Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
firma mi dělala nové bytové jádro včetně kuchyně. Koupila jsem vestavné spotřebiče. Uzávěr plynu i elektrickou zástrčku mi nechali za troubou s tím, že další uzávěr plynu je za plynoměrem. Vzhledem k tomu, že nestavěli první kuchyň, předpokládám, že ví, co dělají. Ale přeci jen mám obavy, aby to bylo podle norem. Bydlíme v paneláku, takže jednou za 2 roky se u nás dělají revize plynu a elektřiny. Může mi někdo napsat, jestli je to zapojené správně? Děkuji za odpovědi.
Je to v pořádkui není. Ten uzávěr za spotřebičem by měl být přístupný, proto se instaluje ne za spotřebič, ale vedle. V praxi to znamená, že přípojky plynový ventil je ukryt ve vedlejší spodní skříňce. Podobně se to řeší i se zásuvkou pro např. troubu či lednici. Proč demontovat spotřebič z linky, abyste jej mohli odpojit ze sítě? Stačí otevřít vedleší skříňku a je to.
doplněno 25.07.11 08:19:Samozřejmě je potřebný otvor v zadní části linky.
To je právě problém. Vedle trouby mám myčku, pak šuplíky a teprve potom přístupnou skříňku. Musel by se plyn vést z jádra do skříňky a zase zpátky k varné desce. To samé s elektřinou. Nevím, jestli má trouba tak dlouhý kabel a řešit to prodlužovačkou není zrovna také podle norem. Jedniná možnost by byla vyvést obojí vedle trouby a to kazí celkový vzhled.
Hlavní uzávěr bývá PŘED plynoměrem, každý spotřebič pak musí mít svůj uzávěr, volně přístupný. Pod tím "volně přístupný" si představuji, že otevřeme skříňku, případně vyndáme šuplík, a ne že budeme vyšroubovávat vestavnou troubu. Většinou umisťuji uzávěr plynu pro varnou desku do dřezové skříňky, která stejně mívá vyřízlá "záda" kvůli odpadům, přívodům vody apod. - pokud tedy vyhovuje vzdálenost. Myslím že stále ještě je povolena hadice maximálně 150cm, i když jsem zaslechl, že tato délka má být v nových normách omezena...
Už jsem se domluvila s plynařem a zkoukne to. Zřejmě budem předělávat. To je tak, když člověk zadá zakázku na jádro a spoléhá se na to, že to bude udělané podle norem.
Souhlasím, raději předělat teď, než pak neprojít revizí a předělávat hotovou kuchyň. Bouhužel některé firmy opravdu neznají příslušné předpisy...
Většinou na to stačí jen se trochu zamyslet nebo kouknout na nějaký ten montážní návod. Třeba str. 94 mora.cz/...
A pozor podle nové normy musí být plynový spotřebič připojen nerezovou hadicí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.