Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komínová vložka pro turbokotel

Od: chorche odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli někdo má zkušenosti s vyhláškou/ zákonem o vložkování komínů pro turbokotel? Dnes byl u mě revizák na "povinné" revizi komínu a řekl, že celý komín se musí převložkovat. To mě dost překvapilo, protože před třemi lety mi podle mého zkušený kominík který se tím dlouhá léta živí, vyvložkoval komín nezezovou vložkou, jelikož jsem se chystal namontovat nový kotel ( průměr vložky 120, délka cca 12m, na spodním konci T_kus s odtokem kondenzátu hadicí do jímky u spodních dvířek klasického cihlového komínu).

Do tohoto T_kusu mám napojeno odkouření turbokotle průměr 80 s odděleným sáním vzduchu přes obvodovou stěnu, také průměr 80. Na vyústění spalin z kotle je mechanicky nastavitelná škrtící klapka, která díky velkému tahu komína je přivřená více než na polovinu plného průtoku, aby bránila strhávání plamene/ tepla do komínu.

Revizák tvrdí, že pro turbokotel musí být plynotěsná komínová vložka, plynotěsný T-kus, atd. Prostě všechno z komínu vyházet a nahradit novým. Prý dmychadlo kotle může dělat v komínové vložce přetlak a spaliny by mohly ze současné vložky unikat do okolí (rozuměj do zděného komínu?!). To se mi zdá jako naprostý nesmysl, když si uvědomím jak velký má komínová vložka tah a jak je přiškrcená klapka na výstupu ze spalovací komory kotle. Jediné místo, kde může být přetlak je spalovací komora, ale určitě ne komín, který má navíc tuto vložku s průměrem o 40mm větším, než je odkuřovací trubka kotle (je to napojeno přes kuželovou redukci 80-120).

Nad tím revizák jen zamumlal, že předpis je předpis, že to musím nechat předělat a konec. To by samozřejmě znamenalo i rozbití nových obkladů, sekání, atd.

Má s tímto někdo zkušenosti, mělo by smysl objektivním měřením skutečného odtahu komína, případně nějak jinak dokázat, že tato kompletní rekonstrukce je zbytečná? Jsem přesvědčený, že v kterémkoli místě vložky je při spuštěném kotli vůči okolí měřitelný výrazný podtlak.

Díky za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Klidně si můžete stěžovat, ale nevím nač. Obálku... to nevím, domnívám se že taky nikoliv. Ale,

Klidně by se dal rozebírat text, ale poradím jedno, pozvěte jiného kominíka...

páč ze zkušenosti, "technici" na plynový kotel a jiný na karmu. Sešli se najednou na jednom místě. Ani se neptejte, jak se do sebe pustili, kdo z nich má pravdu... každý se oháněl předpisem...

Nakonec jeden změřil spaliny kotle, druhý udělal kontrolu karmy, oba si dali kafe... a za rok naviděnou...

jabraka*
hodnocení

0x

Jak to tak popisuješ,vypadá to na to,že revizák čekal obálku.Tak jako ty má vybaven komín řada lidí.Obrať se na nadřízený úřad a stěžuj si.

JABRAKA

hop®
hodnocení

0x

Nevím o žádném předpisu, kvůli kterému by nerezová vložka nevyhovovala pro použití turbokotle. Asi bych též vyměnil kominíka...

des*

Najdi si jiného revizáka,je jich jak psů a bude rád za svých 800ká.

chorche
hodnocení

Tak jsem se ptal i jinde a pro turbokotel prý opravdu musí být komín vyvložkován přetlakovou (plynotěsnou) vložkou. Selským rozumem prostě nedokážu pochopit, proč nestačí komín vyvložkovaný klasickou nerezovou flexivložkou s přirozeným tahem.

Oni mě snad donutí to předělávat :-/

chorche, starý nebo nový komín pro turbokotel?

Jestiže byl komín "loni" OK, tak i letos předělat na nerez?

Žádná revize, nic nedělat... nebo jen přes zeď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]