Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výstavba bytového jádra - jaká síla zdiva?

Od: rybiz* odpovědí: 17 změna:

Plánuji (konečně) vyhodit to nemožné umakartové jádro a vzniklou díru vyzdít. jak tak o tom čtu tak jsem se rohodl pro porobeton a teď ty otázky.

- stačí síla stěny kde nebude rozvod vody a odpad ze síly 75 mm nebo mám i tady počítat 100 mm?

- na mnoha fotkách co jsem viděl, tak lidi nedávají tvárnice na vazbu nebo jen s malým přesahem, opravdu to u moderních materiálů nevadí?

- až to celé vyzdím, tak to chci zpevnit perlinkou a nějak mi to z jiných článků není jasné, jedná se mi hlavně o stranu kde má být jenom omítka, stačí tedy perlinku natáhnout do flexibilního lepidla (předpokládám že je to lepidlo na obklad) v tloušťce několika mm, a co pak s tím? Musím to udělat perfektně hladné a dát jen slaboučkou vrstvu štuku nebo to mohu trochu odfláknout a následně dorovnat něčím jiným, ev. čím. Chci mít krásné hladké a rovné stěny.

- pokud budu chtít osadit v koupelně moderní velmi nízkou sprch. vaničku jak vyřeším odpad který není přímo pod vaničkou ale je ve stoupačkové šachtě. Obávám se že nebudu moci zajistit sklon odpadu a schůdek beru jako krajní možnost. Jak to tedy s takovým odpadem je, jaký správný sklon, já počítám vzdálenost sifonu na vaničce cca 70 cm od stoupačkové svislé odpadní roury.

Otázek by bylo ještě hodně, pro začátek to bude asi stačit *placni*

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

6x

Tak to vezmem podle pořadí.Tam kde nebude rozvod vody a ani na stěně ani z jedné strany nic těžkého vyset bude stačit určitě i tl 50mm. Na příčce 75mm může vyset i kuch. linka a zvlášt tehdy když použijete perlinku.

Dělat vazbu na porobetonu není nutné protože lepidlo je pevněší než sám materiál, ale dává se na vazbu proto, aby zed byla soudržná při samotném stavění. Když vystavíte třeba dvě až tři řady a je potřeba ji trošku srovnat pak právě převazba drží tu zed pohromadě, když se jí snažíte srovnat..

Perlinka se vkládá opravdu do lepidla na obklad. Nejprve vystavěnou zed zbruste tam kde jsou nějaké nerovnosti. Pak ji napenetrujte sokratem. Následuje aplikace cementového lepidla pomocí zubové stěrky 3mm. pak vmáčkneme perlinku a nerezovým hladítkem vyhladíme a to co neprecizněji. Po zatvrdnutí lepidla vybrousit nerovnosti a pokud se dílo podařilo dá se aplikovat už jen malířská penetrace a malba. Když výsledek není uspokojivý pak ještě dáte jednu slabou vrsvu štuku. Slovo odfláknout, nechte pro ty co na to mají dost peněz.

Viz vanička: I rovina je spád, ale na 70 cm je vhodné alespon 5mm spádu při 50mm průměru odpadu. .

Důrazně varuju před levnými řešeními. Ano umakartové jádro lze repasovat do podoby zděného jádra, máto však svá ALE...pokud je nutná rekonstrukce a není peněz dost na nové, pak lze i udělat repas, ale délka životnosti je mnoho násobně nižší a to nezminuju riziko skrytých plísní a hnízd hmyzích spolubydlících jejichž adresou je právě nejčastěji sendvičová konstrukce umakartu. Ze stejného důvodu se možná i trošku iracionálně a konzervativně bojím i sádrokartonů. Ale to je jen můj osobní názor.

