Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci si koupit novou vrtačku makita. Máte někdo zkušenosti jak funguje rychloupínací sklíčidlo?
Dnes je na trhu ca. 70% vrtaček s rychloupínacím sklíčidlem. Bavil jsem se ale se 2 uživateli a ti mi tvrdili, že jim vrták v rychloupínacím sklíčidlu prokluzuje, že by dnes kupovali jen straré typy na kličku. Prosím o radu.
Děkuji za zkušenosti a doporučení.
VN
Těžko říci, takhle z hlavy!
Jde spíše o kvalitu sklíčidla. Mám vrtačku s rychloupínáním za pár stovek z nějakého "maxhausu", které nefunguje. A mám rychloupínák asi 10 let starý od Bosche, vrták neproklouzne. Mám na staré Narexce sklíčidlo na kličku, používám s "vrtulí" na míchání, a občas se vrtule uvolní, i při pravidelném promazávání mechanismu a pevném utažení - dělá to už třetí sklíčidlo. Na druhé Narexce tato vrtule po utažení kličkou drží naprosto spolehlivě, ale je to jiný rozměr sklíčidla.
Makita je docela slušná značka, dnes už i ty sklíčidla jsou funkčnější a kvalitnější, asi bych risknul to rychloupínání, přecejen je to pohodlnější...
Na šroubování a vrtání děr malých průměrů (do všech materiálů) nebo do měkkých materiálů bych volil rychloupínací sklíčidlo. Výměna nástroje je nesrovnatelně rychlejší a pohodlnější, navíc nemusíte stále hledat kličku a sklíčidlo je celkově lehčí. A pro vrtání větších průměrů do zdiva a betonu se dnes stejně užívá SDS, případně SDS+. Dnes se na trhu moc vrtaček s klasickým kličkovým sklíčidlem není, zpaměti mě napadá akorát Narex (a její odnož Protool). Jestli to není proto, že na to jsou češi zvyklí...
Cepagis: jen zkusím upozornit, neznám "SDS". Znám pouze běžnější a menší "SDS +" a větší a robustnější "SDS MAX". Pokud je to pouze moje neznalost, prosím o upřesnění, dík!
... jinak souhlasím!...
Napsal jsem to špatně, měl jsem napsat SDS, respektive SDS+. Ten je nejběžnější. Pak samozřejmě SDS MAX pro větší kladiva, SDS TOP... a pamatuji, že jsem jednou viděl i vrták s prazvláštním upínáním pro velkou Narexku z devadesátých let, ale to asi vyšumělo...
Cepagis: Jestli myslíte ten "tisícihran" k Protool, tak ho dodnes občas používám, je to starej spolehlivej dělník! Volby "vrtání", "Vrtání s příklepem" a "Bourání" je dané tvarem nástroje, jeho upínací části, v jednoduchosti je krása!
SDS TOP jsem v praxi nepotkal... Pravda, když někdo řekdne SDS, většinou má na mysli SDS+ protože jiné nezná...
doplněno 25.07.11 23:19:Kubinec: zkusím vzpomenout a nafotit!
Cepagis: mám od kámoše půjčenou tu mašinku (snad navždy), nedávno se začala rozpadat, musel jsem utáhnout šrouby u převodovky, docela legrace - jeden klasika rovnej, druhej křížák, třetí imbus, čtvrtej torx - asi už to někdo opravoval!
Ale fakt dělník, mám do toho vrták asi 60cm, 25mm v průměru, má to rozumný otáčky, do betonu si zapálím cigáro a opřu se o to a ono to jede a jede, až jsem skrz. Žádný spěch, pomalu, ale jistě, v klidu a spolehlivě! U těch novějších mašin se vrták občas kousne, proklouzne spojka a někdy beru sekací Hiltu a dělám větší díru abych vrták vysvobodil...
doplněno 26.07.11 18:00:Tak zítra si s sebou beru toho dělníka do rachoty, vytvořím mu osobní portrét.
tak se prosím pochlub, chtěl bych vidět foto toho tisícihranu!
nikdy jsme o něčem takovém neslyšel
blejskni to prosím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.