Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na stropy? (omítka = fajnova)

Od: kubinec® odpovědí: 44 změna:

prosím o radu

potřebuji, vlastně chtěl bych si zkusit "opravit" strop o rozměrech cca 2,3x2,3 metry

strop mám oškrábaný od posledníc nátěrů ale zůstaly tam rýhy po škrabáku ( 1 - 3 mm )

k dispozici mám 1 pytel / Fasáda - lepíci a stěrkový tmel / od Bravenu

+ 1 pytel fajnové omítky

+ kbelík 3kg Duvilaxu

Můžete mi napsat postup, jak nejsnáze a hlavně čeho se vyvarovat? Prostě JAK NA TO!

děkuji

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Kubo,nechceš na strop polystyrenové obklady?Za 1 den hotovo a žádný nepořádek.Ale i když nechceš,doporučuji pro zlepšení celkového vzhledu do koutů stropu nalepit nejprve polystyrenové lišty.Ty se v místech styku-stěna-strop-spáry se zastříknou akryl tmelemStrop širokým hladítkem potáhni finální stěrkou.Pokud jsou v něm větší díry,zalep flexibilním lepidlem a po zaschnutí dorovnej finálkou.Pokud jsou vidět tahy,lehce přebruš brusnou síťkou.Pak se na to vrhni válečkem a Primalexem a hotovo.

Pokud bys přece jen chtěl EPS obklady,ohlaš se.

JABRAKA

hodnocení

JABRO

ty polys. obklady nechceme!

Na trhu jsme ještě neviděli ktreré by se nám líbily*nevi*

A teda z toho matroše co mám(co jsem napsal dříve), mohu něco použít?

jabraka*

Když to chceš mít fajnové,postup jako jsem napsal.Nový štuk je moc pracný a sám to neuděláš.Ty lišty to zvednou o 100%.Nalepit do koutů silikonem a do roviny,nekopírovat fabiony.

JABR

jabraka*

Ještě praktická ukázka.

Jak na stropy? (omítka = fajnova)
vosikac*

Máš recht,kamarade...!*palec* Ty polistyrenové podhledy jsou přežitek - prostě OUT! Jako kdysi válečky na stěnách...:).Dnes nemyslitelné. Sice neopravuji stropy,ale řeším jak na stropy v novostavbě a vyhraly to stropní podhledy - nejaky sololit či co to je ,potaženy dýhou.Kolega z práce ma stropy v celém panelákovém bytě 3 1 a nemá to chybu! Je to téměř bezúdržbová věc. Při představě,že bych měl každý rok nebo dva malovat strop,mě osobně ubíjí...:D Tuhle jsem na ně koukal v OBI,mají výběr z několika barev, i bílé...

al bunda*

Dej tam místo omítky sádrokarton. Je to čisté, suché a elegantní. A pak s tím můžeš dělat, co chceš.
Hezký den.

technikjirik*
hodnocení

0x

Udělej co radí Jabraka

hodnocení

to AL BUNDA

člověče, ty si mi nasadil "brouka" do kebule!

s tím sadrošem to není špatný nápad! nevím proč, ale na něj jsem úplně zapoměl!

a tak teda co vše potřebuji za matroš k novému stropu ze sádroše, samozřejmě desky a nějaké ty profily ale které to mají vlastně být přesně?

díky za radu

jabraka*

Je to sice dobrý nápad,ale drahý!Tí vystěrkováním to máš za 1 K podhledy za 3K sádroš za 15 K

JABRAKA.

hodnocení

*sok* probůh , strop 2,4x2,4 metrů a na to sadroš vyjde na 15.000?

dyť mě by tam stačily 3ks sadroše, to se vlezu do 500,- , rošt bych udělal z laťěk a a stěrka tam nevím kolik stojí?

nebo se v něčem pletu *hi*

jabraka*

No samozřejmě to bude levnější,když to budeš dělat sám!Ale pak dopadneš jako zeťák,který si to zkusil a teď se na to musí celý život dívat!

