Nejste přihlášen/a.
Ahoj,dal jsem se do stavby nové koupelny a WC.Zdivo je z Ytongu. Je potřeba před nanesením lepidla a perlinky zdivo napenetrovat? Pokud ano ,čím? Jaké lepidlo použít na perlinku?
Díky za rady.
Není nutná penetrace, ale je vhodná a to třeba duvilax nebo SOKRA. A proč? Protože ytong je velmi nasákavý a penetrace roztokem výše uvedené disperze tuto nasákavost eliminuje. Zjednodušuje to práci a to zvlášt tomu kdo ještě nemá ten grif a musí pracovat pomaleji.
Po aplikaci perlinky už není penetrace nutná. Jen uvažujte o nátěru hidroizolační vrstvy. A že není izolace nutná do koupelny když se dobře provede obklad a dlažba, se nezakládá až tak úplně na pravdě. To jen tak pro jistotu.
Další věci o koupelně můžete najít zde: jirikovovideni.eu/...
Děkuji moc za rady,hydroizolační nátěr určitě budu provádět,jen ještě nevím,jestli se mají natřít všechny zdi,a nebo jen kolem sprchového koutu a vany?
Stejně jako penetrace je hydroizolační nátěr na stěny zbytečný.Voda nemá šanci přes kachlíky a spárovačku prosáknout.
I podlaha je iluzorní,pokud je na ní dlažba.Jak už jsem někde psal,naopak,když nalepíš dlažbu špatně a bude prosakovat, hydroizolace vodu zadrží pod dlažbou.Jsem zvědav,jak ji odtud dostaneš.To malé množství vody se může vsáknout do podlahy a vyschnout.
JABRAKA
Vaše odůvodnění proč nedávat izolaci jsem si několikrát přečetl a shledávám jako neopodstatněným. Vůbec nejde o to zda voda bude někde kapak nebo bude někde zůstávat. Ta voda pronikne při delším působení at chcete nebo ne a je moc málo amatérů, kteří budou schopni provést keramiku tak perfektně aby to by minimálně propustné. To je jen iluze perfekcionisti.
Izolace se nanáší proto, aby se vlhkost nedostávala do konstrukce. Pár kapek jistě rozhodně nevadí, ale už konečně pochopte, že tu koupelnu když provede někdo byt dobře ale i s minimální propustností, tak se už dál nějakých 10-15 let nebude zabývat tím zda spáry perfektně těsní. Ta izolace tam prostě patří. Až se vlhkost v konstrukci projeví za roky tak se budete divit a odkud to asi přišlo. Na stavařinu je potřeba se dívat v širších souvislostech v horizontu let do předu a chyby staveb hledat i desetiletí dozadu.
Dnes ušetříte pár korun na izolaci abyste pak za 5 let draze platil rekonstrukce betonových konstrukcí. Ted šetřete a zítra platte a i desetkrát tolik.
Sakra lidi mějte rozum už konečně.
Jakou hydroizolaci doporučujete?
Dělám novou podlahu: stávající betonové nosníky,polystyrén,podlahové topení ,vrstva betonu,dlažba.Do jakévrstvy se izolace nanáší? Pod dlažbu?
Dá se sehnat kdekoliv ve stavebninách a na výběr je opravdu mnoho. Nejde o značku ani o výrobce jen o to aby jste použil takovou izolaci která patří do koupelny. 6ádnou náhražku a ani doměle kvalitnější řešení. Prostě jen izolaci do koupelny.
Jiříku,už se uklidni.Kolik jsi položil dlažeb a obložil koupelen?Ještě jsem neviděl ani jednu,kde by se dávala hydroizolace do stěn.
JABRAKA
Jsem vyučen v oboru zedník obkladač a deset roků jsem toto řemeslo dělala jako živnostník i jako zaměstnanec. Posledních 6 roků jsem stavebním technikem. Maturitu jsem dělal dálkově a v současné době se připravuju na autorizaci technika ve stavebnictví. Moje současná práce spočívá v organizování výstavby občanských staveb. Pohybuju se v moderním stavitelství a řeším problémy snad ve všech oblastech stavařiny. Využívám zkušeností jak svých tak zkušeností inženýrů a techniků.