Zkuste mrknout i na jirikovovideni.eu/...

jabraka*

IKdyž to vezmeme od začátku,k výstavbě nejprve potřebujete stavební povolení a vyjádření statika.Pak teprve můžete bourat a následně stavět.Protože přesné pěnosilikáty Ytong jsou skutečně přesné,s minimální spotřebou lepidla a s trochou pečlivosti už není potřeba po zatvrdnutí povrch nijak upravovat.Nanesením velmi slabé vrstvy flexibilního stavebního lepidla a zatlačením perlinky získáte dokonalý povrch,vhodný již pro nátěr nebo lepení obkladů.Ytong na bytové jádro je nejvhodnější v tloušťce 70 mm.Podle Jirky tam můžete něco vyset,ale lépe na něm můžete pověsit cokoliv,včetně kuchyňské linky na kuchyňské straně příčky.Pro úpravu povrchu příčky nepoužívejte žádnou penetraci,není jí třeba.

Kromě Ytongu je možno efektivně využít i sádrovláhnité desky Rigidur.Jsou velmi pevné a nosné a stavba je v podstatě suchá.V Rigiduru dobře drží vruty i hmoždinky. Přestavba vyjde finančně výhodněji.

Rekonstrukci doprovází i rekonstrukce elektrorozvodů.Volte raději odbornou firmu,na konci budete potřebovat revizní zprávu.

Rekonstrukce odpadů a přívodu vody je dána faktem,že musíte zachovat minimální spád odpadů 3 cm na 1 m trubky,pokud se chcete vyhnout pozdějším problémům.Vše další je už na vás.

JABRAKA

rybiz*

Díky za odpovědi, repase jádra mi nepřijde moc šťasné řešení ale to je vedlejší. Máme v bytě dvě jádra a chceme výrazně změnit dispozice, ze dvou malých koupelen jedna pořádná, samostatné wc a komora, takže bourání a nová výstavba je nutná. Jen jsem původně plánoval příčku 100 a teď si říkám aby to nebylo předimenzovaný, když v pohodě stačí 75. Hodlám si toho udělat hodně sám ale elektriku necháv samo na odborníka, sám zvládnu tak zásuvku nebo vypínač ale tohle pro jistotu přenechám zkušenějšímu.

Rozmyslel jsem sprcháč a udělám malý stupínek, aby se vyřešil odpad, jen si nením rady z čeho ten stupínek udělat, bude stačit nalepit na stávající podlahu Ytong a pak ho obložit nebo mám sáhnout po klasické cihle?

Koukal jsem na ten odkaz na kuchyně z Trubína vypadají pěkně, někdy si udělám výlet ...

Díky eR

technikjirik*

Jistě bude stačit zvýšit podlahu právě ytongem, ale osobně bych to raději udělal z betonu. Je to jistota pevnosti a je to poctivější.

al bunda*

To sice máš pravdu, ale je to mokrý proces a beton je těžší, než Ytong. IMHO Ytong je víc, než dostačující, stejně se bude obkládat. Čistší práce, rychlejší a bez namáčení sousedů pod tazatelem (betonu by prosáklo). Navíc i rozebiratelnější v případě, že se to časem znelíbí.
Hezký den.

rybiz*
hodnocení

Díky, jen jsem se bál, že ytong nebude pochozí, že by se mohl drolit, jistě taky tato cesta bude podstatně lehčí než beton, nebo se mýlím? V podstatě to bude jenom schůdek pod sprcháč a přilehlé okolí, cca 90*150. Nejdřív jsem ho úplně zavrhoval ale pak jsem kreslil, zkoumal atd a představa "zahlubování" odpadu do podlahy resp. stropu je úděsná, v RD by to bylo všechno jinak ale bohužel. Díky, díky jsou to cenné rady.

al bunda*

Když ho obložíš, drolit se nebude. Bez obav.
Hodně zdaru.

