Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sanační omítka + štuk

Od: patronka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,tak jsem si zas přidělala práci, ale raději si nechám postup potvrdit. V chalupě mám jedinou vnitřní neizolovanou nosnou zeď, podříznout ji nebylo možné. Povrch vypadal podivně zborceně, tak jsem se rozhodla strhnout štukovou vrstvu a natáhnout sanační štuk. Začala jsem od cca metru výšky směrem dolů, vypadalo to nadějně - krásná suchá rovná omítka. Jenže od 50 cm už to šlo dolů všechno až na cihlu. Z druhé strany mám sanační omítku i štuk a je to suché už dva roky, tady stála skříň, tak to nebylo vidět. Na podlaze je nová dlažba i se soklem. Omítat bych uměla teoreticky, takže roh založím lištou na sílu původní omítky a teď dál - pokud mi to vůbec bude na zdi držet, mám udělat nejdřív jen špric a po zavadnutí omítku, nebo to zkusit rovnou nahodit? Na vyschnutí snad čekat nemusím, sanační omítka by měla vlhkost propouštět ne? Kdyby se mi tohle podařilo, je vyhráno, natahovala jsem štuk už několikrát, finále silikátovou barvou taky. Tak jen to házení omítky - zedníci mi vždycky říkali, že si musím zlomit pravé zápěstí, tak to jsem měla už 3x , ale ne o kalfas. Byla by nějaká rada. Jo a penetrovat, nebo ne. Já bych myslela že ne. Díky moc. Patronka

Sanační omítka + štuk

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Nepenetrovat, snažit se co vyškrábnout původní maltu ze spár. Doporučuji sanační špric, maltu i štuk od Baumitu, podle mého názoru jsou na práci nejjednodušší. Na štuk malovat speciálním sanačním nátěrem, pokud zeď uzavřete třeba primalexem nebo jakoukoli neprodyšnou barvou, veškeré sanační materiály jsou tam bez jakéhokoli významu a účinku...

patronka*
hodnocení

Dík Hope, ale Vy jste to pořádně nepřečetl. Já píšu silikátovou barvu a tu už mám, jmenuje se Silika a je od Primalexu. Mám s tím už natřenou i fasádu, je to sanační barva. Materiál na omítku rovněž mám, je to Sakret a taky ho mám na fasádě. S materiálem problém není, jen s tou technikou nahazování si nejsem moc jista. Patronka

hop®

Patronko, četl jsem už podruhé, myslím, že dost pořádně, a přesto jsem nenašel zmínku o tom, že materiál už máte koupený. Pokud je silikátová barva sanační, pak je to samozřejmě v pořádku, Primalexem jsem myslel obyčený třeba Plus na vnitřní nátěry. Materiály od Baumitu doporučuji proto (jak už jsem psal), že práce s nimi je jednodušší a zvládne ji tedy lépe i méně zkušený zedník. Většina sanačních malt na zdi moc nedrží, při práci stékají či odpadávají (v porovnání s klasickou maltou). S Baumitem "L " se pracuje možná lépe než s maltou klasickou...

patronka*
hodnocení

Dobrý den, díky hopově dálkové morální podpoře jsem tu zeď nahodila, ale problém nastal se štukováním. Nemám problém s technikou, protože už jsem to několikrát dělala a chalupě je 117 let, tak to zas moc rovné být nesmí, ale nemám sanační štuk, nebo ho nemůžu najít. Tedy možná mám, ale je to dost hrudkovité. Přesila jsem to přes síto na štrajzant, vypadá to podstaně lépe, ale raději požádám o radu. Mám to s tím zkusit? Mám do toho přidat trochu vápna? Když prosiju sanační omítku, můžu ji taky použít na štukování? Je toho jen asi 1/2 m2, na to se mi nevyplatí kupovat celý pytel a v menším množství znám jen Keraštuk a ten není sanační. Děkuji předem za dobře míněné rady. Patronka

Hrudkovitek štuk bych už nechtěl používat - udělal jsem to jednou (vápenný) a litoval jsem toho, fakt se to nevyplatí. A u toho sanačního bych do toho už vůbec nešel, přeci jen je to chemie a jestli je přitvrdlej, tak už prostě nebude dobře fungovat. A nic bych do toho taky nepřidával, pak už to nebude sanační štuk a ještě se s tím bude blbě dělat. Jestli tam chcete mít sanační štuk, nezbyde než koupit novej.

hop®

Honzo, pozdě, prý už je oštukováno... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]