Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat. Umístil jsem část dřeva do prostoru za dům. Není tam sluníčko a je to ze všech stran zakryté.
Bylo by vhodné mít střechu, nebo bohatě stačí kuláče nechat jen tak bez zakrytí.
Viz foto.
Děkuji
dřevo není poštípané = nevyschne nijak zvlášť dobře a rychle. Mnohem lépe vyschnou naštípané třeba čtvrtky.!
Dřevo by mělo byt rozštípáné .Male pruměry davají větší vykon - kyslík při hoření má větší plochu pro hoření.Kulače zase dele vydrží hořet (10-15cm pruměr) . Ale musí k tomu byt jine topeniště než v kotli. Třeba v krbovkach se ted používají izolační material vermikulit (něco jako polyš co vydrží přes 1000°C) .Kanadska kamna PE a pacific energy třeba izolují i deflektor mineralní vatou. Duvodem je aby to hořelo i na velmi male vykony.Aby splnili tamní emisní limity. hearth.com/...
Duležitější je spíše při sušení aby dřevem profukoval vítr a odvaděl vlhkost.Suší se i když mrzne.Nejlepe aspon 2 roky
Takže poku to mate do kotle tak na malá polínka ,když to mate do krbovek tak na větší pruměry aby to dele a pomalu hořelo .Větší pruměry pomaleji vysychají .
Tady hoří dřevoplyn v kanadskych kamnech Englander
Nejvíc dřevo vysušuje průvan, vítr.Čerstvě pokácené dřevo se rozštípe a nechá se ve hráni venku a ani se nemusí přikrývat-mokřejší už být nemůže ani po dešti.Je totiž třeba, aby vyschl hlavně vnitřek dřeva-to trvá dlouho.Pak se zajistí přikrytím proti dešti.Ke schnutí je ideální volné prostranství, kde může ze všech stran vítr.
Je to pro kotel na dřevoplyn, takže bude muset pořádně vyschnout.
Budu tedy kuláče štípat.
Mám štípat i ty menší průměry, když jsou přímo do kotle doporučené? (80-150mm)
Lepší je to rozštípat aspon na pulky.Pokud jsou pruměru 10cm a meně , tak bych je neštípal , ale nechte je vyschnout aspon ty 2 roky.Duležité je to rozštípat hlavně u břízy, ta má specifickou kuru - špatně se to pak suší(nerozštípnuté)
Možná si nechte nějaká velka polena nerozštípnutá - ta pak dele hoří - mate ale malý vykon(třeba aby vam to vydrželo přes noc.) To pak zaleží jetli mate aku nadrž nebo ne.
Dnes jsem se do toho dal a skoro celé rozšťípal. Nechal jsem asi 15 těch nejmenších. Naskládám na stejné místo, akorát musím něco dát na fasádu, trochu mi jí dřeva namačkali!
Zřejmě stejně nátěr nedýchá, tak je to jedno.
Takže poskládat a nejdéle po roce přikrýt, je tak?
Přikryt hned. Myslím že se nepřikryvá nějake tvrde dřevo , myslím dub nebo buk .Nevím to jistě.Kvuli tomu aby se vyplavily třísloviny , ktere poškozují kotel.Více se na to zeptejte zde energoportal.cz/... .Ja tvrde dřevo prakticky nemám .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.