Nejste přihlášen/a.
Dřevo je stabilnější a odolnější vůči vlivům počasí a navíc vypadá estetičtěji. Ikdyž plast jde barevně simulovat do dřeva přece jen je poznat že to není dřevo a je to estetická loupež. Plast v prostředí jaké doporučujete bude hodně zatížen splodinamy se kterými si dřevo poradí daleko snadněji. Osobně vřele doporučuji eurookna.
Erudovaná odpověď není.Pokud je dům obsazen několika vlastníky,rozhodnutí je na všech,nebude jednoduché všechny sjednotit.Kategoricky tvrdit,že Eurookna jsou to jediné a nejdokonalejší zavání reklamním větříkem.Oboje mají své výhody a nevýhody.Pokud preferuješ lepší tepelnou izolaci,vol plastová.Pokud je ti milejší pocit dřeva,když to okno otvíráš,vol dřevěná.Jsou mnohem dražší a musíš je každé tři čtyři roky natírat.Také se někdy prohnou.Ale proti gustu,žádný dišputát.Dům ale musí mít okna stejná ve všech bytech.
JABRAKA
Vážený Jabrako, reklamní větřík by mohl být znát v případě že bych tu zveřejnil jméno firmy zabývající se výrobou europrofilů kteréžto nejsou vyráběny pod licenci nýbrž jako standartní výrobek schválený a označený příslušnou normou. Proto si svá invektiva můžete směle vetknout za klobouk.
Rozhodně vážený Jabrako se dopuštíte omylu (ve vašem případě možná i lži) když tvrdíte že eurookna je třeba natírat každé tři roky. Euro profil vyrobený podle platné normy je ošetřen. Samozřejmě že dřevo je nutné po jisté době ošetřit znovu, ale zase vydrží déle. Oproti tomu plastové rámy mají jednoznačnou a definitívní dobu životnosti, kterou rozhodně nijak neprodloužíte, protože plast podléhá změnám teplot a okolním vlivům daleko rychleji. Prostě a lidově řečeno křehne. Dřevo jak známo a zvlášt to dobře ošetřené vydrží i několik staletí. U plastu se to počítá na 20-30 let což tvrdí výrobci, ale plastová okna se ani tak dlouho nevyrábý aby se to dalo prakticky ověřit, protože v německých krajích odkud ta plastová mánie k nám přišla, se už plastových oken zbavují. Proč asi?
S tou tepelnou izolací je to trošku jinak. A tady si troufnu tvrdit že jde o reklamní výplach mozků výrobců plastových profilů. Plastový profil, aby dosáhl stejného tepelného odporu musí být podstatně silnější a masivnější. Únik tepla přes europrofil je srovnatelný s únikem tepla přes tříkomorový profil a to jen tehdy pokud plastový profil má stajnou plochu a tlouštku jako europrofil. Vzhledem k tomu jak málo masy stačí dřevu k dosažení požadované pevnosti a tepelného odporu oproti plastu, se mi jeví reklamní kampan a krátkozrakost propagátorů plastu jako malichernost.
Pravdou je že plastové profily jsou levnější, ale to jsme zase u těch levných řešení. Nebo spíž u laciných rad duchem chudých egoistů.
Počítejte se mnou: Dáte za jednou plastové okno 6000,- a za 15 let jej měníte a během té doby neustále štelujete a doladujete zavírání a voláte dodavatele k zodpovědnosti přimž ten z atu dobu změní pole působnosti. V druhém případě dáte za to samé okno ale ve dřevě 9000,- a jednou za 7-8 let jej necháte přetřít jedno přetření vyjde na cca 500,- ale zajištujete si několka staletou životnost. Upozornuji však na fakt že nátěr se provádí kvalitním materiálem. V horizontu 30 let jsme si finančně kvit a za dalších 15 let je na tom lépe dřevo. A to i za předpokladu že by plast opravdu vydržel celých 30let.
Skroucení dřevěného profilu se může podít jen před namontováním neobornou manipulací a skladováním a namontovat skroucený profil může fakt jen ignorant. Dřevo jakmile má svou stálou a neměnnou polohu, se této poloze tvarově přizpůsobuje. Proto jestliže najdete profil skroucený tak proto že vyrovnal do křivězazděného rámu.
