Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem vyúčtování za elektřinu a přeplatek 3 299 kč si elektrárna rozepsala na úhradu záloh!
Má na to právo?
johane,
je to naprosto normální. Proč by Vám měli vracet peníze, platit poštovné, vy jít na poštu atd.. Pak opět vy musíte "nějak" uhradit zálohy...
3300Kč je záloha na kolik měsíců? Kolik máte ušetřeno poštovného?
Neptám se jak platíte zálohy, je to pro mě nedůležité... ale podle toho bych to i přivítal.
Třeba mě ze SIPa nic nestrhnou a já mám několk měsíců ušetřené peníze...
Naprostý souhlas s MC a bod. Zde není co řešit. Nesouhlasíte-li s podmínkami, existují kontaktní místa, kde si můžete domluvit, jak chcete úhrady platit. a co změnit. Já dal souhlas ČEZu k inkasu z účtu s limitem a o nic se nestatrám, jen kontroluji. Minulý rok na ročním vyůčtování poznámka: "nedoplatek xxxx Kč- neplaťte, bude inkasován...", letos "přeplatek xxxx Kč Vám zasíláme na Váš účet ...". Není co řešit.
to jsem ještě neviděl,ale mělo by to být někde napsané v jejich podmínkách dodávek a vyúčtování. avšak neplatíte to elektrárně,ale dodavateli el.energie.
No mě se stalo to samé,mám zálohy vysoké z toho důvodu,že když jsme měli nedoplatek tak se s námi nikdo nebavil a rovnou vyhrožovali odpojením elektřiny,když to nezaplatíme do určitého datumu(nebyl to ani týden,co nám na to dali) . Takže už několik let mám přeplatek a to docela vysoký,bohužel letos k 1.7.2011 si změnili obchodní podmínky a přeplatek ve výši téměř 10000,-kč nedostanu,ale prý si ho rozpočítají do záloh.Můj názor je,že je to zlodějina moje peníze jim leží na účtu a jdou jim z nich ještě úroky. Prostě nechápu jak si to můžou dovolit,nikdo nám vědět nedal prý obchodní podmínky jsou na internetu. Jsem o ČEZu,a přemýšlím,že to poženu někam dál.
nevím jestli se s nimi dá bojovat. já jsem si kvůli tomu např. s dodavatelem plynu domluvil zálohu nízkou, protože jsem věděl, že plynem topit nebudu a naposled mi vraceli 40 tis. Dal jsem to na 500 kč. a měl je u nich schované. pak mi je na konci roku vrátili.
Dobrý den, já mám něco podobného, minulý týden mi přišla faktura za elektřinu s přeplatkem skoro 6000 Kč které byly rozepsány do záloh až do měsíce dubna roku 2012.Zavolala jsem na zákaznickou linku a řekla, že si to nepřeji, mít rozepsané v zálohách, že chci peníze poukázat na účet zpět a bylo mi řečeno, že mi peníze převedou do 4 pracovních dnů na můj účet.Poslala jsem ještě žádost mailem a byla mi zaslána odpověď, že peníze budou převedeny, to samé jsme řešily i s moji sousedkou, starší paní, která má tak
épřeplatek a bylo jí řečeno, že ji peníze zašlou poštovní poukázkou, jelikož účet nemá.Nemohou bez Vašeho svolení disponovat s penězi, jen to rozepíší do záloh a pokud se lidi neozvou, tak to tak mají.Pokud peníze chtějí vyplatit, vrátí je.Michaela Ela
Měl jsem to stejný - přeplatek 3000
Tak jsem napsal, ať mi to koukaj vrátit, že je to zlodějina.
Připojil jsem číslo účtu a bezproblémů mi to převedli
píšete A a nebíšete B. Pokud si to rezepíšou na úhradu záloh, nevidím v tom problém, POKUD Vám ale nebudou několik dalších měšíců nic inkasovat nebo posílat složenky. Nepíšete co se vlastně stane, když Vám to rozepíší na úhradu záloh. Hm. Doufám, že chápete. To Vám společnost nesdělila, co tím rozepsáním pro Vás plyne? Klidně ať si to nechají , pokud pak nějakou dobu nebudou otravovat se složenkami ne. Zřejmě tento postup mají v obchodním podmínkách, jinak by to asi neriskovali. Pokud jsem nepochopil otázku správně, tak pardon.
