Nejste přihlášen/a.
dobrý den, mám otázku:
Jsme SVBJ.Zvolený předseda dal výpověď správě domu s tím,že si bude vést účetnictví sám. Není to v rozporu se zákonem?
a druhá otázka: při letošním vyučtování spotřeby vody se předsedovi zdala spotřeba u některých bytů malá./ my ostatní nemáme přístup k těmto dokladů/. Proto vznesl na schůzi návrh, aby mohli chodit na nečekané kontroly a zjišťovat spotřeby- tzv. přepadovky. Zatím jsme to neodsouhlasili a mně osobně se to vůbec nelíbí.Je to nedůstojne a ponižující.Pokud většina bude souhlasit,musím to respektovat?Je to právně v pořádku?
děkuji za rady
Ve vašich stanovách by měly být vymezeny pravomoce předsedy, výboru a shromáždění SVJ. Změna subjektu provádějící účetnictví je podle mého názoru natolik závažná změna, že by to mělo rozhodnout shromáždění (členská schůze) - ale jak už jsem se zmínil, podívejte se, zda to řeší stanovy. Předseda SVJ nemá právo bez vašeho souhlasu vstupovat do vašeho bytu, ani když to odsouhlasí shromáždění SVJ. Takové usnesení má menší právní sílu než zákon a pokud by bylo v rozporu s ním, je v tomto bodě neplatné. Pokud však máte čisté svědomí, tak byste pro klid v domě mohl jednou pozvat předsedu, aby se podíval na váš vodoměr, aby se přesvědčil, že máte měřidlo v pořádku a nemáte naistalován žádný bypass.
ano, změna organizace spravující vaše byty musí proběhnou až po odsouhlasení členskou schůzí. Toto předseda sám nemůže rozhodovat. Kdysi jsme měnili správce a nutně musela být svolána členská schůze a za přítomnosti notáře se hlasovalo o výběru nového správce domu. Předseda s nimi je asi v křížku a asi chce domu pomoci, ale zadělává si na průšvih. To že je předseda jej k velkým pravomocem zvlášť neopravňuje. Do bytu nemá právo nikdo vstupovat pokud vy to sami nepřipustíte, to je pravda. Jedině snad pod rozhodnutím soudu jste povinni byt zpřístupnit.
Dobrý den, já bych jen doplnila, že v SVJ s 32 bytovými jednotkami musí být mimo výboru zvolena i nejméně tříčlenná kontrolní komise, která dohlíží, aby výbor a jeho předseda mimo jiné dodržovali schválené stanovy. O ničem takovém se nezmiňujete, skutečně je třeba se s textem stanov podrobně seznámit. Patronka
A kde jste to vyčetla? Výbor je povinný, KK je nepovinná! Pokud jste si to dali do stanov vy, tak mluvte o vás, u nás to máme tak... Ani zákon nic takového neříká.
Kontrolní komise je určitě dobrá věc, ale žádný zákon její volbu nenařizuje. I vzorové stanovy SVJ, které ale nejsou závazné, hovoří o tom, že jedním z orgánů SVJ je kontrolní komise nebo revizor, pokud se na tom dohodne shromáždění. O počtu členů komise se už nepíše nikde. Volbu kontrolní komise bych však na místě tazatele určitě inicioval.
vést si sám účetnictví může kdo chce, Vaše otázka je však nejasná, protože zřejmě myslíte vedení účetnictví všech bytů ve společenství.
V takovém případě pokud dal výpověď by do účetnictví společenství bytů neměl zasahovat a měla by to řešit sama správa domu. Možná jsem i otázku nesprávně pochopil, protože je napsána v zásadě dvojsmyslně.
tak ujasním. Předseda dal výpověď stávající správě.Uplyne koncem měsíce a chce převzít správu/ tím jsem myslela účetnictví/ také. Zároveň by byl předsedou i správcem domu o 32 byt. jednotkách. Ve výboru jsou 3 lidé. Bohužel, ve velké většině důchodci a skoro vše odkývnou.My,nesouhlasící,jsme v menšině. Proto ta otázka,zda je to právně správné. A co ten druhý dotaz?
a děkuji za vyjádření..
V rámci právního vědomí byste si měl počíst v ZvB a pak prostudovat vaše Stanovy (každé SVJ si tvoří své). Tam to je uvedeno, práva a povinnosti, jak výboru (není přece jen předseda) a shromáždění.
Toto je bohužel častý nešvar předsedů, kteří si myslí, že jsou carové a vlastníci poddaní. Ale je to věc vlastníků co si zvolili a co s sebou nechají provádět (jako naše vláda, zástupci a lid).
Je to nejaky divny, predseda prijde, zazvoni, vy otevrete, on pozada o pristup do bytu z duvodu kontroly vodomeru, zkontroluje, coz je akce na 2 minuty, podekuje a odejde.
Do bytu prece v tom pripade nepujde bez vaseho souhlasu.
Tim, ze ho tam odmitate i timhle zpusobem vpustit, stavate se podezrelym z cerneho odberu, tak pak nechapu, proc se tomu tak branite.
doplněno 19.07.11 12:53:Ten, kdo se v takovychto pripadech ohani zakony, nema podle me ciste svedomi.
