Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sádrová stěrka černaní od stahovací latě

Od: standam* odpovědí: 14 změna:

Cau vseci

Nevim zda je to vetsim vlhkem nebo mensi zrnitosti (0-0,2mm) ci bilim odstinem sadrove sterky, ale od stahovaci late mam sterku sem tam zacernenou hlavne kde mam omitniky nebo AL rohy. Vcelku chapu od kud se to bere:), ale lze tomu zabranit?

Mam sterku, ktera se po vyschnuti brousi, takze cernota jde dolu, presto bych tomu rad zamezil.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

1x

Před lety jsem opravoval štukový sál, a občas jsem musel použít i hliníkovou lať.Sádrovou maltu si zákazník dodal sám, nevím, co to bylo za značku.Taky se mi občas vyskytly šmouhy.Chvíli pomohlo , když jsem lať vytřel do sucha, a obyčejnou svíčkou jsem ji navoskoval.Jinak bych to tenkrát snad nedodělal. Zkus to, jak se říká: za pokus nic nedáš.

standam*
hodnocení

Ono pokud bych dokazal stahnout sterku bez soupani lati coz zase neni ono asi bych to minimalizoval.

Vosk na lati ... to si dovedu predstavit, ze by to pomohlo, ale mel bych asi strach, ze zustane spetka v sadre a bude problem pri malovani nebo po. Je pravda, ze bych to asi odstranil brousenim resp. zanesl si mrizku, ale napad to neni spatny.

Jeste me napadla PE paska na parozabranu (mam tu kvalitni od Hasoftu, ktera drzi a nepusti), zde zase muze pri poruseni pasky k podrapani sterky a nasledna demontaz teto pasky z late je take dilo:)

Kurna, ze by to bylo normalni?! O tom, ze AL pousti vim, ale necekal jsem takove mnozstvi.

hodnocení

0x
zkusím hádat, bude to tou pátí, když použijete třeba hladké prkno, tak to neudělá, nebo by musela být lať z jiného materiálu než z hliníku nebo z čeho je. je to jako když se někde udělá čára esusem nebo hliníkovou lžící, prostě při styku s něčím tvrdším to špiní, no a jak rohy, tak omitniky to splňují, ale jak říkáte, lehké vybroušeni to vyřeší.
doplněno 26.07.11 22:36: chybu neděláš to je daň za tu hladkost a snadnost práce.
standam*
hodnocení

Jo to jsem nenapsal, je to AL lat a jak pises neco jako od esusu:)

Omitniky mam pozinkovane (kulatina 4mm), rohy AL a lat take, je me jasne, ze spini lat + roh.

Urcite by pomohlo vymena late za drevo nebo neco jineho, ale drevem rovinu neudelam resp. udelam, ale ne 100%.

Drevo jako lat jsem odhodil uz pred lety.

Mam AL lat od horizontu primo na sadru. Bud je to normalni nebo delam nekde chybu (lat po stahnuti hned otru a urcite pri stahovani netlacim)

Jak jsem psal vse vyresi prebrouseni, ale nekde diky tomu musim znovu do tmelit a stahnout nerezem az druhy den brousit a to zdrzuje.

standam*
hodnocení

:) snadnost ani ne, spise jen hladkost. Ale muzu rict, ze jsem rad, ze jsem se rozhodl pro sadr. sterku nez klas. stuk, stena opravdu vypada suprove.

kjanik112*
hodnocení

0x

Vosk není mastný, jako třeba olej, a je ho tenoučká vrstva.Mám totiž doma hoblovku s protahovačkou, stoly počmárám voskovou svíčkou, a hobluju.Nátěr dřeva čímkoliv neměl s eventuelním zbytkem vosku problém-to mě také inspirovalo při hledání řešení s hliníkovou latí.Kolego Stando,pokud to vyzkoušíš, dej prosím vědět výsledek. Člověk se učí celý život.

standam*
hodnocení

Asi to testnu a dam vedet. Dik

hansschuman*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Místo nerezových omítníků a AL rohových profilů můžete používat omítníky i rohy plastové.

Zde rohový profil hpi-cz.cz/...

Omítníky zde: hpi-cz.cz/...

doplněno 26.07.11 23:38:

Teď mě to trklo do očí...Sádrové omítky se přeci nebrousí?!?

