Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Na zahradě nemám přivedenou vodu, mám k dispozici pouze dešťovou vodu. Tu mám v nádrži a mám jí jen na oplachování rukou atd. Chtěl bych tam mít ale i pitnou vodu, abych si mohl čistit zuby, umýt oči, ženský reprodukční orgán... a nosit to v kanystříkách je prostě na nic. Když si koupim nádrž na pitnou vodu, tu zakopu do země, protože je tam chladněji kvůli množení bakterií, jak dlouho tam vydrží v pitném stavu, když budu nádrž doplňovat vodou z kohoutku, kterou si dovezu z paneláku? Navíc budu muset nádrž vypotřebovat až do dna, aby tam nezůstávala stará voda, nebo to řešit nemusím a stará voda s novou v poměru dejme tomu 1:20 nevadí? Díííík
Tak, a já Vám odpovím z vlastní zkušenosti. Bydlím v baráčku a mám studni, ve které je údajně pitná voda. Ale v mé blízkosti je statek, a někdo mi řekl, že se do spodní vody mohou dostat všelijaké škodliviny. Sousedi mají městskou vodu a já si si k nim chodím s kanystříky. Jsou pětilitrové a používám je jen na tu vodu. Všimla jsem si, že po nedlouhé době, jsou stěny kanystrů, plastových, nazelenalé. Musím je vzít, nasypat trochu písku a kvrdlat, až ta řasa pustí. Pak je vypláchnu horkou vodou a používám dál. Takže řasa se tvoří, i když se jedná o vodu z kohoutku. A to jsou lahve neustále v provozu. Vařím a tak dále. Takže v nich voda dlouho nestojí.
Ty řasy tam rostou za přítomnosti světla (průsvitné nádoby), takže v zakopané nádrži jich tolik nebude. O to hůř se ale budou odstraňovat.
doplněno 24.07.11 10:19:Do studny, zvlášť u zemědělského zařízení se skutečně může dostat leccos, ale pokud je dost hluboká, nestane se tak ze dne na den. Když si občas necháte udělat rozbor vody (a ten bude samozřejmě v pořádku), můžete vodu klidně pít.
vidíte, to já bych vodu přímo ze země svým dětem nikdy pít nedal, i když by mi 1000x řekli že je pitná
Jestlipak tušíte, že veškeré minerálky, veškeré balené vody jsou přímo ze země? Nebo myslíte, že je někdo upravuje? Já pil vodu ze studny na okraji Prahy skoro 20 let, na chatě mám ještě studnu s klasickou pumpou a na chatě mého tchána jsme chodili pro vodu s kýblem do lesní studánky. Zatím jsem to já i moje děti přežili bez následků.
Hmm, zajimave...no nevim, ale treba ve studni se casto vyskytuje pitna voda. A je to ze zeme. Tady by bylo dobre to chranit pred sluncem a tvorenim ras, no a mozna nejaky pripravek na desinfekci.
Voda v lahvi original po staceni taky vydrzi rok. Ale nepusobi na to okoli, mikroby z vika a pod.
Voda ve studni není stojatá. Studní neustále protéká podzemní pramen, takže se voda mění. Voda v lahvi je vzduchotěsně uzavřená, takže k ní bakterie nemohou. Po otevření je za pár dní k ničemu. Obávám se, že voda v plastové nádrži, byť i zakopané v chladné zemi vydrží pitná sotva pár dnů. Pak ji bude nutné vyčerpat, nádrž vydezinfikovat a naplnit čerstvou vodou (znovu na pár dnů).
mám speciální dotaz
mám kanystr s atestem na potraviny a beru do nej vodu ze studánky, studánka s vysokým výtokem vody, chemicky bezvadná-rozbor je na CHMU akorát loni tam byly dle hygieny nejaké bakterie, pokud vodu dam to 15 l kanystru který je dokonale vymytý tak za pár dní tj 2-4 dny kdyz kanystr otevru tak citim zápach, po jednom dni zápach necítím... je to tím ze se voda zkazila? Musí být kanystr ve tmě? Vodu pak vždy převařím před použitím..Ke studánce jezdí lidé i s většími kanystry.. tak nevím zda je chyba ve voda ze se rozmnozi bakterie nebo ze kanystr je zavrený a nem vznikaji reakce nebo je to plastem? diky moc
Bez přidaných chemických konzervantů (chlór, jód) je trvanlivost vody z kohoutku 2-4 dny. Čerstvá studánková bude mít trvanlivost kratší, protože neprošla filtrací a chlorováním. Při delším skladování rozhodně doporučuji před konzumací použít kvalitní filtr z nanovláken, zejména pijete-li stejnou vodu pravidelně a/nebo delší dobu.
