Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlovarná konvice vyhazuje pojistky

Od: raadek* odpovědí: 13 změna:
Před chvílí jsem ohříval vodu a když konvice vypnula tak vyhodila zásuvkový a hlavní jistič v celém domě. Poté co jsem vše nahodil, vyzkoušel jsem ji a funguje normálně. Máte někdo logickou odpověď na tuto záhadu? Dík. R.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

2x

Rychovarná konvice není chráněna tavnou pojistkou, ale tepelnou vratnou. Takže za určitých okolností může dojít k nárustu proudu, který vyhodí jistící prvky víš... ale záhadou je, proč to vyhodilo jistič "až když konvice vypnula". A nemohla se dovnitř nebo do podstavce dostat voda?

raadek*
hodnocení

Díky za odpověď. Vyhodila jističe přesně v momentu když vypínala. Voda nikde není a jak jsem psal, po pár minutách zase funguje normálně. Je pravdou, že má o dost delší dobu varu než jiné konvice, takže to mohla způsobit pára na termostatu. Ještě mě zaráží, že to nepobral zásuvkový jistič a skončilo to až na hlavním. R.
pt®

Radku, a co zkusit přepěťové zásuvky. Máme to doma kvůli proudu, který může být kolísavý. Možná někdo doplní. - stařenka

cepagis*

Stařenko, proud je vždy kolísavý, jeho velikost závisí na okamžité spotřebě. Přepěťové zásuvky ochrání před kolísáním napětím (přepětím), ale to má smysl u elektroniky s citlivými prvky na vstupu, rychlovarná konvice je pouze tepelný spotřebič. Podle mne je to zbytečná investice. Naopak se přikláním k tomu vadnému termostatu vypínače. A s těmi pojistkami - zálěží na jejich stáří a vybavovací době, značeno velkými písmeny na jističi)

mkat*
hodnocení

2x

Kolko watovu konvicu mate?No a kolkoamperovy istic,potom sa da vypocitat aky je odber prudu pri zapnutej kanvici(mozno aj chladnicka ,telka aco ja viem.)No a mozno budete prekvapeny.Pri vypinani termostatu moze na kratky cas stupnut prud v daka rozpinania kontaktu.A to uárobi ten efekt vypnutia istica.Nemusi to robit stale ,no obcas sa moze stat ze odber vsetkych spotrebicov ktore su v momente zapnute prekrocia odber prudu ktore istic uz nezvladne.(ved preto tam je.)

raadek*
hodnocení

Konvice max 3KW. Dvouzásuvkový kuchyňský obvod, jistič 16 B. Na druhé zásuvce nic nebylo. Přikláním se k pomalému vypnutí s obloukem, ale že to vyhodilo hlavní jistič 25 B stále nechápu. R.

buss
hodnocení

0x

A nejelo ještě něco jiného? Proud stoupal, stoupal, cvakne lednička až ...To mi dělá konvice + trouba, nelze zapnout naráz, jakýsik proud tam přece teče. Ale i vysavač samotný kupodivu už jistič vyhodil při zapnutí, jen hekl. I u pračky při sáhnutí na zásuvku se hřeje.

rewq
hodnocení

0x

Vypinala pomalu a na chvilku tam vznikl oblouk, tim doslo k narustu proudu a vybavil jistitc. Pokud uz vypina normalne, tak to byl mozna jen ojedinely incident. Horsi by bylo, kdyby prestala vypinat, to by vedlo k pozaru. Kazdopadne mejte v konvici vzdy vodu. Dejte ji na neco nehorlaveho. V nejhorsim pripade muze shoret, ale lze to zaridit tak, aby pri tom nic jinyho nechytlo.

buss

hmmm, to se mi moc nezdá, jak se může při tom zmenšit odpor aby tekl větší proud? Třeba vyletěla napěťová špička v síti v ten moment ... a předpokládám, že by spínací plošky dostaly pěkně po fraku

cepagis*

Bussi, jak souvisí přepětí (po Vašem napěťová špička) s vyhozením jističe, to je snad záležitostí proudu, ne napětí. A konvici taková špička ublíží snad ze všech běžných spotřebičů v domácnosti nejméně, to by tazatel nemile poznal na ostatní v té době připojené elektronice. To ta Vaše první odpověď s náhodným sepnutím lednice mi přišla logičtější.

ladinpraha*
hodnocení

0x

A nemohlo to být naopak? Vypadl jistič a konvice se vypnula? Náhodou právě ve chvíli, kdy se zdánlivě měla vypnout sama? Náhoda je prevít.

raadek*
hodnocení

Ne. Bylo to sice rychlé, ale nejdříve jsem uslyšel termostat a pak teprve nastala totální tma. R.
ladinpraha*

Ber to tak, že jsou věci mezi nebem a zemí... Pokud by se to opakovalo často, tak bych asi koupil novou konvici. Mě se zase občas ozve z kuchyně ostré cvaknutí, přirovnal bych to k cvaknutí páčkového nebo kolébkového vypínače. Je to někde za lednicí, vedle stojí MW trouba. Taky mě vůbec nenapadá, co by to mohlo být. V noci se člověk skoro až lekne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]