Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dalkove topeni mezi 2 domy

Od: barbakan* odpovědí: 10 změna:

Zdravim vas a chci se zeptat,zda je mozne svepomoci vyresit ustredni topeni mezi dvema domy,vzdalene cca 25 metru.Centralni kotel by byl ve sklepe jednom z nich. Pokud by to slo ,ptam se: jak izolovat od tepelnzch ztrat,jake pouzit obehove cerpadlo a jake dalsi podminky se museji dodrzet, aby vytapeni obou domu bylo ucinne.Dekuji za vase rady a omlouvam se za chybejici znamenka,proto ze pisi ze yahranici.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

vyrábějí se předizolované trubky železné, plastové, měděné.Je to trubka zastříknutá polyuretanovou pěnou v polyetylénovém pouzdře,název tuším Hart pippe

doplněno 29.07.11 17:33:

nebo předizolované potrubí UPONOR pro venkovní rozvody pitné a topné vody je flexi tak si změříte delku a přivezete si to v kole počítám tak průměr kola 3,2m a dva závity

hodnocení

0x

Tohle opravdu chcete dělat svépomocí...a bez projektu?

To jste tedy Ferda Mravenec...práce všeho druhu...

Na chybějící znaménka v textu se vykašlete..., ale nechte si udělat projekt, ono to totiž není taková sranda..

stoffi*

to zní jako odpověď někoho, kdo si nechá udělat projekt i na poličku v koupelně. Nic osobního pardon :)

doplněno 24.07.11 17:56:

jinak muj soused má udělané vytápění garáže z domu. Sice je to sotva 10 metrů... ale do země položil rouru vypněnou skelnou vadou, do ní 2 trubky na vodu a hotovo. Záleží jenom na tom, jak si s tim člověk pohraje. A 25 metrů neni až tak hrozný.

Stoffi:

Nikoliv...dost věcí si nakreslím sám, jsem z oboru.

25m není moc, ale tady nejde o metry...jde o výpočet čerpadla, nastavení regulace, směšování...

JIstě, narvat tam 3x předimenzované čerpadlo...předimenzovat trubky a výkon těles to dokážu i od oka, ale sladit dva systémy vytápění, tak aby to bylo technicky opravdu dobře...a šlapalo to zcela ideálně, to taková sranda není.

Já také znám lidi, kteří si podlahovku dělali sami doma..dokonce jim to "prý" i topilo...asi rok.., od té doby už to netopí.

Jde mimo jiné i o ten fakt, že když to nadimenzuji "od oka", tak investor klidně může zaplatit jen v materiálu zbytečně takovou částku, že by tím s přehledem pokryl to, co by stál slušný projekt.

Před nějakým rokem za mnou přišla sousedka, že jí instalatér osadil nové cirkulační čerpadlo...za 10tis Kč..a že se jí to zdá moc..,když jsem se pak dopídil typu čerpadla, málem jsem "upadl"..topenář tam dal čerpadlo vhodné pro bytový dům..o cca 8mi bytových jednotkách..a rozdíl ceny mezi tímto předimenzovaným čerpadlem...a čerpadlem které by pro daný účel bylo třeba byl cca 8tis Kč..to je jen jeden příklad z mnoha.

A regulace u systému s takto provedeným vedením na které se tazatel ptá, pokud bude dobře..nebo špatně udělaná, bude také velký rozdíl v ročních nákladech..

A tak bych mohl pokračovat.

stoffi*

jste jistě odborník, dávám vám bod, já si však vše najdu sám po internetu, nějaké příklady realizací atd, než něco svěřovat rukám projektanta, protože jsem se už několikrát "spálil" a vše se akorát komplikovalo a pak jsem litoval, že jsem do toho tahal někoho dalšího. Například za řídící jednotku rekuperační jednotky bych zaplatil 1200Kč a takovou cenu to pro mě určitě nemá, když si ji dokážu postavit sám za 150Kč. Chtěl jsem tím pouze naznačit, že pán musí nejdříve vyhodnotit svoje vlastní schopnosti. Pokud jsem totální laik, nechám si udělat projekt. Pokud však jsem zručný atd atd a sice nemám zkušenosti, ale nejsem blb, tak se o to v rozumné míře pokusím sám a zjistim si co a jak a pak zase zhodnotím, jestli jsem schopný se do toho pustit. To mi snad dáte za pravdu... ;)