Tak jsem si přečetl odpovědi na dotaz. Pane Jiří, jak můžete takto jednostraně radit. Vlastně můžete, proč ne. Je na každém, aby si udělal názor na Vaší odpověď. Odstavec počítejte je největší ukázkou neobjektivnosti.
Jak tvrdil Jabraka, není nejlepší rozhodnutí. Myslíte si, jiří, že třeba okenní profil VEKA TOPLINE Plus je izolačně horší nežli eurohranol?
...(ve vašem případě možná i lži) , to vy lžete, pane Jiří. Jabraka psal natírání za čtyři roky a vy hned útočíte že za tři. Co třeba odpověď "neznalců"
Na základě zrychlených životnostních testů a z praktických zkušeností vyplývá minimální životnost plastového okna 50-60 let při zachování všech jeho parametrů. První instalace plastových oken se datují od padesátých let.
Jelikož se ve stavebnictví pohybuji delší dobu, vidím jak se často opravují domy. Každá generace si předělává domy. Průměrný domek se opravuje po 30 letech. Domníváte se, že našim dětem budou vyhovovat neše kvalitní eurookna?
S lehkým srdcem je vyhodí a nahradí oknem z ... Za 500 kč okno nepřetřete.
Více objektivity. Nakonec zrovna dneska jsem si plácnul na 13 ks novách oken z plastu s trojskly. Zeptejte se mě za 10 let jak jsem spokojen.
Vám přeji jen to nejlepší rozhodnutí.
o neobjektivnosti tu není ani řeči. Pořádně si to přečtěte než začnete vypouštet jakékoliv soudy. Napsal jsem za jakých podmínek jsou dosažená izolační vlastnosti. Zrovna u vás je to reklama jako hrom když zveřejnujete výrobce nebo konkrétní výrobek a zrovna váše reakce je přímo účelová a propagační a v jistém smyslu odporuje i pravidlům tohoto serveru. Od 50 let se okna s plastových profilů nemontují a ani nemohla... trošku si zagooglite, přečtěte si něco o výrobě plastů a jejich užití a zjistíte, že tímto výrokem si lžete do kapsy a nejen sobě.
Myslím, že pokud máte někde k natření okna o velikosti 1500x1200 a inkasujete za ně víc jak 500,- pak máte hodně dobrý kšeft. Pracují pro mě kvalitní natěrači kteří tento tap oken natírají a ošetřují právě za tuto cenu a proto si dovoluji toto tu napsat.
S tím rekonstruováním máte do jisté míry pravdu. Ale nejednou jsem se setkal právě s takovou situací kdy si mladí lidé rekonstruovali starší barák a museli hlídat každou korunu a asi tušíte jaká to je pro ně úleva když zjistí třeba že na výměnu oken je ještě spousta času protože předek byl tak prozíravý, že vovlil kvalitní.
O objektivnosti mi tu nepište zrovny vy, který tu propaguje své obchodní zájmy.. Laciná reklama že?
Jiříku,tys nepochopil,co ti Milan řekl.Za prvé,tato diskuze je ryze demokratická a nelze někoho nutit přijímat cizí názor.Je to o tom,říci jednou radu.Když ji ten člověk nechce akceptovat,nemůžeš ho tlačit,aby to za každou cenu udělal tak,jak si ty představuješ.A taky si nehájí žádné obchodní zájmy,pouze ti sdělil,že koupil.pro sebe,okna a hodlá je doma použít a užívat.
Na toto nevyžaduji odpověď,byla by neefektivní.HOWGH.
JABRAKA
Byl jsem nařčen a musím se hájit stejně tak jako svůj názor a vtom naplnuji vámi zminovaný demokratický princip. Z toho vyplívá i to že nikomu nic nenutím.
Milý Jiří, opět musím sdělit že lžete. Připomenu, poprvé Jabraka 4 roky vy 3 roky, ...zrovny vy, který tu propaguje své obchodní zájmy...
Já nepodnikám, tudíš nemám své obchodní zájmy, mýlíte se nebo lžete.
Místo útoku zvolte vysvětlování, zdali uvedený plastový profil je "teplejší" nežli eurohranol?
Proč se nemohla od 50 let montovat plastová okna. Právě že jsem zagugloval a našel. Jestli je to pravda, nebo zdroj kecá, to nevím, jen nesouhlasím s vaším tvrzením, že za 15 let musím dát okna nová.