Povrch se vyhlazuje případně roztáčí ještě za vlhka (po zavadnutí)

doplněno 26.07.11 23:41:

Na detaily ostění se samozřejmě použije plastová samolepící APU lišta.

standam*
hodnocení

Plastove mam take, ale jsou silnejsi, zde jsem mohl pouzit jen AL rohy, ktere jsou tretinove.

Plastove budu take davat, ale mam vyzkousene, ze plast cerni zase ta lat u AL rohu to spini dvoj nasobne

Nejlepsi by bylo pouzivat nerez lat, ono zde jde o tření te late, pak pousti.

standam*
hodnocení

to omitka:

ano, omitka se nebrousi, ta se gletuje nebo i filcuje zalezi na typu. Ja mam jemnou sterku ne omitku, kde vyrobce pise brouseni.

doplněno 26.07.11 23:47:

oprava ne omitku, ale sterku, zde na gletovani a zkrapeni neni prostor, takze brouseni:)

www.cemix.cz/prod/...

hansschuman*

Je to zapeklitá věc.

Kde myslíte, že jsou plastové profily silnější?

Vyrábí se pro omítky v tloušťkách 4, 6, 8 atd. mm a jediná ploška podle, které se stahule omítka, je ostrý roh profilu, který po začištění není vůbec vidět.

Co se týče nerezového latě si myslím, že by neměl být pro klempíře problém udělat Vám na sádrové omítky lať s profilem "H" z jakéhokoliv materiálu.

Jde o to aby se Vám pořizovací cena za lať vyplatila.

standam*
hodnocení

Ohledne PE profilu jsem to napsal spatne, jsou tlusci o proti AL rohum a budu je ted, take davat. Al roh jsem daval jen zduvodu potreby do jedne mistnosti, ted na zbytek bude PE roh se zaoblenym rohem, roh ve tvaru "Y" je take vyborny, ale moc ostry.

Dcera si pri padu takto rosekla ruku, proto beru zaobleny roh.

Sice mam na nasterkovani jeste cca 70 m2 v budoucnu vice, tak zauvazuji na koupenim nerezove late.

Urcite se me zamlouvaji vice PE omitniky nez omitnik z kulatinky, ktery po zavadnuti vytahnuji a zapravuji pak drazku.

PE omitniky zustavaji ve sterce/omitce, nebudou po zapraveni a vymalovani precejenom videt?

hansschuman*

Dobrý den.

Pokud se Vám zdá roh "Y" nebezpečný, nemám nic proti rohům zaobleným.

Co mohu poradit. No hlavně nepadat *frajer*

Nerezová lať se Vám jistě doma neztratí. No a "co nechceš mít, to pujč.." *smich*

Práce s plastovými omítníky je o mnoho jednodušší.

Nejen že se díky širším bočním terčům snáze kotví ale odpadá i následné přetmelování spár.

Tudíž co jednou natáhnete, pokud se Vám to povede napoprvé perfektně rovně, nemusíte znovu opravovat.

Následně už povrch jen "kletujeme" příp. "filcujeme".

Nebojte se, při dodržení správného postupu rozhodně nebudou omítníky "prosvítat".

Již při natahování se omítníky zaplní sádrovou omítkou a při následném dočištění plochy zcela zmizí v omítce.

Jsou zde jen jako vodící plochy a proto je jejich hrana co nejostřejší.

Nejedná se o profil s plochou "T", ale ve většíně případů o profil "A" (příp. "Y") s bočními kotvícími terči.

Hans S.

standam*
hodnocení

Dnes zajdu na nakup a predpokladam, ze hovorite o omitniku viz. odkaz, ktery jste uvedl drive.

AL rohy uz nastesti davat nebudu, ted pojedu v plastu, tak by cerneni melo prestat, pripadne sezenu nerez lat, kterou si spise koupim, nez pujcim:)

doplněno 29.07.11 19:40:

Tak panove testy s voskem apod. se konat nebudou :) diky umelcum pri vymene vodomeru me postrikali sadrovou sterku :), tak sla do kelu a pytle taky.

Sel jsem na nakup a porovnal jsem pro a proti tj. kam vsude budu a v jake vrstve davat sadrovou omitku (porobeton, jadrovka, nejake to zapraveni apod.) .Vybral jsem nakonec omitku od Rigipsu, kde rovinnost tvorim omitniky, ktere vyndavam, vymaznu drazku po omitnikach, zatahnu, prejedu po zatuhnuti houbovym hladitkem a gletuju:) Super prace a vysledek.

Takze v rele doporucuji. Neni omitka jako omitka a ta vyzsi cena ma asi duvod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]