JABR

hodnocení

no a právě proto jsem se ptal, na co si dát "majzla" při renovaci stropu!

a u těch sádrošů mi to připadá daleko jednodušší a rychlejší než to "nahazovíní" a broušení atd

dyť přece, když si připevním rošt, a pak budu jen šroubovat sádroš a pak ho jen "zamáznout" není tak složité?! si teda myslím *nevi*

co se dá na tom pokazit, když si dám záležet?

Jasně, budu to dělat mnohem déle než "profík" ale...

Ušetřím a také mě bude hřát u srdce to, že se mi něco povedlo a že není třeba vždy volat ty "profíky" na věci které si snad každý zručnější kutil dovede udělat i s vaší pomocí sám!

al bunda*

Mě nebaví dělat omítky, takže všechny zdi buď dělám, nebo se chystám udělat tak, že na ně dám na rošt sádrokarton. Je to čisté, suché, rychlé a elegantní řešení. U toho stropu bacha na dilataci - napojení desek na svislé zdi nesmí být pevné, aby to nepraskalo.

jabraka*

Taky jsem si vzpoměl,že jsme před časem šroubovali sádroš na strop přímo.Byl z prken a na rákos nahozen omítkou.Na desky jsme udělali bobky lepidla a zvedli ke stropu.Pak jsme to podepřeli připravenými latěmi a přišroubovali.docela se to povedlo,i když jsme pak museli přisekávat fabiony.Ty lišty tam každopádně dej,je to paráda.

JABRAKA

hodnocení

*hi*, JABRAKA, co to jsou ty " fabiony"? *hi*

ale nakonec budu ten strop jen" nahazovat" omítkou

a ještě dotaz?! mám pod "fajnovou" nahodit nějakou vrstvu "čehosi"? nevím např. ten stěrkový lepící tmel co mám k dispozici?

po dúkladném zeškrábání tam zůstaly rýhy až 2 mm

nebo rovnou nahodit tu fajnovou omítku?

al bunda*

Fabion - zaoblený přechod mezi stěnou a stropem.
Kdy se naučíš používat strejdu Google?

hodnocení

já toho strejdu GOOGLE nějak nemusím!

málokdy mě to vyhledalo to co jsem potřeboval! anebo jsem musel moooc dlouho vyhledávat! to s daleko většími úspěchy je SEZNAM! Taky záleží co člověk hledá,že?

a jinak ty fabiony se mě vůbec nelíbí *bum*

jabraka*

Kubo,neštukuj ten strop,pokud jsi to nedělal,zku...š to.Vezmi široké hladítko,a tu stěrku(Rokofinal)a stejnoměrně nanášej slabou vrstvičku a hned uhlazuj.Za hodinu máš hotovo a za další dvě můžeš malovat.

JABR

al bunda*

Pod tohle bych se podepsal - nahazovat strop je jedna z nejméně příjemných zednických prací pro toho, kdo to neumí.

hodnocení

tak to říkal každý koho jsem se ptal!

ale stejně bych to chtěl zkusit na vlastní kůži *hi*

ale budu se opakovat, člověk "to" musí stejně jednou vyzkoušet! (pokud má na to chuť)

ikdyž ten kousek stropu budu dělat dlouho(časově)

al bunda*

Klidně do toho. Aź ti ta omítka bude padat na hlavu a na zem a budeš ji vyhazovat - ještě si na nás vzpomeneš. Brečet budeš jak želva. A říkat si "proč já blbec ty kluky neposlechl, tak dobře mi radili, že to nemám dělat.."
Hodně zdaru.

technikjirik*

Když ti zkušení stavaři radí aby jsi to nedělal a dávají ti rady jak je to nejlepší, tak je prostě poslechni. Ten dům nemůže za to že ty si chceš poplácat ego. Než řemeslník dostane do ruky grif na omítání stropu, trvá to měsíce a to jen tehdy když se má od koho učit. Když existuje efektivnější řešní a méně nákladné, tak neváhej a dělej ci tu radí.

al bunda*

Kdo chce kam - až se ucho utrhne. *smich* Kuba je prostě kuba...

hodnocení

kurňa chlapy, nemučte mě *stop*

právě spoléhám na to,že mi poradíte, když už si to chci udělat sám, jak mám postupovat

jeden od nás mi poradil co mám koupit a jak to mám udělat a neříkal nic že by to měla být jako nějaká "makačka"