...natření okna o velikosti 1500x1200 ...se spotřebuje kolik kilo kvalitní barvy , jak dlouho se bude okna připravovat a čistit, brousit a natírat x dejme tomu 300Kč na hodinu?
Přeji Vám, aby Vaše okna byla kvalitní.
Zaregistrujte se prosím, spousta věcí bude jednodušších - viz poradte.cz/....
Děkuji.
Al
Nelžu a svoje argumenty jsem sdělil a vysvětlil. Dál se nebudu zaobírat lidmi jako jste vy. Špatně čtete, jinak by jste zjistil že to nejsem já kdo tu zaútočil první na názor druhého. nebo jste druhým jménem Jabraka? Fakt nevím. toto je moje poslední návštěva zde tudíž už nebudu číst vaši případnou odpověd. Nestojíte za to
Vážení páni odborníci,
tak jsem místo odborných odpovědí se dočítám jak si vyříkáváte kdo je větší odborník. Nemyslíte si, že by bylo lepší lepší zapomenout diskuzi v tomto duchu a raději mě poradit co mám koupit. Zapoměli jste ještě na moji otázku co s tím, že okna jsou ve zvýšeném přízemí a žena nechce všude mříže. O kolik jsou dražší okna s bezpečnostními skly-např.: Connex.
Děkuji Petr
To climb:
Jsem stejnéhov názoru.A k té bezpečnosti.Možná by bylo použít okna levnější s klasickými skly a použít bezpečnostní folii.
JABRAKA www.benda-folie.cz/
Climbe, ptal jste se jestli okna PVC nebo dřevěná. Přeci nechcete aby někdo rozhodl za Vás. Zkuste se kouknout na odborné weby, třeba www.living.cz, nebo stavba.tzb-info.cz/... oknaplastova.cz/... a mnoho dalších.
asi tolik: v přízemí bych si plastové okno nedal ani omylem. Má je sousedka. Při převozu oken na stavbu se v nich něco pohlo a začala hrkat. Po dokončení domu dojela firma na opravu. Z VENKU okno rozdělala během 5sec (2 vylupnutí) a problém odstranila. Sousedka jen čuměla a nechápala...
Jinak mě dřevo přijde teplé, ač se o něj člověk musí starat více, kdežto plast asi pohodlný, ale studený. Jejich parametry nehodnotím, měli jsme obojí. Plastová okna mě přijdou nepřirozená.
claymane, toto beru jako Váš názor a respektuji ho. Jen se dovolím zeptat, když píšete, že: "v přízemí bych si plastové okno nedal ani omylem", znamená to, že jinam by jste dal okna PVC?
jednoznačně eura .Zloděj se vám plastovými dostane pomalu bez poškození a během chvilky.Nepsal bych to nevidět to na vlastní oči
chabr: ne že bych nevěřil, jen mě zajímá jak to dokázal? To obmontoval lišty vysadil sklo, nebo jak, zkrátka nevím.
ne ne nějakou ručně upravenou sponou se dostal u křídlového okna mezi těsnění a křídlo ke kování a jen ho posunul cvak a... bylo vymalováno
ale to má na svědomí kování a ne výrobek z plastu nebo dřeva. Možná se mýlím, ale celoobvodové kování je stejné pro každé okno.
To Macka:
Dnešní barvy a nátěry jsou stejně plastické hmoty.Akorát uvnitř je dřevo.Dřevo je velmi kvalitní a prošlé mnoha chemickými úpravami,takže nevsakuje vodu,nemohou je napadnout houby a plísně,Okno je osazeno stejným kováním jako u PVC oken a stejnými těsnicími prvky.PUR lak vše dokončí a pak údržba se neliší od plastoken.Nakonec i životnost je relativně vysoká.
Tolik teorie,Ale jestli je to-které -okno vyrobeno z tohoto materiálu,nebo není,nelze v okamžiku montáže zjistit.Zjistí se to po roce,kdy se objeví první defekty.
JABRAKA
Já bych volil zase jedině špaletová. Plastová i eurookna jsou šmejd. Myslím tím že mají 2 velké nevýhody:
1. Změřte si vzdálenost mezi skly. myslím že větší než 2 cm nebude. A změřte si vzdálenost mezi skly u špaletových oken. A čím větší vrstva vzduchu tím lepší izolace.
