Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava krovu (Absence věnce)

Od: cowlei* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

rekonstruuji (obytné) podkroví, tesaři mi odstarnili většinu vazních trámů (nejsem odborník, mám na mysli trámy, které spojovali protější krokve ve výšce 1,5m nad podlahou)- v podstatě v obytné části (15m) - mi chybí všechny. Je to starší rodiiný dům, bez železobetonového věnce. Pozednici mám připevněnou kovovými pláty k profilům mezi hurdyskami na podlaze.

- Střecha je vysoká v nejvyšší části 3,5m

- Každou krokev mám svázanou s krokví na protější straně

- Krokve jsou navíc z každé strany opatřeny latí o tloušťce 15cm (protože se zvedali kleštiny, které jsou nyní ve výšce asi 2,5m)

- Přikldádám fotku s aktuálním stavem (minulý víkend jsem jen přidal zateplení)

Kde je problém, procházel jsem zdejší fórum a našel některá vlákna týkající se vazby střechy a věnců. Jak už to tak bývá, tak jsem se začetl, znejistěl a ted se bojím aby vše bylo v pořádku. Tesaři byli solidní, ale bojím se, že když nemám věnec, je něco v nepořádku ...

Oprava krovu (Absence věnce)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

2x

Dobrý den, vůbec se nemusíte obávat, práce je udělána odborně a střecha se Vám rozhodně nerozjede. ŽB věnec by ničemu nepomohl, příčná výztuha tvoří s krokvemi uzavřený trojúhelník, zatížení krytinou se rozkládá na svislou a vodorovnou složku. Léta jsem pracovala na rekonstrukcích mnohem rozsáhlejších staveb a při využití podkroví se dodatečně ŽB věnec nikdy nedělal. Jen při nestabilních základech u vícepodlažních budov se dělalo příčné vyztužení zhruba v polovině výšky stavby a bylo skryté v podlaze, to ale Váš případ není. Věřte tesařům, člověk s praxí ví většinou víc, než teoretik od stolu. Patronka

cowlei*
hodnocení

Ani nevíte jak jste mě všichni potěšili. Mockrát děkuji za odpovědi!

Ano, kovové pláty jsou přišroubovány šrouby a ne na závitovací tyč, nyní si říkám, že by se to dalo na některých místech dodělat (dokud mám ještě k pozednicím přístup) aspoň jedna závitovací tyč na jeden kovový plát by možná mohla stačit.

Projektant mi řekl, že tam věnec být nemusí, ale mluvil jsem s kamarádem, který rovněž staví a moc se divil, že tam věnec není, tak jsem hledal na internetu a zde na fóru a četl jsem, četl jsem a byl pořád nervóznější a nervóznější ...

Mockrát děkuji za pomoc!

Přeji hezký den

Tomáš

edyss*

Já si myslím, že ty šroubky to nemůžou udržet. To by chtělo tu pásovinu obtočit okolo trámu a přišroubovat pevnostním šroubem s maticí. K tomu I-čku je to také přišroubované nebo přivařené? Předpokládám, že ta pásovina je vždy na jedné a pak na druhé straně toho samého I-čka? Já to mám doma udělané tak, že mám 10cm U-čko řezané pod úhlem 45° k tomu přivařené kousek U-čka pod tím samým úhlem "nastojato", to celé vedené spodem pod trámem opírajíc se o trám a celé je to navařené na I-čko -podlaha. To samé je provedené z druhé strany toho samého I-čka.

hansschuman*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Nechápu proč když už se rozebírala skoro celá střecha, nenechal jste si od zedníků udělat nový věnec.

Pokud máte strach, že se Vám střecha nebo dům "rozjede" je možné posílit ocelové pásy u pozednic a stáhnout protilehlé stěny ocelovým lanem nebo kulatinou a na konci se silnými ocelovými terči v úrovni stropu (pod podhledem)

Dle fotografie je patrné, že jsou krovy dostatečně zpevněné. A pokud je použita lehká střešní kritina (šindel, beternit, plech apod.) , mělo by být vše v pořádku.

doplněno 23.07.11 02:51:

Můžete prosím doplnit fotografii detailu ukotvení pozednic?

Děkuji

Hans S.

cowlei*
hodnocení

Odpověď je celkem jednoduchá, projektant (je to sice pán v letech, ale jinak celkem rozumnej) mi říkal, že to udrží. No a krytina je Brněnka od Tondachu (takže nic lehkého).

Oprava krovu (Absence věnce) #2
cowlei*
hodnocení

Na konci pozednice(dál od štítu) kde jsou větší rouestupy použity tyto kotvící prvky

Oprava krovu (Absence věnce) #3
standam*

to cowlei:

Mel jsi tramky, ktere byly dole mezi krokvema, po vyrezani jsi pridal zelezo na pozednici a do horni casti 2,5m klestiny.

Zelezo mas chytnute k Icku na podlaze, osobne zde nevidim problem tj. klestiny a upevneni k Icku, ale co me nepasuje je upevneni platu z vnitrni strany pozednice tj. zelezo je upevnene na tah a predpokladam 8mm vrutama.

Zde at nejsem statik bych volil provrtani skrz pozednici, prostrcil zavytovou tyc a stahl vypodlozenyma matkama.

Ja mam take stary krov, sice pod pozednici je nejaky venecek, ale pozednice je kulatinou (skobou) svazana k nosnemu tramu v podlaze a stolice take a to na trech mistech k pozednici.

I kdyz mam stolicovou strechu uchyceni je podobne tvemu, jen u tve pozednice by to melo byt pevnejsi.

Urcite bez ze nekym znalym(projektant, statik), ktery ti to posoudi.

doplněno 23.07.11 09:17:

Jeste doplnim, kdyz jsem mel v planu, ze necham udelat novy krov podobny tvemu, bylo navrzeno uchyceni pozednice do stavajici stare nosne zdi zavitovou tyci. Zvrchu provrtat pozednici a i stavajici zed cca 50cm a vlozit do chem. kotvy tyc a stahnout matkou.

jabraka*
hodnocení

0x

A byl by takový problém vybetonovat věnec dodatečně?Podle fotografie je podél pozednice dostatek místa a úchyty krokví by se daly do betonového "rámu" do armatury přivařit.Asi by to chtělo statika,aby tomu dal posvěcení.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]