Toto je můj profil a na základě tohoto profilu si dovoluji pomáhat ostatním lidem a stavebníkům v hledání informací. Už tak je všechno drahé a práce některých rádoby odborníků je otřesná a ledaskdy zoufalá a myslím že lidi mají právo vědět co a jak se dělá aby je neoblbovali nějací chudáci co si myslí že jsou nejchytřejší. A taky mě to baví povídat si o stavařině a taky si myslím že když někdo něco ví tak by si to neměl nechávat jen pro sebe. Proto je tu internet.
Jestli jste nabyl dojmu že tu píšu něco co by mohlo lidi poškodit pak to prosím sdělte adminům.
Vaše názory ohledně stavařiny považuju za zralé a kompetentní, ale finální řešení osobně vidím jinak než vy a to právě z důvodu že profesně musím vidět věci v širších souvislostech a ne jen pro okamžik okamžitého uspokojení potřeb stavby.
Je znát že jste odborní, ale já jím jsem také a navíc i profesionál ve stavění a tak se navzájem respektujme a pomáhejme lidem co se ptají a pokud máme spolu polemizovat tak jen tak aby si z toho mohli lidé něco odnést. Prosím pokud máte něco osobního pak mi prosím napište mail a vyřešíme to. Výzvu k uklidnění neakceptuju, protože jsem velice klidný.
Toto NENÍ výtka!
Jiří, Vaše rady jsou velmi dobré a přínosné. Nenechávejte se rozhodit. Osobně spíše preferuji Váš pohled na většinu věcí, než Jabrakův, ale Jabraku respektuji jako někoho, kdo má už něco za sebou a umí - i když mám občas k jeho postupům, respektive zkratkám, výhrady. Bylo by dobré, kdybyste se nehádali - oba jste přínosem a Vy Jiří, jste mi osobně sympatický svým pohledem na věci v širších souvislostech. Tedy tím, že vidíte dál, než k horizontu "záruky" za odvedenou práci.
Děkuji Vám za spolupráci.
Hezký den.
Al
Ještě poprosím o zodpovězení této otázky:
Dělám novou podlahu: stávající betonové nosníky,polystyrén,podlahové topení
,vrstva betonu,dlažba.Do jaké vrstvy se izolace nanáší? Až pod dlažbu nebo na betonové nosníky?
Děkuji
LÍNEJ DVAKRÁT DĚLÁ A LAKOMEJ DVAKRÁT PLATÍ! NEŠETŘETE LIDI A DĚLEJTE TO PODLE TECHNICKÝCH LISTů VÝROBCE JEDNOTLIVÝCH VÝROBKů.DODRŽUJTE TECHNOLOGICKÉ POSTUPY A TECHNOLOGICKÉ PŘESTÁVKY MEZI URČITÝMI PROCESY A NEMÁTE ŽÁDNÝ PROBLÉM. (když vaříte,musíte udělat těsto, aby jste udělali třeba knedlík. I to těsto potřebuje určititou technologickou pauzu, aby bylo ke zpracování). No a to samé je třeba i ve stavařině.Ytong,sokrat,lepidlo s perlinkou s předepsanými přesahy , hydroizolační stěrka s rohovou páskou a povrchová úprava - obklad - štuk.Každý mokrý proces má svoji dobu tzv.zrání (prosychání). Přeji hodně štěstí při rekonstrukcích, ať se daří.
Jak už jsem několikrát zde napsal,penetrace ytongu pod lepidlo je zcela zbytečná.Perlinka se přilepí flexibilním stavebním lepidlem a to jen velmi slabou vrstvou,jen aby se perlinka spojila se zdí.Na perlinku může být lepidlo kapku řidší než na vlastní obklady.Na lepení to chce nechat stěnu do druhého dne zatvrdnout.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.