říkal napenetrovat, zatmelit a pak tu fajnovou, a že ten kousíček stropu bych měl zvládnout že na tom nic není

zde je foto tmelu co mi doporučil ať si koupím

Jak na stropy? (omítka = fajnova) #2

jabraka*
hodnocení

0x

Kubo,ale to,co tu ukazuješ,je fasádní tmel,určený na perlinku na fasádu .Hodí se i na vnitřní,ale odpovídá to flexi lepidlu,které se na izolace používá.Také ho používám,ale jen na větší defekty.Duvilax je na penetraci,to nemůže být na škodu.ale na ten tvůj kousek,když to naředíš vodou,ti stačí tak půllitr do 5 litrů vody a válečkem na strop nanést.To lepidlo schovej a kup si tu primalex stěrku.

JABRAKA

hodnocení

to co jsem ukázal je to co mi doporučil ať si to koupím a tímto zatáhnu celý strop, a zároveň zarovnám ty škrábance.Ale jestli toi není ono tak to dělat tím nebudu. A můžu to "lepidlo" teda doma někde využít?

A ještě přikládám foto stropu co chci vlastně vyspravit(nerovnosti ...)

Jak na stropy? (omítka = fajnova) #3
31.07.08 08:44
hodnocení

.

Jak na stropy? (omítka = fajnova) #4
jabraka*

Konečně pořádná fotka.Tak na ty kabely si to lepidlo rozdělej,ale jen trochu do misky.A širokou špachtlí zamázni ty spáry.Nech zaschnout aspoň 3 hodky a zatáhni pak tou finálkou.Snaž se přitlačit na hranu hladítka,abys to zarovnal bez boule.Jinak se na opravy stěn všeho druhu dá použít.Hlavně hlubší defekty.Místo sádry na zakrytí právě takových kabelových atrakcí,co máš na stropě.Ale stejně bych na takový strop použil PS podhledy,je to minimum práce a vypadá to vzhledově třídově.Viz nahoře obrázek.

JABRAKA

jabraka*

Ještě ukázka,odpovídající tvé pozici.je tam zakrytí elektrických kabelů lepidlem a pak dohlazení stěrkou.

JABR

Jak na stropy? (omítka = fajnova) #5
jabraka*

Ještě jedna fotka.

Jak na stropy? (omítka = fajnova) #6
hodnocení

tak jsem se rozhodl, že zajdu do stavebnin pro stěrku, ale mají pouze od BRAVENU (vnitřní omítku a po zaschnutí je krásně hladká) kbelík 8kg a obsah vyjde na cca 24m/čteverčných a rovnou se nanáší na napenetrovaný podklad

ROKOFINAL že momentálně nemají, ale je to prý stejné jako ta (omítka vnitřní)od toho BRAVENU

Co myslíte, mám jít do toho BRAVENU a vzít ji?

jabraka*

Kubo.Když řekneš omítka,vidím vápennou směs s pískem případně s plastifikátorem.Je nutno ji nanášet ve větší tloušťce./3-5mm)Proto ta finální stěrka.Ta je na vrstvy 1-2 mm,je dokonale bílá a hladká.Zkus Barvy laky Primalex.Tam jsem ji kupoval,9 kg za 230.-

JABRAKA

hodnocení

JABRAKA

já jen psal to co bylo napsáno na tom kyblíku. Opravdu tam bylo napsáno (vnitřní omítka hladká). A s tím Primalexem, jenže nejbližší prodejna kde by ji snad mohli mít je cca 20 km. Ale zase na druhou stranu by mohli mít třeba něco jiného se stejnými vlastnostmi

a mimochodem vám JABRAKA přeji vše nej hlavně zdravíčko a připíjím *pivo*

hodnocení

tak jsem dnes projel snad všechny prodejny s barvama a Primalex - stěrka nemájí.

