Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se optal, jestli byste mi nedokázali poradit. Máme barák z heraklitu a na zdech se nám objevili fleky. jsou již několik roků a stále nemizí a ani se nerozšiřují. V okolí fleků nevede voda a mělo by to být od izolované. Mohl bych popřípadě poslat i foto. Nedokázal by mi někdo poradit?
Dobrý den, z heraklitu dost dobře mít barák nemůžete, jsou to poměrně křehké dřevocementové desky, které se dříve používaly hlavně ve spojení s polystyrenem jako tepelná izolace, pod názvem Lignopor. To vůbec nebyl špatný materiál, polystyren tepelně izoloval ( podle jedné z tabulek 1 cm polystyrenu = 18 cm cihelného zdiva ), na 0,5 cm vrstvě heraklitu dobře držela omíka. Fleky se mi vytvořily v pokroví na sešikmeném stropě. Bez fotek Vám moc nenapíšu, ale v mém případě to byly myši, které se polystyrenem prokousaly až k heraklitu a fleky byly způsobeny jejich močí. Dejte podrobnější popis, případně tu fotku. Patronka
Dobrý den, on je barák již starší a myslím si, že má jen dřevěnou konstrukci a na něm je ten heraklit. Při menší přestavbě, jsme měli v jiné místnosti kus vybouraný a nebyl tam polystyren. Fleky jsou v jedné místnosti a na jedné obvodové a jedné normální zdi. Jsou již několik roků stále stejné. Vyfotil jsem to a pokusím se sem dát fota. Předem děkuji za Vaši radu
To vypadá, že se Vám omítkou táhne zemní vlhkost, ale pořád není možné, aby byl barák jen z heraklitu na dřevěné konstrukci. Bylo by dobře udělat někde sondu a zjistit, co za tím heraklitem je. Může to být klidně kamenný dům heraklitem obložený, aby lépe držela omítka. Tím myslím hlavně obvodové zdivo, příčky nejsou tak důležité, pokud nejsou nosné a je pod nimi vodorovná izolace. Váš problém bude složitější - buď se s těmi fleky smíříte, nebo se budete muset pustit do rozsáhlejší rekonstrukce. To by ale chtělo místní ohledání, najděte si v okolí někoho kdo se v tom vyzná. Ty fleky jsou mokré, nebo suché? Bydlíte v něm celoročně, nebo je to jen na letní rekreaci? Patronka
doplněno 11.07.11 20:37:Tohle sice odborně vysvětlit neumím, ale ze zkušenosti vím, že zemní vlhkost vzlíná jen do určité výšky. Pokud byste jí ovšem udělali překážku na př. v podobě soklu, posune se o to výš.
galaxy,
je to tak, dříve se používal heraklit. Dneska také viz: dcd-ideal.cz/... ale jeho použití je dávno překonáno.
Zmíněný Lignopor, dnes se to jmenuje dcd-ideal.cz/...
nebo oboustraný dcd-ideal.cz/...
ale teď k flekům. Domnívám se stejně jako Patronka, že jde o zemní vlkost. Máte funkčí vodorovnou hydroizolaci? Chce to více informací.
doplněno 11.07.11 20:33:jak je silná obvodová stěna?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.