2. Jednou z hlavních výhod špaletových oken je to že mezi křídly je úložný prostor kam lze v zimě dát potraviny (nemusíte honit ledničku - ušetříte proud), v létě ovoce na dozrání apod...
Další moc důležitá věc kterou dnes výrobci oken šidí a blbým kupujícím je to jedno - je ventilačka nad samotným oknem. Minimálně okno v kuchyni by mělo mít nad oknem aspoň jednu samostatně otevíratelnou ventilačku. Tohle dneska obcházejí výrobci nechutným způsobem - udělají vyklápěcí celé křídlo okna což je u oken asi to nejhnusnější co jsem viděl. A přesto si taková okna plno lidí pořídí...
no, to jste mě dojal. Určitě plastová nebo eurookna nemají sklo od sebe dál než 2cm - skutečně je vzduch výborný izolant, ale musí být ve vzduché kapse, čím více jich je, tím lépe. Tuším se plastová a eurookna se plní argonem, který má lepší vlastnosti než vzduch, výhrada č. 1.
úložný prostor? Luxusní. V zimě si tam dáte mléko, sálám, maso a jeden den krásně svítí sluníčko (mráz povolí) a z ledničky máte skleník - neznám nikoho, kdo bude běhat s potraviny od okna zptáky do lednice. Jako zábava do důchodu celkem dobrý, praktičnost: 0
Ventilačka byl výborný počin, ale všechny okna to umí - jen trošku jinak, za hnusné to opravdu nepovažuji. no nic, máme každý jiný pohled na věc a není dobrý nápad zatracovat jedno pro svůj neobjektivní pohled na věc
Zdravím pane Kájo, Vaši odpověď beru ze všech došlých odpovědí za velmi kvalitní, ale poradil by jste kdo vyrábí špaletová okna a hlavně jestli víte zda jsou dražší než eurokna?
Díky climb
Abych pravdu řekl cenu nevím, já jsem je ještě nepořizoval, já používám ta původní. Ale nejjednodušší řešení: zajděte za jakýmkoliv truhlářem, řekněte mu rozměr a on vám určitě přibližnou cenu řekne. Myslím že to bude logicky dražší než plast i než eurookna, je to přece jen ruční práce, ale kvalita je taky nesrovnatelně vyšší. A taky si je můžete kdykoliv sám spravit - rozbité sklo si vyměníte doma, křídlo sundáte a promažete panty atd. Vyrobit by je měl podle mě každý truhlář, zkuste se zeptat. Skla samozřejmě uřízne a zakituje sklenář.
A aby byla izolace hodně dobrá, dal bych do vnějšího křídla dvojsklo, jako jsou v těch plastových, a dále fólii která je zároveň nerozbitná (sklo je pak bezpečnostní) a zároveň zabrání úniku tepla sáláním.
Nejsem odborník přes okna ale věřím že takové okno bude mít mnohem lepší parametry než jakákoliv plastová nebo euro.
Ať se vyjádří odborníci co tady už psali jestli mám pravdu..
Ještě doplněk:
Pokud je dům ve společenství vlastníků tak jsou okna Vaše a nikdo nemá právo vám nařídit abyste je měnil.
tak to tedy nebude čeče určitě ti je nechají vyměnit když je budou mít všichni důvod je prostý kažení dojmu.Jak by to pak vypadalo kdyby na paneláku bylo každé okno jiné? Děs a hrůza.Soused už také musí měnitSice se mu to moc nelíbí ale musí.Vzhledem k tomu že se váš dům bude nejspíše časem i zateplovat a každý volí spíše plastová okna před zateplením asi bych je tam dal také a zloděje bych pominul je to přeci jen zvýšené patro.Je to výjimka vzhledem k okolnostem ale jinak jsem pro eurookna.Jinak mě mooc pobavilo jak Kája mluví o kladných tepelně izolačních vlastnostech špaletových oken a na druhou stranu je používá jako lednici,div ne mrazák
)
Můžou mi nanejvýš nařídit abych je natřel zvenku stejnou barvou jakou určí společenství. Podle kupní smlouvy je okno v osobním vlastnictví celé kromě vnější strany vnějších křídel... Soused by to mohl dát k soudu a myslím že by vyhrál. Tedy pokud má byt vlastní a ne třeba družstevní.
