Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ústřední topení - ztrácí se tlak

Od: debnarka* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

V domě nyní zřizuji ústřední topení(kotel na tuhá paliva-nucený oběh).Moje otázka zní,jestli je normální,když mi řemeslníci natlakovali soustavu vzduchem na 3 atmosféry a ráno bylo na budíku 1,6.Když jsem jim to řekla,tak se vymlouvali na špatný budík a že soustavu natlakují vodou.Soustavu tedy natlakovali a na kotli byla hodnota 1,1.Druhý den ráno,kotel ukazoval 0,7,takže zase pokles.Samozžejmě,že se mi to nelíbilo a pány řemeslníky jsem samozřejmě vyzvala k vysvětlení.Jejich odpověd zněla,ze topení je nové a vše si musí pořádně sednout a pak vše bude o.k.Vůbec se mi to nelíbí,ikdyž jsem ženská a nerozumým tomu.Moje obavy plynou z toho,že rozvody jsou taženy podlahou( v eps 100z),a příští týden se budou dělat čisté podlahy(beton),tak aby jsme pak nemuseli bourat.Jakou tlakovou zkouškou zjistit 100%bezzávadnost,popř.co mi postačí k tomu,abych měla na topenářské práce záruky,poněvadž topit se bude až na podzim,takže ted nemusím zjistit nic.Mockrát děkuji, Denča.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

asi máte jedinou možnost a to pokud jste jim ještě nezaplatila tak trvat na obnažení všech spojů a sama je překontrolovat , těm lidem už bych nevěřil.A vyhrožování vám že zaplatíte nový budík na tlak ,to je přeci jejich problém oni vám musí dát protokol o tlakové zkoušce.Trvejte na tom že budete přítomna u tlakové zkoušky to znamená že chcete vidět začátek tlakové zkoušky s manometrem na nule a postupným zvyšovaním tlaku až na ty jejich 3bary (atm) pak si udělejte lihovkou čárku na skle budíku tam kde se nachází ručička a čekejte.Pozor si dejte také na to aby neměli budík zablokovaný trvale na těch 3 barech tak by vás podvedli, za ta léta na stavbách jsem potkal všelijaké vykuky.Osobně bych zkoušku provedl sám a nebo si pozval jinou firmu.Toto bude fungovat jen pokud jim máte ještě něco doplatit. jinak si budou mlít pořád svou o novém topení a sedání.Vemte si k sobě na tu zkoušku ňakého chlapa ať je trochu drsnej:)

olaf71*
hodnocení

1x

Když při tlakové zkoušce spadl tlak, tak to asi není v pořádku. Věřím, že jste nejistá, protože topení v podlaze je něco jiného než radiátory, kde se dá problém řešit později. Samozřejmě voda jako plnící médiu ukáže víc, takže to chce projít a kontrolovat spoje. Každopádně bych i zatopil, protože tlak se zvýší, čerpadlo prožene médium, vzduchové bubliny po odvzdušnění zmizí a voda se doplní. To ale topenáři musí znát, jestli to není nějaká banda.

pecenkav*
hodnocení

1x

Tlakovou zkousku delam zasadne vodou, protoze vzduch je stlacitelny, dobrym zakaznikum tlakuju na 20 baru, ostatnim na 12 baru.Svoji praci verim, tak se nebojim to natlakovat. Tlak musi drzet porad, jedine na nej muze mit vliv zmena teploty media, proto se to po napusteni necha aspon 24 hodin ustat, a nehodlam tady resit takovy blbosti, ze to nevydrzej radiatory a kotel, to vsechno se da na tlakovou zkousku pripravit, uzavrit atd. Tlakovou zkousku delam hlavne kvuli potrubi a svarum, ktere pak uz nelze pro nepristupnost tak snadno opravit.

