Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chystám se rekonstruovat 250 let starý dům,který byl asi 30 let neobývaný. Je bez oken. Staticky je v pořádku, takže jsme provedli oklepání vnitřních omítek a vybrali podlahy. Teď by zedníci chtěli udělat nové podlahy a nové omítky a navrhují, abychom dům uzavřeli, tj. pořídili okna. Vzhledem k tomu, že to je dům na rekreaci a minimálně do dalšího léta bude neobýván, nevím, zda tam mám ta okna dát nebo ne - nejde mi o to, že by je někdo ukradl nebo rozbil (pojistím je), ale mám obavu, abych domu neublížil tím, že ho uzavřu a přestane profukovat - nebude se mi tam zvětšovat vlhkost? Nebo naopak tam pak bude vlhkost nižší, když mi tam nebude při dešti profukovat vlhký vzduch. Nebo tam mám okna dát a nechat je otevřená? Dům se teď zdá suchý, ale nemá vůbec žádnou izolaci - jak v zemi tak ve zdech... Ještě doplním, že je ze smíšeného zdiva - zejména kamen a cihla, občas nějaký vepřík (ty půjdou ale pryč). Předem děkuji za jakoukoliv radu. Jirka
Nez bude mznout budou omitky i podlaha vyschla. Vlhkost tam bude takova jaka byla pred rekonstrukci. Okna muzes vzdy nechat otevrena to pokud bude nutne bude stacit. Navic bez oken ti muze do baraku pri desti natect a v noci kdy bude mrznout ti prdne beton apod. Navic jadrova omitka, stuk i beton pro interier a exterier je odlisny.
Osobne bych dal okna.
Rozhodně se přikláním k instalaci oken.
Při omítání se mohou navíc rovnou začistit ostění okolo oken
Je ale nutné, aby bylo zajištěno kvalitní větrání alespoň do té doby, než vyschne veškerá voda z betonů a nových omítek, což může trvat i do zimy.
Skla oken se dají před poškozením ochránit nalepením bezpečnostní folie a před okny je možné ve spodních patrech nainstalovat mříže.
Pokud budete mít okna, můžou zedníci v dalších upravách pokračovat i v chladnějších dnech a případně si přitopit, aby lépe vysichala voda z objektu (v součinnosti s větráním)
Dobrý den, já na rozdíl od předrádců bych okna neinstalovala. Doba vysychání betonu je 28 dní a to se počítá i u konstrukčního, voda se za mrazu odpařuje sublimací. Staří zedníci měli pravidlo, že dům se má nechat přes jednu zimu vymrznout, asi věděli proč. Osazením oken snížíte cirkulaci vzduchu a před mrazem dům stejně neochrání, když se v něm nebude topit. Nejsem si jista, že Vám někdo pojistí okna v neobydleném bráku, ale budiž. Nevidím jediný důvod, pro osazovat okna právě teď, na začátku rekonstrukce. Patronka
Jirko, osobně bych tam dal okna nebo cosi a stavbu uzavřel před nepříznivým počasím, a nenechavci. Klidně můžete nechat větrat ventilačkou..
Budete dělat hydroizolace zdí?
doplněno 25.07.11 11:52: Jiří,Děkuji. Ano, hydroizolaci zdí chci udělat buď ještě na podzim nebo příští rok na jaře. Zatím nevím, jak vyřešit to, že jedna místnost je podsklepená do hloubky 2 metry (a teď mi tam po vydatných deštích vystoupala spodní voda do cca 10 cm) a druhý problém je to, že k domu je z jedné strany přilepená studna, jen asi 10 cm od zdi, takže tam hydroizolace asi dát nepůjde - nevím, jak to pak bude fungovat, když bude přerušená na cca 1 metru délky.
Děkuju,
Jirka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.