Samozřejmě mezi sklama bude v zimě nízká teplota , ale to i u plastových. Jenže tam ten prostor nemůžete využít.
Jo a nevšimnul sis některých paneláků po zateplení? jak ty vypadají? každý kus jinou barvou, naprosto nesymetrické, nevkusné řvavé barvy, prostě horší jak kulisy z cirkusu.. Tohle bych já se svým domem nikdy neudělal..
také jde o to jestli je ten panelák družstva nebo města kde se nachází jestli v centru nebo je to bytovka na vesnici .Bydlím v centru a zrovna se tu zatepluje. Jedno okno jak druhé a všechny jsou plastové a všechny byty jsou v osobním vlastnictví že bych si sem dal eurookna? do jediného bytu?Nesmyslné,nedovolí ti to.To říkám já.Dělám ted zateplovačku na bytovce na kraji města všechny okna jsou dřevěné až na pár výjimek a nic se nemění.Bytovky jsou města a na okna bohužel nemá a zatepluje se pouze severní strana kůli financím ale nic takového by určitě nikdo nedělal v centru
a jsme u jádra problému který se týká většiny z nás:
Lenost a pohodlí vítězí nad kvalitou a estetikou...
kvalitní věci holt vyžadují údržbu a to není pro každého že?
rozhodně údržbu potřebují hlavně nekvalitní věci.Pokud se nemýlím ta špaletová okna vyžadují jistě také silnější zdivo a tady mluvíme asi sotva o třicítce.ale ten kdo otázku položil si jistě udělá svůj úsudek sám
Kájo máte naprostou pravu se špaletovým oknem, ale za předpokladu, že bude vnitřní i venkovní křídlo osazeno dvojskly. Jinak nemůžete dosáhnou potřebným tepelným odporům. Vzduch v meziprostoru mezi křídly neizoluje tak jak si myslíte. Lednička mezi to už je opravdu hloupost, protože tomu nemůžete ani vy věřit.
Vážený pane,
jsem rád že se všichni tímto problémem zabýváte, ale zadání bylo , že se jedná o cihlový dům ve společném vlastnictví a okna jsou 50 let stará špaletová. Podle občan.zákoníku se domnívám, že jsem povinen dodržet pouze zvenku druh stejného odstínu barvy, ale jestli budou plastová, eurokna nebo špaletová je mojí věcí.
Díky climb
Mno myslím že to tak jedno není občanský zákoník když se na něj obracíte říká alespon podle mých uvah uplně něco jiného a jen tak vyměnit okna je vskutku nejednoduché vzhledem k papírování a povolení .Jen aby netrvalo pár let třeba ke zminované celkové výměně oken na celé bytovce a nemusel jste okna na své náklady odstranit o čemž píše také občanský zákoník a pozor nejde jen o barvu.
Vlastník jednotky nesmí provádět takové úpravy jednotky, jimiž by ohrožoval výkon vlastnického práva vlastníků ostatních jednotek. Úpravy, jimiž se mění vzhled domu, může vlastník jednotky provádět jen se souhlasem všech vlastníků jednotek. Úpravy, jimiž se mění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, může vlastník jednotky provádět jen na základě smlouvy o výstavbě (§ 17) uzavřené se všemi vlastníky jednotek v domě. Ustanovení zvláštních právních předpisů tím nejsou dotčena.
čl.119 - 1) Kromě práv a povinností vyplývajících pro člena zejména ... je člen _ vlastník povinen:
d) zdržet se provádění úpravy bytu a jeho zařízení, jimiž by byl bez souhlasu ostatních vlastníků měněn vzhled domu
postup, kdy jsou v domě vlastníci bytů
V případě, že v domě již byly některé byty převedeny do osobního vlastnictví členů a je v katastru nemovitostí zapsáno prohlášení vlastníka budovy, je možno realizovat vestavby, případně jiné rozšíření bytu za těchto podmínek:
- žadatel - vlastník bytu - předloží družstvu vyplněnou žádost a souhlas všech uživatelů bytů,
- bytové družstvo vydá předběžný souhlas, který opravňuje žadatele k zadání vypracování projektové dokumentace,
- žadatel uzavře se všemi ostatními vlastníky bytů v domě smlouvu o výstavbě (smlouva o výstavbě mj. řeší případné nároky vlastníků za odnětí části společných prostor v domě za byty nepřevedené do vlastnictví uzavírá smlouvu s bytovým družstvem),
- smlouva o výstavbě se zapisuje do katastru nemovitostí a teprve takto zapsaná smlouva se přikládá k žádosti o stavební povolení,
- všechny náklady spojené se stavebním řízením, vypracováním a vkladem smlouvy o výstavbě nese žadatel.