Moje rada je : neplatit, dokud zkouska nebude v poradku a na tu si pozvat nekoho jineho.

franc*

Tady Denčo názorně vidíte příklad toho,že není jednoduché si dneska sehnat poctivého řemeslníka.Já osobně dělám zedničinu a abych dobrým zákazníkum udělal např.rovnou betonovou podlahu a těm druhým trošku křivější?Toto přirovnání nemá nic společného s řemeslem a kdo to provozuje,tak se divím,že se uživí(to by musel trefit jedině na blbce).Řídit se heslem NÁŠ ZÁKAZNÍK,NÁŠ PÁN, JE DNES OPOMENUTO.Hodně štěstí

debnarka*
hodnocení

Na tom něco bude.Mám prostě na ty vodáky a topenáře smůlu.

pecenkav*

franci, pokud narazis na rozdil mezi stalym zakaznikem a normalnim,tak to neres, v norme bylo, ze tlakova zkouska se dela s 1,5 nasobkem maximalniho provozniho tlaku, nejmene vsak 10 baru, takze tech 12 baru u topeni je az az a za chvilku, az se probudi, se tady objevi topenari a zacnou tvrdit, ze sem magor, ze na topeni je to moc.

A jen tak bokem, jeste se mi nestalo, aby byla podlaha natolik rovna, abe se mi na ni pri montazi nehoupal zachod a nebo aby byla zed oblozena tak rovne, aby na ni sedela pekne bez mezer sprchova stena a nebo umyvadlo, takze trosku pribrzdi.

debnarka*
hodnocení

Podlahové topení mít nebudu,myslela jsem to,ze podlahou povedou rozvody k radiatorům a rozvody vody.Je asi lepší předejít problémům ted,než když budou trubky pod 7cm vrstvou potěru s armatůrovou výstuží.Co si mám myslet o firmě,která se vymlouvá na nefunkční budík a když naléhám na tlakovou zkoušku vzduchem,tak se mi ještě dovolí říct,že pokud trvám na tlak.zkoušce vzduchem,tak mi připočítají zakoupení nového budíku,tak se mi nedivte,že mám obavy a pochybnosti.

des*

Pokud je nyní voda v trubkách tak jde obejít všechny svary,normálně zkusit prstem,jestli není některý mokrý.Pokud jsou mokré trubky ,lze je utřít hadrem a zkusit později.Nejspíš se spoléhají na to že se tekoucí svar"zatáhne".Každopádně,pokud se nezastaví pokles tlaku,tak se nenechte oblbnout a zkrátka řekněte že to nezaplatíte.Tlakovou zkoušku vzduchem není potřeba dělat,že mají špatný budík vás přece nezajímá.Vodou to stačí a tekoucí svar je vidět,nebo jde namakat.Každopádně nezabetonovat!

dobrak*

Je jasné že ta voda někde utíká,měl jsem to samé,mě voda unikala přes kotel ,po menší opravě mám vše OK a voda drží.Pokud večer natlakujou na cca 0,5 a ráno máš 0,3 je jasné že to někde teče.Mě při zkoušce topenář natlakoval topení na 2 a to se třeba rosilo šroubení,stačilo všechno podotahovat a byl klid ,pak ten tlak ubral(odpustil vodu) .Mimochodem po letošní dlouhé topné sezoně mi se systému neubylo (skoro) nic.

debnarka*
hodnocení

0x
Nejhorší je,ze trubky jsou zaizolovane a pod polystyrenem,takze rozebrat a hledat.Mimojine,tlak na kotli je už na nule.
des*

Jasně proto se jim to nechtělo hledat.Izolační práce se dělají až je všechno v richtiku.Ale oni by měli vědět kde jsou asi svary tak by se nemuselo všechno sundavat.

hop®
hodnocení

0x

Občas se stane (nevím proč), že po prvním natlakování do druhého dne tlak mírně poklesne, ale po dotlakování už musí "držet". Ale to evidentně není Váš případ, takže radím nepřevzít provedenou práci a neplatit. Bude pro Vás podstatně levnější, když Vaši topenáři budou nuceni závadu najít a odstranit, než když jim zaplatíte a oni pro Vás zmizí ze světa...

pecenkav*

To mas jednoduchy, potrubi se tlakem natahne, tzv naformatuje, proto se musi pri zkousce nechat minimalne 12 hodin napusteny provoznim tlakem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]