Bakterie a řasy ve vodě potřebují ke svému množení slunce + kyslík. Vodu proto VŽDY skladujte v uzavřené nádobě, na tmavém a chladném místě. Ideální je sklep, nebo alespoň díra v zemi zakrytá izolační vrstvou.
V originál uzavřené lahvi vydrží např. ošetřená kojenecká voda až rok, nicméně svému miminku bych ji dal pít pouze tehdy, byla-li správně uskladněna.
já bych to řešil plastovou nádobou přiměřeného potřebného obsahu... je lehká, nerozbitná, dobře se vyprazdňuje a čistí, dovezete v ní stále novou čistou nezávadnou vodu. ta zakopaná má téměř opačné vlastnosti, pokud v ní nějaká stará voda zůstane, znečistí tu novou...
co se týká chlazení, pivo bylo dobrém myslím ze sedmého schodu, nejen ve střediskové vesničce...když nemáte sklep, vytvořte z polystyrenu box na izolaci...
...na delší výdrž vody se už staletí používá stříbrný předmět nebo kousek dřevěného uhlí v nádobě...
Svého času jsme brali vodu na chatu ať už z vodovodu nebo ze studánky v hliníkových mlékařských konvích 25 litrů a na chatě v kuchyňce běžně vydržela ty cca 3 dny, než se spotřebovala. Nikdy se v nich netvořily žádné usazeniny. Dnes prodávají obdobné plastové, ale v plastu se z vody vytváří uvnitř jakýsi mastný povlak. Ale výhodou je široké hrdlo, takže se dají dobře vymýt.
No, já nevím, Ladine. Také si dobře pamatuji hliníkové lahve na mléko. Ale ty měly docela úzké hrdlo a jsou neprůhledné, takže jste si možná ani nevšimli, že je něco na stěnách. Mně, když jsem se sem nastěhovala, jedna známá, a dost vysoce postavená hygienička řekla: " Hele, jestli tu vodu piješ a ještě jsi se nepo...srala, tak ji klidně pij dál. Ono se dneska se vším moc nadělá." No, já ji poslechla, ale jakmile jsem měla možnost ji neužívat k vaření, a tak dále, přestala jsem. Ještě je nutno dodat, že ta zmíněná hygienička, už svou funkci nezastává. Ale byla to fajn holka.
no nevydrzi, je to jen pro dovoz a hned se stoci do flasek. Sak ani v tech flaskach nevydrzi, se to jaksi rychle odparuje, odhaduju rychlost odparovani na 80 litru/rok
Čekal jsem spíš pokračování "No, já ji poslechla, ale jakmile jsem se po...srala..." Nevím, jestli by mě bavilo tahat si pitnou vodu od sousedů a ani nevím, jestli by mě to bavilo na místě těch sousedů...
Pro vasekpasek. Naštěstí máme mezi sebou velice hezký vztah. Co se týče té vody, tak je to asi takové množství, "jakobys" šel třikrát denně na záchod, a spláchl za sebou. Uvažoval jsi, kolik vody je v záchodové nádržce? Takže až k Tobě přijde návštěva, dej si bacha, kolikrát půjde čůrat. Já jim samozřejmě vyjdu vstříc, zase v jiných záležitostech. Tak by to snad mělo mezi lidmi fungovat. Jinak doplním Tvou větu..."no a jakmile jsem se pos..rala, ŠLA JSEM K SOUSEDŮM." :D
No já jsem to nemyslel ani tak ekonomicky, jako spíš prakticky. Zkrátka by mě to asi moc nebavilo ani z jedné strany...
Nerozumím tomu, že by tě to moc nebavilo. Prostě si přijdu pro vodu, když jsou doma, pokecáme, když ne, naberu vodu a jdu. A třeba se stane, že jsou doma a nemají chuť kecat oni, nebo já, tak zase, naberu vodu a jdu. Je to asi padesát metrů ode mne, nebo sto? Mám od jejich baráčku klíče, protože zase ode mne potřebují něco jiného. Třeba podpálit oheň v krbu, než se vrátí z práce, aby tam měli teplo. To v zimě samozřejmě. V létě zalít kytky, nebo dát nažrat kocourovi, když odjedou někam na dovču. Jsem šťastna, že je mám a myslím, že je to oboustranné. Jsou to přátelé. A nic jiného neřešíme. Taky se klidně pohádáme, ale druhý den, jde zase všechno dál, jakoby se nic nestalo. Prostě se známe, a víme, co jsme "zač".
Nojo, tak jsi mě dostal. Asi mám nějaké zkreslené vzpomínky. Ale stejně trvám na tom, že je uvnitř lahve tma.