Nehlede na to, ze je to i ve vasem vlastnim zajmu, aby se nasel skudce.
Není spíš podivný požadavek, aby předseda SVJ měl právo na okamžitou přepadovou kontrolu bytu, kdykoliv se mu zamane? Vám by nebylo nepříjemné, kdyby jeden ze sousedů mohl kdykoliv vstoupit do vaší domácnosti? A kdybyste odmítl, automaticky byste byl obviněn z černého odběru? (Mimochodem, obviněn byste být mohl, ale stejně by vám to museli nějak dokázat.)
Má-li výbor podezření na černé odběry, nechť si důkladně prověří pečeti na vodoměrech a veškeré potrubí před nimi. Nebo ať vybaví domácnosti bytovými vodoměry s lepším zabezpečením a vyšší třídou přesnosti. A hlavně nechť v ročním vyúčtování zveřejní rozdíl mezi reálným odběrem hlavního domovního vodoměru a součtu odběrů bytových vodoměrů. Ten se samozřejmě vždycky liší, protože bytové vodoměry mají nižší třídu přesnosti a slouží jen jako poměrová měřidla (navíc v tom součtu není zahrnuta spotřeba vody pro údržbu společných částí domu), ale neměl by se lišit řádově. Bude-li ten rozdíl obrovský, příčina zřejmě nebude v černém odběru jedné z domácností, ale spíše v "úniku" vody někde ve společných částech domu. Ať už půjde o únik skutečný (prasklé potrubí ve sklepě) nebo o vysokou spotřebu "společné" vody například pro zalévání zeleně, mytí aut ap.
Čisté svědomí mám, ale právo výboru na přepadovou kontrolu by mi bylo vrcholně nepříjemné a nikdy bych s ním nesouhlasil. Větou "kdo má čisté svědomí, nemusí se bát" se vždycky argumentuje při zavádění nových kontrol, odposlechů, sledování, šmírování a dalších estébáckých praktik. Dokud to půjde, budu se této cestě do orwellovských pekel bránit.
Tak v tom pripade si nestezujte a platte pozadovanou castku, jste sami proti sobe, on by tam k vam urcite nechodil obden, rekl bych tak ze zacatku 2x za mesic a po pul roce by ho to prestalo bavit a nebo by prisel na chybu.
A nebo se nechte zvolit do predstavenstva a pak se s lidma dohadujte vy o nedoplatcich, kdyz mu s tim nechcete pomoc.
vůbec to tak není. Já ho do bytu pustím,pokud mně požádá a pokud ho budu chtít pustit/ jsou různé situace,kdy chcete soukromí/. Mi jde hlavně o to ,že by to mělo být povinné a odhlasované. Jinak s předsedou nemám problémy ani nic jiného. Mně jde o tu direktivu. Není dobré mluvit o čistém svědomí,tady jde o osobní vlastnictví a o to,že si pozvu,koho já chci.
S tou správou- nemáme to ve stanovách a kontrolní komisí můžeme zřídit,to není problém.Akorát se mi to nelíbí a prevence je dobrá.
díky..
Na otázku,Podle stanov a zákona je nutné vést hospodaření.Jestli se najde někdo,třeba soukromá osoba,která při dodržení zákonných norem toto hospodaření dokáže vést,nic tomu nebrání.My jsme toto rozhodli minulý měsíc.Družstvo pro nás bylo dost drahé.Co se týá kontroly měřičů,ty jsou na armaturách společných zařízení a je nutno pověřené osobě umožnit kontrolu.Není na tom nic ponižujícího,protože skutečně je mnoho vykuků,kteří falšují údaje měřičů na příklad různým tajnými instalacemi a magnety.
JABRAKA
doplněno 19.07.11 14:21:Doplnil bych kolegu Reeve,nejde o extrémní spotřeby,ty se v paneláku ihned projeví,naopak o extrémně nízkou u některého vychytralého nájemníka.Sám jsem byl svědkem,když při jedné kontrole měřičů byl odhalen složitý systém elektromagnetu,brzdícího vrtulku měřiče.Pak to samozřejmě musí za něj ostatní zaplatit.A to se zase vůbec nelíbí mně.
JB
Ještě bych Vás doplnil, na oklamání vodoměru nepotřebujete jen magnety. Když se člověk zamyslí nad tím, že největším žroutem vody v bytě je WC, stačí to udělat s ním. A jde to docela dobře a není to zjistitelný. Vše je legální. Nepíši záměrně jak, protože by to jistě někdo chtěl využívat. Ta spotřeba jde rychle dolů. Pak i znám jednu metodu, kdy se dá i přetočit celý vodoměr zpět, aniž by to kdokoli zjistil, jak se to udělalo. Žádná blomba, ani ochrana vodoměru tomu nevadí. Jen tak na to někdo nepřijde, jak to bylo uděláno. Můžete si to zabezpečit jak chcete, jde to. Žádný zásah do vodoměru ani blomb, vůbec se jich nemusíte ani dotknout. A to zařízení má skoro každý doma nebo se dá i koupit. Nechtějte po mně, jak se to dělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.