Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně odpadu. V bytě mám odpad řešen následujícím způsobem - dřez v kuchyni, poté do koupelny - vana, za ní umyvadlo a poté odvod do společného odpadu.
Začal mi špatně odtékat odpad dřezu v kychyni, všechny ostatní byly v pořádku, rozhodl jsem se tedy vyčistit takový ten husí krk co vede od dřezu do zdi, zhruba půl dne vše fungovalo jak má, jenže pak nastala potíž. Odpad ve vaně začal odtékat velmi pomalu a pokud se použije odpadu ve dřezu nebo umyvadle, začne odpad ve vaně probublávat a teče z něj voda zpět.
Zkusil jsem všechny odpady několikrát pročistit přípravkem Fredy na čištění odpadů, ale k žádnému zlepšení nedošlo.
Může mi prosím někdo poradi, kde by mohla být chyba?
Děkuji!
Pravděpodobně se posunul ten "špunt" za místo napojení odpadního potrubí od vany směrem ke stoupačce a tudíž se voda má snahu vracet vanou zpět.
Osobně bych navrhoval použít péro na čištění odpadů. Je to podstatně lepší než jakákoliv drahá chemie a úspěch je rychlejší a účinnější.
Souhlasím s mechanickým pročištěním, pokud to půjde. Krtek a podobná chemie při nesprávném použití nadělá více škody než užitku...
Dobrý den, s podobným problémem jsem se potýkala celé letošní jaro a po zkušenostech taky dávám přednost chemii. Malé instalatérské pero pro domácnost nic nezmůže a velké se u bytového rozvodu použít nedá, protože se tam většinou nevejde. Louhu bych se bála, "krtka" používám u dřezu a do vanového a umyvadlového sifonu používám některý z gelových čističů potrubí. Tam není účinek okamžitý, někdy to trvá i půl dne, než se gel tím svinstvem prodere. Chce to ale čistit pravidelně, hlavně dřez, který se zanáší nejčastěji. Mimochodem, ta chemie zas tak drahá není. Patronka
patronku, opět s Vámi musím souhlasit
cena je OK zbozi.cz/...
naleju podle návodu a za chvilku je OK.
Pokud péro...jen než rozeberu kudy ho protáhnout..
ale je na každém, aby zvolil svoji nejlepší metodu.
doplněno 21.07.11 09:26:Dědku (mlydý) pokud trošku odtéká, jak píšete, tak pomalu se dostane na patřičné místo. Klidně se stane, že budete muset postup několikrát opakovat...
Pak jednou za čas prevence...
Jen male upozorneni, doufam, ze v byte mate rozvody novejsi. Muze se take prihodit, ze stare rozvody budou reagovat na teplo, ktere pri chemickem cisteni vznika. Takto mi odesel stary sifon u sprchy.
Tak ted se konecne mozna potvrdilo moje podezreni, a to je to, ze tam je udelana nejaka zrada v odpadu tesne pred stoupackou, pak to vypada na maly spad a nakonec ze tam chybi moznost prisavani vzduchu do potrubi uz v kuchyni.
Od zacatku mi to pripadalo na novy rozvod, delal si ho sam?
Tím nové jsem myslel stáří něco přes dva roky, kdy pokud vím vše fungovalo naprosto bezproblémů. Navíc je zde spousta dalších bytů a také problémy nemají, takže bych to viděl jen na problém konkrétně v mém odpadu.
..."ze tam chybi moznost prisavani vzduchu do potrubi uz v kuchyni..." - dá se toto nějak poznat?
Co se týče toho čištění husího krku v kuchyni, jak jsem psal v prvním příspěvku, do dřezu je našroubovaný, ale do trubky ve zdi je pouze vsazen a byla na něm taková červená mazlavá hmota. Tu jsem tam nechal, když jsem ten husí krk vrátil, nikde nic neprotékalo, tak jsem tu hmotu dál neřešil.
Takze asi netusis, jak je to udelany?
Vypada to podle me, ze je z kuchyne tahnuta 40 az k odbocce do vany, pak vede 50, na ktery je cestou odbocka k umyvadlu a pak uz stoupacka.
Jestli mam pravdu, tak ta 40 je na kuchyn malo, zvlast kdyz si nema kde prisavat vzduch, pak se to zahlti, zpomali a na stenach se usadi mastnoty, ktere to muzou ucpat uplne a nebo zmensi prutok natolik, ze se to uplne zastavuje.
Ten husi krk misto sifonu tomu jeste pomaha, protoze ma spatny prutok sam o sobe a potrubi se poradne neproplachuje.
Dalsi, co to zhorsuje je myti nadobi v napustenem drezu, pri vypousteni se mastnota drzi na hladine, takze nejdriv vytece uz jenom vlazna voda a pak za ni teprve ta mastnota a ta ma pak jedinou moznost a to je usazovani se na stenach potrubi.
A zatim posledni problem by mohl byt, pokud se nechaly stoupacky stare, litinove, tak tam vznika pri napojeni plastovych odpadovych trubek do litinoveho hrdla takova hrana, za kterou se muze ztuhly tuk, ktery se uvolnil v trubkach zachytavat a ucpavat to.
Ale to jsou jenom moje odhady, co by se tam mohlo dit.
Moje rada pro zacatek je : 1. vycistit odpad poradne perem 2. vymenit husi krk za kolenovy sifon 3. myt nadobi pod tekouci vodou
Stoupačky jsou také plastové, nádobí se myje zásadně pod tekoucí vodou.
K vaší teroii, možná teď budu za hlupáka , kdyby úzkým hrdlem bylo potrebuí mezi kuchyní a vanou, pak by odpad z vany a umyvadla v kuchyni odtékal normálně? Nebo se pletu a hraje v tom roli ona nemožnost přisávání vzduchu?
Odpad v kuchyni jelikož jako jediný odtéká normálně, "jen" způsobuje ono probublávání aodpadu ve vaně, při větším proudu vidy i vytékání vody ven.
Přikláním se k teorii "jarda20" o posunutém "špuntu". Přisávání vzduchu je trošku o něčem jiném, než o tom, že se vrací voda ze dřezu do vany, myslím, že kolega "pecenkav" je opět (slušně řečeno) trošku "mimo mísu"...
Ona se nevraci do vany, ona kolem vany tece a nestiha odtec dal a tak vyteka do vany, mozna i kvuli te mise.
Vyčistit louhem v místě, kde bublá odpad a vrací se voda (patrně vana). Osobně používám pouze granule louhu. Nasypu do příslušného odpadu, zaliji vodou z rychlovarné konvice a během chvíle je odpad opět OK. Pokud je "zátka větší je nutno postup opakovat. Možno preventivně použít u všech odpadů.
Hans S.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.