Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, chci postavit zahradní domek ( účel- sekačka všechen vercajk co používám okolo baráku ) velikost 3,5 x 6,5 m. Mám úzkou parcelu, na ní dům ( dvojdomek ) průjezd pouze 2,4m a to nejlepší - studna uprostřed dvora. jedinné místo na výše zmiňovanou stavbu je u sousedova plotu. Dřív se s tím nikdo nemazal, každej stavěl kde chtěl. Bohužel v této době je závist v naší vesnici na takové úrovni, že sousedi kteří spolu dělali zabíjačky chodili spolu do hospody na sebe žalujou podávají oznámení o černých stavbách atd. no prostě hnus velebnosti. Proto chci toto legální cestou. Jaká je možnost postavit stavbu na hranici pozemku, příp. v co nejmenší vzdálenosti. Minulý rok mi na St. uř. řekli že na vyjímku to půjde. Dnes po personálních změnách mi ta chytrá paní stále cpala do hlavy 2 metry od hranic! A ta stejná paní povolila na sousední parcele stavbu obdobného stavení 0,5 metru od hranic! Tak jak no prosím? Děkuji moc za odpovědi.
NA HRANICI POZEMKU I BEZ UDĚLENÍ VÝJIMKY
Právní úprava stanoví v § 25 odst. 5 vyhlášky: " Z důvodu zachování stávajících hodnot zástavby a v souladu s nimi je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek."
Toto je výňatek z informací : pravniradce.ihned.cz/... Pokud si podle odkazů pročtete použité paragrafy stavebního zákona, tak paní na stavebním úřadě pod tíhou vašich argumentů třeba změní své stanovisko. U nás je ten problém, že zákony nejsou jednoznačné a dají se vykládat různě - bohužel.
Moc děkuji za odpověď Vám oběma . Teď jsem si pročítal ten odkaz a ještě mně to navedlo na § 103 stavebního zákona kde je napsáno: § 103 Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací prácenevyžadující stavební povolení ani ohlášení :
1.stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů;
Tak pokud můžu použít tento paragraf , tak bych teoreticky nemusel nic hlásit? Moc děkuji
Stavba zahradního domku odpovídá § 103. Ovšem je tam i ta další okolnost a sice že stavba bude na hranici pozemku. Při dobrých sousedských vztazích by si to člověk probral se sousedem třeba při grilovačce a bylo by to v pohodě. Je třeba i zvážit, jestli stavba na hranici pozemku nebude třeba sousedovi stínit apod. - viz občanský zákoník. Ale jak píšete, asi bych to ještě před stavbou probrala s paní na stavebním úřadě. A nebo bych ji obešla a napsala písemný dotaz na MMR, zda si správně vykládáte ustanovení stavebního řádu a je možné takto umístit stavbu( vč. popisu). Ať máte jejich stanovisko v ruce, pokud by se někdo ze sousedů a nebo úřadu ozval. Pokud jsem potřebovala s něčím poradit, dřív profesně a nyní třeba kvůli poradně, odpovídali ochotně bez problému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.