Každý nájemník i vlastník bytu je povinen starat se řádně o stav bytu i společných částí domu. Při zajišťování této činnosti je nutno vycházet z platné legislativy, přičemž se jedná především o občanský zákoník, zákon o vlastnictví bytů, stavební zákon a v neposlední řadě Stanovy družstva (viz dále). Podle charakteru prováděných prací jsou žádosti vyřizovány dle platných předpisů.
Čl. II
Udržovací práce a modernizace
1. Udržovací práce a modernizace vyžadující pouze souhlas družstva představují především práce jako jsou menší opravy fasády, opravy vnitřních omítek, obkladů stěn podlah a dlažeb, komínových těles, opravy vnitřních opravy vnitřních rozvodů vody a plynu, výměny oken při zachování původního tvaru, členění a velikosti a barvy dohodnuté se samosprávou, výměny dveří v bytech, opravy zařízení ústředního nebo etážového vytápění, větracího zařízení, výměny elektroinstalace, výměny zařizovacích předmětů (např. sporáků, van, zrušení vestavěných celodřevěných skříní a pod.), montáže soukromých přijímacích nebo vysílacích antén na fasádu nebo střechu domu.
Náležitosti žádosti:
a) písemná žádost s přesným popisem požadovaných prací,
b) uvedení způsobu úhrady,
c) způsobu zajištění (uvedení firmy nebo oprávněného pracovníka),
d) technické podklad o montovaném zařízení včetně povolení k jeho používání event. homologace,
no prostě podle mého si můžeš okna vyměnit bez nějakého povolení ale právě jen za ty špaletová se stejnou barvou a tvarem okna.Na pohled zvenku musí být stejná jako ostatní zrak nesmí poznat jiný povrch tvar a barvu.Jestli že to tak není musí být povolení všech vlastníků bytů a to podstoupeno úřadu s jejich vyplněným formulářem
Vážený pane, nejsme družstvo, ale společenství vlastníků, dům je náš a ne žádného družstva. Kupř. si kupujícxí předělal půdu na vestavbu a okna jsou úplně atypická - vysoká , než mají všichni ostatní vlastníci a bylo to projektem schváleno. takže jestli budu mít dřevěná, plastová, nebo špaletová je jedno. I někteří zde mají plasťáky a já jsem se ptal na názor jaký typ zvolit, protože se mě nechce jít do plasťáků.
Climb
Vážený pane to co jsem psal platí pro společenství vlastníků a měli by k tomu podle občanského zákoníku dát souhlas a oznámit by se to mělo.Neznamená to když vlastníte byt že si s nim můžete dělat co chcete i pro vás platí zákoník.Je hezké že si každý děláte co chcete a respektujete se ale vždy se najde nějaký blbec ač dříve nebo později který pluje proti proudu řeky.
Objevilo se tu několik názorů a mnoho zbytečných slov.
Pokud se týká špaletových oken,skutečně proběhly zkoušky s vložením dvojskel do vnitřních křídel a to s dobrými výsledky.
Je nutno je doplnit lepším těsnícím systémem.
Rekonstrukce u domů ve společném vlastnictví je veliký problém.Hodně domů se nemůže věnovat revitalizaci domů z jednoho prostého důvodu.Velké investice musí podle zákona schválit všichni majitelé bez vyjímky.Pokud se najde jeden,který nesouhlasí,investice se nekoná.Větší opravy se neobejdou bez úvěrového zajištění a banka bez úředního potvrzení od sdružení peníze nedá.
A je nutno říci,že plastová okna se nemusí vzhledem od Euro lišit.Pokud si vlastník bytu nechá okna vyměnit ve své režii, nemůže mu v tom nikdo bránit.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.