Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklíčídlo do vrtačky - rychloupínací / klička

Od: xnv* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chci si koupit novou vrtačku makita. Máte někdo zkušenosti jak funguje rychloupínací sklíčidlo?

Dnes je na trhu ca. 70% vrtaček s rychloupínacím sklíčidlem. Bavil jsem se ale se 2 uživateli a ti mi tvrdili, že jim vrták v rychloupínacím sklíčidlu prokluzuje, že by dnes kupovali jen straré typy na kličku. Prosím o radu.

Děkuji za zkušenosti a doporučení.

VN

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Těžko říci, takhle z hlavy! *nevi*

Jde spíše o kvalitu sklíčidla. Mám vrtačku s rychloupínáním za pár stovek z nějakého "maxhausu", které nefunguje. A mám rychloupínák asi 10 let starý od Bosche, vrták neproklouzne. Mám na staré Narexce sklíčidlo na kličku, používám s "vrtulí" na míchání, a občas se vrtule uvolní, i při pravidelném promazávání mechanismu a pevném utažení - dělá to už třetí sklíčidlo. Na druhé Narexce tato vrtule po utažení kličkou drží naprosto spolehlivě, ale je to jiný rozměr sklíčidla.

Makita je docela slušná značka, dnes už i ty sklíčidla jsou funkčnější a kvalitnější, asi bych risknul to rychloupínání, přecejen je to pohodlnější...

cepagis*
hodnocení

1x

Na šroubování a vrtání děr malých průměrů (do všech materiálů) nebo do měkkých materiálů bych volil rychloupínací sklíčidlo. Výměna nástroje je nesrovnatelně rychlejší a pohodlnější, navíc nemusíte stále hledat kličku a sklíčidlo je celkově lehčí. A pro vrtání větších průměrů do zdiva a betonu se dnes stejně užívá SDS, případně SDS+. Dnes se na trhu moc vrtaček s klasickým kličkovým sklíčidlem není, zpaměti mě napadá akorát Narex (a její odnož Protool). Jestli to není proto, že na to jsou češi zvyklí...:-D

hop®

Cepagis: jen zkusím upozornit, neznám "SDS". Znám pouze běžnější a menší "SDS +" a větší a robustnější "SDS MAX". Pokud je to pouze moje neznalost, prosím o upřesnění, dík! ;)

doplněno 25.07.11 22:30:

... jinak souhlasím!...

cepagis*

Napsal jsem to špatně, měl jsem napsat SDS, respektive SDS+. Ten je nejběžnější. Pak samozřejmě SDS MAX pro větší kladiva, SDS TOP... a pamatuji, že jsem jednou viděl i vrták s prazvláštním upínáním pro velkou Narexku z devadesátých let, ale to asi vyšumělo...

hop®

Cepagis: Jestli myslíte ten "tisícihran" k Protool, tak ho dodnes občas používám, je to starej spolehlivej dělník! Volby "vrtání", "Vrtání s příklepem" a "Bourání" je dané tvarem nástroje, jeho upínací části, v jednoduchosti je krása! :)

doplněno 25.07.11 23:04:

SDS TOP jsem v praxi nepotkal... Pravda, když někdo řekdne SDS, většinou má na mysli SDS+ protože jiné nezná...

doplněno 25.07.11 23:19:

Kubinec: zkusím vzpomenout a nafotit!

Cepagis: mám od kámoše půjčenou tu mašinku (snad navždy), nedávno se začala rozpadat, musel jsem utáhnout šrouby u převodovky, docela legrace - jeden klasika rovnej, druhej křížák, třetí imbus, čtvrtej torx - asi už to někdo opravoval! *smich*

Ale fakt dělník, mám do toho vrták asi 60cm, 25mm v průměru, má to rozumný otáčky, do betonu si zapálím cigáro a opřu se o to a ono to jede a jede, až jsem skrz. Žádný spěch, pomalu, ale jistě, v klidu a spolehlivě! U těch novějších mašin se vrták občas kousne, proklouzne spojka a někdy beru sekací Hiltu a dělám větší díru abych vrták vysvobodil...

doplněno 26.07.11 18:00:

Tak zítra si s sebou beru toho dělníka do rachoty, vytvořím mu osobní portrét. ;)

tak se prosím pochlub, chtěl bych vidět foto toho tisícihranu!

nikdy jsme o něčem takovém neslyšel

blejskni to prosím;)

hop®

Tak posílám slíbené foto...

Sklíčídlo do vrtačky - rychloupínací / klička
cepagis*

Přesně ten tisícihran - nedávno jsem někde ve výprodeji viděl hafo vrtáků různých průměrů snad po třicetikoruně, nové, dnes již skoro neprodejné... jenže to nemám kam upnout:(

ladinpraha*
hodnocení

0x

Já mám opačnou zkušenost. Často se mi uvolní vrták u Narexky a může být utažený sebevíc. U rychloupínacích sklíčidel se mi to nestává.

hodnocení

0x

osobně lituji, že mám jen 4 vrtačky s rychloupínáním, a ostatní jen na sklíčidlo. Taky je používám minimálně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]