edyss*
hodnocení

4x

Před půl rokem jsem stavěl tchýni bytové jádro úplně sám. Původně bylo z umakartu a teď je z Ytongu . Stálo mě 12 dní dovolené a jí 57tis. Kč za všechen materiál včetně koupelnového nábytku ,sprchy a WC. Vím, že příčky jsem dělal z Ytongu 75 a zdil"do futer"a jen tam, kde prochází voda nebo visela kuch. linka byl Ytong 100. Ve styku s panelem byly Ytongy kotveny do zdi. Ve sprše je nutné použít tekutou hydroizolaci pod obklad, ať se vyhnete pozdějším problémům.
petrd

Plánuji rovněž kompletní rekonstrukci jádra, prosím o radu, když už jsi si tímto prošel. Obezdíval jsi Ytongem i steny kde nebyla vedena elektroinstalace, odpad ci voda, nebo jsi lepil obklady primo na beton? Diky

technikjirik*

Jestliže na straně kde je panel plánujete táhnout vodu pak není od věci tuto stěnu obezdít ytongem 50mm anebo táhnout veškeré instalace v podlaze pokud k tomu je místo. Jestliže na panelu plánujete pouze eletrickou instalaci pak se dá udělat do panelu plytká žlábek a do něj částečně zapustit kabeláž. Pak už jen omítnout. Přizdívkou se totiž koupelna připravuje o tolik cenné milimetry. 6lábek do panelu by neměl být hlubší než 10 mm aby se neodhalila armatura

jabraka*

Nevím,proč si komplikovat život nějakýma drážkama,vždyť je kudy elektrické rozvody vést.Tři stěny jsou z Ytongu.a je možno natáhnout kabely stropem.Může tam být sádroš.

Vodu a odpady už jsme probírali,stoupačky mají své neměnné místo,odpady se musí svést sem,a nesmí mít menší spád jako 3 cm/mPřívody vody v plastu se schovají i do 7,5 ytongu.5 cm ytong nemá smysl používat.

JABRAKA

technikjirik*

Ne vždy a ne každý může a chce přizpůsobovat finální řešení rozmístění osvětlení přizpůsobovat tomu zda je stěna z panelu či ne. A zas tak velká komplikace to není.

al bunda*

Obklady se dají lepit přímo na beton - nač obezdívat to, co není nutné? Ztrácí se tím prostor a žere to i zbytečně peníze.
Hezký den.

edyss*

Obklady jsem přímo lepil na "vodou umytý" beton. Voda, odpady, ventilátory, odsavač , elektroinstalace , vše bylo zasekáno (vyfrézováno) do nového Ytongu. Pouze elekro dráty na světlo WC a světlo koupelny šly stropem. Strop - betonové panely jsem potom zatáhl lep. s perlinkou a na to fajnovou omítku. Bytové jádro je do písmene "E" a to celé "E" je z Ytongu a přilepeno a ukotveno ke stěně panelu - celkem tři příčky, přičemž ve dvou ukotvených příčkách jsou futra.

petrd

Pánové, všem Vám moc děkuji za rady, obklad půjde přímo na beton, jen to ještě natřu raději nějakou penetrací. Má idea, proč obkládat i beton, byla, aby se snížil přenos zvuků z koupelny do sousedního bytu.

jabraka*
hodnocení

0x

Můj názor na rekonstrukci panelákového jádra jsem tu už prezentoval.Jsem proti obrovským nákladům na bourání a znovustavění jádra.Několikrát jsem provedl jen častečnou revitalizaci a výsledek je srovnatelný.Když někdo má 200 K na to,aby měl zeď místo plastové příčky,nic proti tomu.Ale pro většinu bydlících v panelech je to řešení finančně neschůdné.Lze celou přestavbu realizovat za 50K ale také v menším rozsahu také za 20K.

Pokud chceš vidět obrázky,jsou tu už nějaké uvedeny.

JABRAKA

zdenca*

Jakou levnějši variantu mate na mysli?a kde najdu ty fotky?

Děkuji Todtova

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]