Prý se dá použít i nějaký =KERASTUK-K=

Raději jsem to nebral a že se jako pozeptám

máte někdo s tímto "matrošem"zkušenost? Není potřeba na tento "matroš"nějak speciálně připravit ten podklad? Nebo mohu rovnou nanášet?

zde je odkaz = int-ext.eu/...

jabraka*

Kerastuk je zase omítka vápenná s pískem,jednou jsem to také použil,když byl opadaný v koupelně štuk.Ale na fainové věci se nehodí.Ale ty finální bílé stěrky musí mít všude,kde prodávají sádrokarton.

JABR

al bunda*

Keraštuk je hotová omítka připravená k nanášení. Tenkovrstvá.
Člověče, kdo ti platí benzín, že lítáš jak urvaný vagón pořád vzhůru-dolů?

hodnocení

|Dnes jsem prolítal = OBI, Globus, barvy a laky, stavebniny a výsledek PRIMALEX - stěrka = nikde nemájí

Prý se dá i použít = Kerastuk K, nebo třeba i ta vnitřní omítka-stěrka od toho Bravenu, nebo Rokofinal!

Ptám se jich co bude nejlepší na strop + zeď jen na vyrovnání nerovností(škrábanců) prostě tu "finálku a že to je vcelku jedno, že to je vše na jedno "brdo" , že záleží na mě!

V těch obchodech vám málokdo dobře poradí

Jejich odpovědi jsou: jó to může být, nebo kolega má dovolenou, nebo ať si přečtu návod,atd. člověk se musí někdy tomu *smich*, co jsou za "odborníci"

al bunda*

Na přesunutí zboží ze skladu do regálu nepotřebuješ odborníky - k tomu tam jsou ve vchodě sešitky "Jak na to". A třeba Hornbach ve svých měsíčních nabídkách - katalozích popisuje projekty včetně materiálu a pomůcek tak, aby sis to u nich mohl nakoupit (ovšem na to bys musel do Svinova), udělá ti i rozpočet na měrnou jednotku.
Ale v jednom měli pravdu, v podstatě je to skutečně všechno na jedno brdo a záleží na tobě, co si pořídíš. Jenom nemíchej dvě různé věci. To ostatní už ti tu kluci řekli.
Hodně zdaru.

hodnocení

Souhlas,ale ještě jsem se nedozvěděl co vlastně z toho co jsem psal mohu použít

Vy mi doporučíte něco co u nás prostě není, mají tu nějaké podobné zboží a proto se ptám zda to mohu použít nebo ne.

A když se vydám směrem Ostrava tak to co chci prostě není na skladě atd.

Z těch tří věcí co jsem psal dříve nevím pro který se rozhodnout, proto jsem se ptal vás, že určitě víte co a jak a co jo a co né atd.

al bunda*

Ty snad neumíš číst, nebo chápat psaný text - vždyť jsem ti říkal, že můžeš použít cokoli z toho, co chceš, jenom bys to neměl míchat. Máš keraštuk? Použij keraštuk. Máš něco jiného? Použij něco jiného - já mám rád Devoskyt. je toho něurékom a je to "na jedno brdo".
BTW Ty už jsi toho najezdil tolik - a do Ostravy to zas tak daleko není.

edyss*

Osobně bych ty elektro dráty zamazal šedou sádrou. Dále bych ten strop omyl vodou, stačí přejet namočenou štětkou, aby ty nečistoty nebyly v té fajnové. Rozmíchal bych kýbl fajnové tu co máte - do kterého bych přidal trochu lepidla Duvilax (musí to být Duvilax stavební-modrý obal). Natáhl bych hladítkem jednu vrstvu stropu - nechal "zavadnout", posléze druhou vrstvu (a tuto už jen bez Duvilaxu) a opět nechat trochu zavadnout a pomocí filcu vytvořit omítku. Nebo pokud máte fajnovou na Ytong, tak tam už Duvilax není potřeba.

jabraka*

Celkem logická a dobrá rada.Ale Kuba ten strop,když to nikdy nedělal,neudělá lepší než má, a jak jsme už řekli,nechá na tom ruce.A zpracuje na tom fůru materiálu.

Kubo,snad ti tu finálku pošlu.

JABR

hodnocení

jj, mě by stačilo poradit co mám použít ze boží co je u nás v "krámku"k dispozici!

za to bych byl moc rád

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]