Jak bylo už řečeno, napřed jste se měl podívat do jejich podmínek, máte-li je doma či najít na intu nebo se jich zeptat. Tam je napsán i termín, do kdy se přeplatek vrací, pokud se vrací, nebo jak bylo nasmlouváno. A není už jen jeden dodavatel, tedy podmínky se mohou lišit. Pokud se vám to nelíbí, reklamujte. BE si to údajně ponechává. Jak se říká, že za ...
no ponechat si nikdo vaše přeplatky FYZICKY nemůže! musí je převést někam na dalších období nebo vyplatit. Slovo ponechal se mi nelíbí...je zavádějící ve smyslu zisku daného dodavatele a je to blbost.Jeho zisk je v ceně za službu ne v ceně přeplatku. Obvykle tedy.
PRE (Pražská energetika) tohle praktikuje už několik let. Pošlou vyúčtování, nedoplatek chtějí zaplatit hned, přeplatky nevrací, ale postupně z přeplatku pokrývají zálohy na příští období. Tenhle způsob musíte se svým dodavatelem mít dohodnutý ve smlouvě - možná vám poslali s nějakou fakturou dodatek smlouvy nebo informaci o změně způsobu vyúčtování v obchodních podmínkách, na které se smlouva odvolává - to jsou ty papíry potištěné drobným písmem přiložené k vlastní faktuře, které nikdo nikdy nečte...
Nevím, co Vás na tom překvapuje? jedna věc je, zda na to ČEZ právo má, což by mě taky zajímalo, druhá ale je, že se tak chová - na rozdíl od např. PPAS - už roky.
Prostě od ČEZu už jsme dlouhé roky neviděli ani kačku z přeplatků, dávno už to odčítají od dalších záloh.
Mě se to stalo u ČEZU letos poprvé.Loni mi přeplatek automaticky vrátili na účet a rok předtím jsem měla nedoplatek.Ale dá se s nimi domluvit, jak to chcete, nemohou bez Vašeho svolení ( já nic takového třeba ve smlouvě nemám )disponovat s penězi.Přesně jak to popisuje výše v příspěvku pisatel, vemte si kolik je lidí, když každý z nich má byť minimální přeplatek...peníze leží pak na účtě, kdo si s nima svévolně disponuje.Zkuste dlužit a opozdit se se zaplacením, také se mi to stalo... zapomněla jsem poslat asi pětistovku za 14 dní po splatnosti faktury mi přilítli odpojit elektřinu a opravdu jsem neměla nejmenší zájem nezaplatit.Naštěstí jsem byla doma, doplatila jsem to, protože znovupřipojení Vás vyjde asi na 1800 Kč.Michaela E.
Přeplatek na požádání vrátí celý. Dnes jsem tam volal, protože debata stejná jako dotaz, proběhla u mě v zaměstnání. Tak jsem prostě zvedl telefon a zeptal se. Tečka. Nic víc.
doplněno 26.10.11 18:40:Platí pro ČEZ.
Dobrý den!
Nevidím jediný důvod, proč nechávat své peníze někomu, kdo už takto mě v podstatě okrádá a já mu budu pomáhat vydělávat další finanční zisky aby on mohl být bohatší? Rozhodně ne, hezky si nechejte vrátit své peníze do puntíku. Od nového rozpisu případně upravit zálohy nebo ponechat i toto je pro mnohé svým způsobem šetření, na konci roku mají na Vánoce a podobně. Bizon
Zlodeji z CEZu v rozporu se zákonem používají přeplatek na další zálohu
Jednostranné převedení přeplatku do následujícího zúčtovacího období, neodsouhlasí-li konkrétní zákazník výslovně takový postup, je nepřípustné,
řekla Martina Vernerová, vedoucí právní poradny časopisu dTest s tím, že pokud k souhlasu nedošlo, může zákazník požadovat okamžité vrácení přeplatku spolu s úroky z prodlení a náhradu případně vzniklé škody.
Společnost RWE a Centropol převádějí do záloh jen přeplatky do 200 Kč.
Stejně tak činí i Bohemia Energy, která převádí do záloh přeplatky pod 100 Kč.
ČEZ uvádí, že přeplatky jakékoliv výše mohou být použity na úhradu záloh. Společnost
E.ON přeplatky vrací, pokud se se zákazníkem nedohodne jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.