Nejste přihlášen/a.
Prosim vas budu delat doma rozvod potrubí od radiatoru ke kotli a kdyz sem zjistoval po kamaradech jak to zapojit ke kotli bylo mi receno, ze to musi byt zpřechodkovano -> povedu to vše v 15´´ trubce a myslel jsem,ze to tak povedu až ke kotli a tam to napijim přechodkama do rozměru ktery je na kotli. Jenže pry to musi byt z te 15´´ trubky z redukovano uz minimalne 2 metry před kotlem tedy z 15´´ na 18´´ a pak na 22´´ . Pak sem se dozvedel, ze tak by se to melo redukovat pouze kdyz povedu trubky do patra, ale u me to je tak , ze kotel mam v patre a povedu to tudiz do prizemí a tam uz to redukovany byt nemusi tak jsem z toho jelen. Než se zeptam odbornika tak se ptam nejdrive tady protoze sem se to dozvedel asi tak pred 3 hodinama tak mi prosim jako odpoved nepiste ...zeptej se odbornika.
Předem Diky za odpovedi Jabraka a spol to je človek,, ktery vetsinou fajn poradi.
Už jsem tady také několikrát psal, že podobné věci se sice dají odhadnout, ale každý normální pojektant je POČÍTÁ..
Žádné obecné pravidlo kde se má potrubní rozvod topení zmenšovat a zvětšovat neexistuje.
Pokud Vám jde jen o jedno těleso, pak se to dá odhadnout...pokud o celou soustavu, pak se to odhadnout teoreticky dá také, ale škrcení armatur už odhadne i zkušený topenář těžko. Takže buď to risknete a škrcení nastavíte dodatečně...nebo si to necháte spočítat.
I když jsem taky byl u toho několikrát,když se připojoval kotel,nejsem topenář.Ale jsou zásady,jak se vedou rozvody.Od kotle se vede trubka v tom rozměru,jaký je prvotní vývod.Je to z toho důvodu,aby odpor potrubí byl co nejmenší a pro čerpadlo co nejmenší zátěž.Od rozdělovače pak se zredukuje a ta půlcoulka vede až k radiátoru.Může být i slabší.Ovšem to záleží také od typu kotle a větvení pro radiátory,složitější je to pak v případě,kdy je připojena podlahovka.Přeju bezporuchový provoz a spokojenost.
JABRAKA
V první řadě co to je 15´´ trubka? Doufám, že nemyslíte patnáctipalcovou )
Jinak Cu trubka se dělá o průměrech 22 mm, 18 mm, 15 mm a 12 mm. O kotle jde 22 a za nejbližším prostupem zdí se redukuje podle toho, kolik radiátorů je na ní napojeno. Pokud jen jeden, tak stačí 12, pokud 2, tak 15, pokud 3, tak 18 a pokud 4, tak se neredukuje. Tato úvaha vychází ze zkušenosti s mým rozvodem topení na chalupě. Instalatéři by mě nejradši nacpali i k jednomu radiátoru průměr 18, ale já jsem to nechtěl, tak tam dali podle mne 12 mm a topí to jak blázen!
Sice nejsem "Jabraka a spol", ale přesto přispěji...
Také předpokládám, že nemyslíte 15-tipalcovou trubku, ale patnáctimilimetrovou. Průměr trubky se laicky řečeno odvíjí od toho, kolik radiátorů je touto trubkou "napájeno". Jen pro přiblížení principu: pokud budete mít v domě třeba 20 radiátorů, asi bude mít Cu15 od kotle malý průměr. Pokud budou na jedné "větvi" za sebou, od oka bych k šestému použil Cu22, od šestého k dvanáctému Cu18 a zbylým by měla stačit trubka Cu15. Popisuji hlavní vedení, jednotlivé přípojky stačí v Cu15.
Samozřejmě, odhadem lze průměry určit ale není jistota, že to bude optimální řešení. Je to lepší řešit v projektu nebo alespoň propočtem podle "nějakého" výkresu baráku, případně se zeptat odborníka!
Jak píše správně Martin, pokud chcete jen odhadem, tak klidně můžete dělat z jednoho průměru. Určitě to bude topit. Zde ale nepoznám, kolik radiátoru, jak velké, jak daleko budou od kotle, kde má být "nejdříve teplo"...těžko zodpovědět přesně na nepřesný dotaz...
příklad na 30 metrů rovné haly s 10 radiátory bylo rozdělno na 22mm, 18mm. a 15mm. na třetiny
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.