Pokud však jsem zručný atd atd a sice nemám zkušenosti, ale nejsem blb, tak se o to v rozumné míře pokusím sám a zjistim si co a jak a pak zase zhodnotím, jestli jsem schopný se do toho pustit. To mi snad dáte za pravdu... ;)

Za pravdu Vám dám, ale jen "částečně". Ano, pokud umíte svářet potrubí, pak si dokážete soustavu svařit sám..ok. Ale jak si spočítáte dimenze, navrhnete čerpadlo, škrcení armatur, spočítáte tepelné ztráty, navrhnete směšování...dvouzónovou ekvitermní regulaci?

Jinak moc nemám rád takové to "Například za řídící jednotku rekuperační jednotky bych zaplatil 1200Kč a takovou cenu to pro mě určitě nemá, když si ji dokážu postavit sám za 150Kč". OK 150Kč Vás stál materiál...a kolik hodin jste to dělal...včetně sehnání součástek..? 2-3-4h? Pak ale pokud si ceníte svého času, Vás ta jednotka vyšla dráž, než kdyby jste ji za těch 1200Kč koupil.

stoffi*

"OK 150Kč Vás stál materiál...a kolik hodin jste to dělal...včetně sehnání součástek..? 2-3-4h?"

Součástky jsem si vzal z druhé stříně od dvěří v práci, program jsem měl hotový za 20 minut a celkově jsem nad tim strávil asi 2 hodiny. A myslim si, že mi to za tu úsporu času stálo. Hold jsem večer nestávil u televize, ale u stolu. Myslim si, že hodnotit vlastní čas je v tomto případě pouze subjektivní věc. Ale to se bavíme o nečem jinym už. Zkrátka já mám na chatě topení. Nejsem úplně laik, ale moc tomu nerozumim. Tak jsem požádal souseda, aby se mi na to kouknul a on mi poradil. Pak jsem zašel k obchodníkovi s topeníma, řekl mu svuj záměr a on mi poradil čerpadlo. Někdo jiný mi zase poradil další věci. A projekt jsem na to neměl, jenom jsem se snažil si vše zjistit sám a udělal to a topí mi to dobře. To jsem chtěl říct.

des*

Podle mne a já se v tom vyznám,je toto centrální vytápění krokem zpátky.Vždy je lepší mít dvě malé kotelny,než jedna velká.Ať už z hlediska údržby,předpisů a konečně velkých ztrát v rozvodu topné vody,v kanále.Když je kotel v domě,jde všechno teplo do toho domu,nikam jinam.Trubky v kanále se nikdy nezaizolují tak aby nebyly ztráty,které samozřejmě musí zaplatit obyvatelé.Předpokládám že by tam šly i trubky s teplou vodou,užitkovou,což jsou ztráty další.Ve městě co byla moje firma bylo centr.vytápění a během dvou let po "revoluci"narostla cena centrálu natolik,že se nájemníci vzbouřili,vytvořili si bytová družstva a osamostatnili se.Domy stojí od sebe max 10metrů,ani jeden nemá společné topení.V každém je kotelna,kouřové potrubí je 3složkové na fasádě.Po montáži kotelny,klesly náklady na topení o 50!%.Topí se samozřejmě plynem.Dělejte samozřejmě jak myslíte,tohle jsou fakta.

stoffi*

* vatou, ne vadou ;)

kecal
hodnocení

0x

Nejlevněji by asi bylo koupit plastové trubky kanálovky průměr 150mm,do toho nacpat trubky od vedení topení,ty podepřít aby byly uprstřed kanálovek a pak vyvrtat do kanálovek dirky a těmi tam nacpat pěnu ve sprey,co mají normálně v obchodě.S čerpadlem si netřeba moc lámat hlavu,většinou mají regulaci otáček,výkonu.Musejí se tam ale udělat nějaké dilatační smyčky,ohyby,protože se trubky budou roztahovat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]