Hele, jsem holka! Suzymon, s černou ofinou. Tma tam je :D V hlinikových láhvích, byla vždycky tma... Ne samozřejmě, že se směji, já už nevím, ale asi ten hliník není to pravé ořechové. Ale ona i ta plastová láhev není nic moc. Co naděláš, prostě to nějak přežijeme.
Pokud nemáte zrezlý barel na tu dešťovku, osobně bych se nebála si (v podstatě jen při občasné návštěvě) kde co umýt a vypláchnout ústa - sama to praktikuji již nějakou dobu a nemám sebemanší zdraví škodlivý nález Teď o dovolené jsem se seznámila s jedním človíčkem, vypadal na 30 a bylo mu skoro padesát
každou vodu natočenou z vodovodního řádu nechal řádně nejlépe 10 dnů v otevrené nádobě odstát, aby vyprchal jemu nepříjemný chlooor (a ještě tvrdil, že pije "živou vodu
)!? Náramě mu to svědčí. Já osobně se také půjdu vykoupat do rybníka než do chlorovaného bazénu ... Vám asi doporučuji vozit si (nevím kolik Vás je a na jak dlouho) ale tak 3 L vody na osobu na den sebou ve 2-3 větších kanystřících, 5-10L, víc je nepohodlné na manipulaci a méně se zase blbě skladuje a naplňuje. Lapší je pochopitelně v temnu a chladu, ale to asi víte ...
No dyť to furt říkám. na osobu spotřebuji na den tak tři litry, a to ani ne pokaždé. Kafe, polévku, a co dál? Jo ještě si mrazím kostky ledu. On toho člověk zase k životu tak moc nepotřebuje. To jsem si všimla ke stáří. Dříve jsem chtěla všechno, co jsem viděla, dneska jsem zavalená zbytečnostmi, které mi obtěžují život, protože se mi spoustu krámů nechce vyhodit, i když to už dávno nepoužívám. Člověk toho chce pořád vlastnit čím dál víc, a vůbec si neuvědomuje, že ho nakonec vlastní ty krámy, a stává se vězněm spousty neužitecností, které si během života nabalil na chrbát. Nejhoší na tom je, že to nedokáže hodit za hlavu, nacpat do pytlů, a někomu třeba darovat. Ach jo!
Teď jsem se po několikatýdenním dohadování dozvěděl, že napojení pozemku na vodu bude stát 170.000Kč, což neni zrovna příjemné. Vymyslel jsem si tedy, že bych mohl udělat nádrž, kterou budu např. jednou za 14dní doplňovat vodou z potoka. Nádrž bude napojena na pískovou filtraci a budu do ní dávat tablety chlóru, jaké používám do bazénu. Potom do chaty koupím domácí vodárnu a napojím to na stávající vod.rozvod v chatě. Vodu nebudu pít, ale budu s ní prát, mýt nádobí a sebe. Myslíte, že je to dobré řešení?
Nevim, co by ten Vas navrhovany projekt stal, ale nez tohle, tak nebylo by jednodussi a lepsi nez filtrovat jakousi vodu z potoka nechat si udelat vrtanou studnu? Je-li to teda u Vas technicky mozne.
tento můj nápad by stál pouze onu domácí vodárnu, protože zbytek mám. Vrtanou studnu jsem chtěl, ale podle geologa dole voda není.
170tis za vodovodní přípojku pro chatu je opravdu dost...zvláště pokud je chata obývána občasně.
Na druhou stranu, asi to máte k veřejnému vodovodu dost daleko, jinak by částka byla o dost nižší.
Užitkovou vodu z potoka si brát můžete, ovšem pokud to bude pomocí čerpadla, pak by to oficiálně chtělo úřední povolení (tím netvrdím, že bych to tak dělal).
Písková filtrace (pokud tedy nemyslíte nějakou bazénovou) také nebude zcela zadarmo...plus regenerace filtrů..a údržba, ale to
určitě víte. Samozřejmě by šlo filtraci doplnit ještě o další stupeň kde bude ještě jemnější filtr...ev.UV lampa...atd.
Kvalita vody v potoce může být (a bude...) proměnlivá...Možná by ale nebylo od věci si nechat udělat zjednodušený rozbor vody...ať
víte co si do chaty pustíte.
ahoj, co jsem slysela, dneska uz existuji tablety pro dobrodruhy, usmevne receno mela by po jejim pouziti byt pitna i "voda z kaluze", jen to nebude zadarmo.
otazkou je nazor, ze vodu "upravuje" take pouziti stribra (stribrneho predmetu v nadobe s vodou), ale to by musel potvrdit nekdo veci znaly...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.