Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Roury přes sousedův pozemek

Od: arkjanu odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

vlastním chatu a pro čištění odpadních vod nejspíše použiji septik ze kterého mohu vypouštět vodu do potoku. Problém je ale v tom, že potok teče na pozemku souseda - po louce za vsí. Potřeboval bych se do potoka nějak dostat, technicky to znamená položit cca 30 m kanalizačního potrubí. Bohužel soused mi to s velkou pravděpodobností nebude chtít dovolit. Existuje nějaká možnost jak souseda k tomu přinutit nebo je jeho vlastnické právo na louku naprosto nedotknutelné?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

nejdříve musíte mít svolení na vypouštění odpadů do potoka!

Pak Vám soused vyhoví!

doplněno 20.07.11 21:51: jak chcete...
Existuje nějaká možnost jak souseda k tomu přinutit nebo je jeho vlastnické právo na louku naprosto nedotknutelné?
odpověď, neexistuje možnost jak souseda k něčemu donutit, jeho vlastnické právo je nedotknutelné, je to přímo z ústavy...
stačí?
arkjanu
hodnocení

dobrý den, děkuji za reakci, nicméně jak to můžete tvrdit? svolení na vypouštění dopadů pochopitelně mít budu. uvítal bych odpověď na původní otázku

arkjanu
hodnocení

Děkuji, je to sice hezké že podle ústavy je můj pozemek nedotknutelný, nicméně když chtěli táhnout přes moje vlastní pole telekomunikační kabel, napsali dopis, že na to mají právo a kompenzace byla v částkách haléřů za metr. Energetické rozvody mají právo vstoupit na cizí pozemek a položit na něj vedení. Podobně mi vede vedení vn přes můj les a pruh ochranného pásma musím mít vykácený. Nikdy jsem nesouhlasil, ale musel jsem se podřídit.

energetické závody a Vaše osoba je úplně něco jiného...to nelze srovnávat.

Můžete nadávat, ale opravdu je to tak jak píšu.

Milan má samozřejmě pravdu,

opravdu netuším na základě čeho, by jste chtěl souseda donutit, aby si na svém pozemku nechal natáhnout Vaše potrubí.

Za sebe upřímně říkám, že já bych na svém pozemku žádné věcné břemeno mít nechtěl...a také bych Vám to nepovolil.

Z praxe vím co to dokáže "v budoucnu" udělat za radosti.

arkjanu
hodnocení

Zdravím, podívejte, snažím se brát věci jak jsou. Nicméně jste se odvolával přímo na ústavu a tam asi nic o energetických závodech není.

palenka*

Ve veřejném zájmu ... víc snad psát není třeba. Opravdu je rozdíl mezi energet. spol. a fyzickými osobami (jednotlivci).

doplněno 21.07.11 12:16:

Určitě máte i jiné možnosti - septik, ČOV a k tomu vsaky ... je nutné prokonzultovat s odborem životního prostředí co povolí. Asi to ale nebude tak ekonomicky výhodné jako pouštění do potoka.

arkjanu, není prostor abych vykládal ústavu a zákony, ale stručně, vlastnictví je nedotknutelné, lze je jen upravit zákonem. Rozvodné závody mají takový zákon, pozemek ale sebrat nemůžou...

stačí?

Mě soused požádal, zdali si může přes můj pozemek provést kanalizaci, já souhlasil, požádal jsem ho aby mě udělal v rohu odbočku, kdybych já potřeboval tudy táhnout odpad a ...vyprdnul se na mě. Za dobrotu...

buss

Jisté organizace to mají ze zákona, neplést si to se soukromou osobou. Nicméně se můžete soudit, když ho chcete přinutit..

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud máš kousek místa na pozemku,vybuduj si kořenovou čističku.Z té bys mohl čas od času tak zvanou šedou vodu vypouštět na louku nebo dlouhou hadicí a kalovkou okolo souseda do potoka.

JABRAKA

hospodin*
hodnocení

0x

Než vymýšlet pikle jak na souseda, šel bych se ho zeptat. Třeba by Vám to povolil.

Když ne, řešil bych to čističkou a vsakovou jámou s přepadem do trávy nebo drenážní trubkou do toho potoka - ale k takovému vedení již nebude třeba věcné břemeno, místo kanalizace postačí drenážní trubka a tím pádem se se sousedem lépe domluvíte.

Do vsakové jímky můžete pouštět i vodu z okapu, tou vodou zalévat a v případě, že jí bude hodně, pak přepadne voda drenážkou do potoka.

Osobně bych se také věcnému břemenu a znečištění potoka sousedovými splašky bránil, ale na čistou vodu z čističky v případě, že věcné břemeno nebude potřeba bych už asi slyšel.

K drenážní trubce by samozřejmě také bylo potřeba zřízení věcného břemene...technicky to není o nic jednodušší, než plné PVC KG potrubí, ba spíše naopak...(nutnost štěrkového obsypu...a obalení geotextilií...).

Jinak institut věcného břemene v podstatě chrání "práva" nikoliv majitele pozemku, ale spíše "toho druhého", který po pozemku majitele má natažené své vedení. On totiž může majitel pozemku s věcným břemenem pozemek prodat...a pak když to bude jen "per huba", tak dalšího majitele nějaká trubka zajímat nebude..a klidně si na ní postaví altánek a trubku překopne. A poškozený pak může lítat od čerta k ďáblu a argumentovat tím, že Lojza, coby dřívější majitel mu to kdysi dávno u ohýnku, kdy se oba ožrali..povolil..., ale nikde to nezapsali...protože Lojza byl vždycky férovej chlap...

doro
hodnocení

0x

Tak na vypouštění septiku do potoka zapomeňte, žádné povolení na to získat nelze.Již drahně let pouze přes čističku.

Doro:

Nemáte pravdu. Septik v kombinaci se zemním filtrem má prakticky stejnou účinnost jako biologická ČOV a na tuto kombinaci získat povolení k vypouštění odpadních vod lze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]