Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhká podlaha - jakou novou podladhu?

Od: galapetr® odpovědí: 7 změna:

ahoj...máme starý dům z opuky bez izolací...v jídelně jsem vykutal vlhkou dřevěnou podlahu rozežranou dřevomorkou - zůstal násyp z písku...ted potřebuji poradit jaká by byla nejlepší nová podlaha, či ji vybetonovat, nebo dřevěnou a pokud betonovou tak jestli provést izolaci (to ale pak asi vlhko půjde do zdi)...tak nevím - poradíte?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

1x

Řešilo se předevčírem, plocha 4x4m, cituji sám sebe:):

"Beton vyrubat, vrstvu pod ním vyvozit (písek, škvára), dostat se aspoň 15cm níže. Pak z fólie vytvořit nepropustnou vanu, dát izolaci, fólii, beton s výztuhou (kari sítě). Pakliže není podřezána zeď, nastane problém - vlhkost uzavřená vanou vyběhne do zdí. Takže podříznout a navařit na vanu... To je dle mého názoru jediné a definitivní řešení. Ještě je možnost odvětrvávání drenážními trubkami, ale práce bude ve výsledku stejná a výsledek nejistý... vše ostatní (pernamentně puštěné odvhčovače) podle mě nikam nevede, zvláště když řešíte takový stupěň vlhkosti... Cena závisí na tom, co všechno jste ochotni udělat sami, ale cena materiálu není nijak závratná, v této ploše jistě do 10tis."

hodnocení

děkuji za radu mnu ale jak podříznu 90cm široké zdi?

cepagis*

Blbě, ale jde to. Podříznout to bude složité, takže vybourat několik řad?

patronka*
hodnocení

0x

Ahoj, obávám se, že jste podcenil tu dřevomorku, nepíšete jaké jste provedl asanační práce pro její likvidaci. Nebudu se o tom teď rozepisovat, jen pak doplním pokud jste s tím nic neudělal. 90 cm silnou kamennou zeď rozhodně nepodříznete, navíc je u takhle silné zdi velká pravděpodobnost, že je lícovaná z obou vnějších stran a vnitřek je vyplněn jen tak naházeným materiálem, viděla jsem v takové zdi i staré hadry *smich*. Osobně mám velmi dobrou zkušenost se sanační omítkou, zrovna jsem si teď její účinek ověřila. Vnitřní nosná a nepodřezaná zeď byla z jedné strany nahozena sanační omítkou, ta je perfektní a když jsem chtěla z druhé strany strhnout jen štukovou vrstvu, od 50 cm směrem dolů šla se štukem i omítka. Už jsem to nahodila zas sanační omítkou, teď to jen naštukuju a posléze natřu silikátovou barvou. Tam, kde jsem nechala udělat sanační omítku před dvěma lety je všechno OK. To neznamená, že zeď je suchá, ale přes sanační vrstvy se může voda odpařovat a nejsou na ní mokré fleky. V případě zájmu též doplním. Patronka

doplněno 23.07.11 19:30:

Cepagis, Vašich odpovědí si velice vážím, ale můžete mi sdělit, kde má kamenná zeď nějaké řady? Pár zídek jsem už postavila, zásadou je, že se kameny vážou v příčném i podélném směru a většinou jsou spojovány jen na hlínu. Když to zespodu podbouráte, naruší se právě ta vazba, protože se to váže shora. Ráda se ale nechám poučit. Dík. Patronka

kejki
hodnocení

0x

Ty tlusté zdi jsou prokletí. Já mám štěstí, po instalaci okapu, odkopání + nopová folie, nové podlahy dle návodu mám zdi povrchově suché. ALE - několikrát denně větrám, krátce, ale vyměním vzduch, ideální topení pro takovéhle stavby je na tuhá paliva - horká kamna a víření vzduchu. Sousedi jezdí do vzdálené práce, mají krásně zatěsněná okna, plynové topení na max 20° a je tam pořád vlhko.

Než podbourávat a dodělávat izolace, je vhodnější podbourat pořádně a zeď udělat z moderních materiálů, získáte 0,5m místnosti a zeď bude mít tepelněizolační vlastnosti, které vám ušetří dost peněz. Je to drahé, ale raději si rozhodit rekonstrukci na delší čas a udělat to pořádně, než utrácet peníze za několikanásobnou opravu hradeb.

patronka*

Jestli tomu dobře rozumím, tak podbourat pořádně znamená celé zbourat a postavit znovu, jak píšete, z moderních materiálů. Známí to tak udělali, byla to tenkrát chalupa k rekreaci ale hodně dlouhá, takže zbourali část a ve zbytku se nerekreovali, nýbrž po rozbourané části nechali vybagrovat sklep a postavili úplně nový dům, jen na stejném pozemku. Mohou tam teď pohodlně bydlet celoročně. Rekonstruovat starý objekt tak, aby vyhovoval současným požadavkům na bydlení se nikdy nemůže rentovat. Mám rekreační chalupu, která se k ideálu zdaleka nepřiblížila a už se na ní pracuje 35 let, z toho patnáct let jsem na to sama. Zásadu topit - větrat splnit nemůžu, protože jsem tu jen přes letní sezónu, ale zas mne ta práce baví a mám na ní dost času, teda doufám :). Spíš bych tazateli doporučila, aby co nejdříve řešil dřevomorku, pokud to již.neudělal. Patronka

kejki

To je přesně ono Patronko, může 35 let šlechtit staré zdi a pořád budou staré, nebo to udělat pořádně. A věřte, že to nevyjde dráž, takže se to rentuje ;). Někdy mám chuť vyfotit dům ve Skurách. První stěnu měnili někdy před 15 lety. Před 5 lety zbourali roh do dvora a znovu postavili pěkný obývák. A letos už mají hotový ten kus mezi. Ano, trvalo to dlouho. Ale teď na to nebude muset dost dlouho nikdo sáhnout. A v domě bydlí, což situaci nijak neulehčuje, jen ta představa, že se ten nepořádek bude znovu opakovat...

Sanační omítka je prima, ale pory se zanesou a operace se musí opakovat. A vybouráním stěny vybourá i většinu dřevomorky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]