Nejste přihlášen/a.
Prosim o radu. Chystam se vymenit v RD po rekonstrukci koupelny radiator za "zebrik". Zebrik ma diry ve trech rozich, tedy privod vody, odvod vody a odvzdusneni. Ctvrty roh je zaslepeny, bez otvoru.
Je spravna domnenka, ze privod a odvod bude dole, lhostejno v jakem poradi a odvzdusneni nahore?
Termostaticky ventil musi byt na privodu horke vody, nebo muze byt i na odvodu?
Dekuji za odpovedi
Ano ve většině případů se žebřík připojuje dole a termoventil na přívodu. Dá se však připojit i nahoře, ale pak je potřeba je připojit do kříže tj. odvod bude na protější straně dole - jinak by vám to netopilo celé.
Pro ency-montáž do kříže se dělala na velkých registrech s velkým obsahem vody.Nyní je v registru (žebříku) ca 2litry a nucený oběh,takže je to úplně jedno.
Nesouhlasím, až budete dělat topení tak si to zkuste zapojit jen nahoře a uvidíte. Před 12 lety mi to firma taky napojila jen nahoře a pak to museli předělat.
Thermoventil na přívodu - souhlasím, na výstupu nefunguje tak jak má...
Ovšem, přívod teplé vody může být shora (pokud připojujete na stávájící rozvody, občas to bývá jednodušší), potom jednu spodní díru zaslepíte, případně "zašpuntujete" elektrickou patronou. Odvzdušňujeme potom někde ve vyšším patře, je důležité mít správně vyspádované potrubí...
já jsem byl vždy v tom, že termostatický ventil reaguje na teplotu vzduchu v místnosti a podle toho reguluje průtok topného media...dokud není teplota v místnosti taková, jak je nastavená teplota na ventilu, tak je ventil otevřený... podle mne je skoro jedno, kde je termostat, jestli nahoře nebo dole, stále reaguje na teplotu v určité výšce místnosti...podle požadavků na teplo si nastavím to číslíčko na ventilu... akorát když je dole, tak se musím více ohýbat k ventilu a vzít si silnější brýle...
kdyby reagoval na teplotu vody, tak když přiteče na přívodu horká voda, tak hned zavře...a v místnosti bude zima...
u koupelnových žebříků jsou většinou oba vývody u země, a termostat funguje tak či tak...jen na dosáhnutí určité teploty bývá většinou nastavený na jiný - vyšší stupeň než při té samé teplotě třeba v obýváku.
doplněno 18.07.11 07:04:tato moje úvaha o umístění termoventilu byla myšlena ke klasickým radiátorům, je jasné, že v tazatelově případu u žebříku s přívodem a vývodem dole musí být dole, nahoře v třetím otvoru umístěný by nic nereguloval, a odvzdušňovat by byl problém... ale na funkci regulace průtoku vody by jeho umístění na přívodu či vratné by nemělo mít vliv...
des, zadej konkrétní funkční odkaz na návod, který máš na mysli... otevřít nějakou stránku a pátrat po něčem nekonkrétním je ztráta času...
také by nebylo od věci napsat tvůj konkrétní názor na otázky zadané tazatelem i s případným oddůvodněním, co třeba, jak třeba, a případným vysvětlením, proč jsou některá vyjádření hodna polemiky...
(H)byl tam odkaz na montáže kohoutů Heimeier.Jen jsem chtěl poukázat na to ,že se nejenže montují kohouty zpravidla na teplou přípojku,ale že je to nutné pro správnou funkci.Což tedy zastávám též,jako mnoholetý montér UT.Proto tedy uvádět zákazníka do problematiky montáže kohoutů na jakoukoli vodu T nebo S ,že je to jedno je nesmysl a ani výrobce to nedoporučuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.