícení v garáži není problém zhotovit 12V okruh s LED pásky nebo podobným nízkoodběrným zdrojem světla.

Zdrojem napájení může být např. starší 12V autobaterie,.kterou dle potřeby můžete dobíjet doma.

S pozdravem

Hans S.

mila2010*
hodnocení

Tak to je dobrý nápad s těmi ledkami. Dík! Platím při fakturaci spotřeby 0 kw vždy 800Kč za jističe a služby, takže když si propočtu i případné znovuzapojení, myslím, že to vždycky vyjde levněji.*ua*

hop®
hodnocení

0x

Přečetl jsem reakce, snažil jsem se pochopit problém. Pokud elektřinu nepotřebujete, nechte si ji odpojit, ale opětovné připojení bude za peníze, možná budete muset zaplatit i revizi elektro. Faktura za odběr energie se dělí na paušály a platby za odběry. I když odeberete "0kWh", tak paušál platíte stále, je v tom rezervovaný příkon podle hlavního jističe, pronájem elktroměru...

Chcete-li se odpojit, stačí dát na PRE (ČEZ, EON) žádost o zrušení odběrného místa, technici přijdou, odmontují elměr, zaplombují přívody a distributor vystaví konečnou závěrečnou fakturu. Případný návrat k obnovení odběru je složitější.

Pak je ještě možné popřemýšlet o stávajícím tarifu, změnit na nějakou menší paušální platbu a dražší kWh...

mila2010*
hodnocení

Díky za odpověď, ještě o tom popřemýšlím. Kdyby to s tím nižším paušálem šlo, asi bych to tak udělal. Asi to bylo rozumější. Každopádně díky za dobré nápady.

zakus*

Odběr lze normálně zrušit.

Po odpojení je dnes distributor povinen 5 let rezervovat příkon. Pokud se tedy rozhodnete znovu připojit vejdete se do 1 000,- (500,- přihláška + do 500,- revize). Neberu v úvahu případnou nutnost výměny stávajícího elměrového rozváděče popřípadě jističe. Záleží to na teh. stavu el. instalace.

petapeta*

Nejmenší platby jsou právě při sazbě D 01d. V současné době činí kolem 830 Kč za rok. V loni to bylo o 100 Kč méně, před deseti lety to bylo kolem 140 Kč za rok.

Požádáte-li distributora o odpojení, tak vám vyhoví. Ale pak by byl problém, chtěl-li by časem někdo opět dodávku elektřiny obnovit. Zřejmě by se musela předělat celá elektroinstalace, aby odpovídala novým normám, jinak vám nikdo revizi neudělá.

lidka*
hodnocení

0x

Je fakt, že se zavedenou elektřinou by byla garáž určitě lépe prodejná. Ale to je na zvážení, zda o tom třeba uvažujete. Výběr osvětlení na baterie je opravdu veliký a tak by asi nebyl problém si lampu pořídit. Navíc ji můžete použít i jinde. Např:

rejoice-kt.cz/... Je to v hodnotě vaší roční platby. Možná by nebylo od věci, domluvit se s majiteli sousedních garáží na tom, že jeden z vás si nechá elektřinu zapojenou a budete se na platbě podílet a tak se dostanete na třetinu momentální platby. Záleží na tom, jaké máte spolu vztahy, aby to nakonec nebylo příčinou nějakých hádek. *placni*

mila2010*
hodnocení

Ještě jednou moc děkuji vám všem za zajímavé nápady , rady i zkušenosti. Budu o všem přemýšlet a zjistím si,co je pro mě výhodnější.*uf**jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]