Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sádrokarton na polystyrén

Od: slava* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

má dotaz ohledně přilepení sádrokartonové desky na polystyrén. V paneláku jesem očistil drátěným kartáčem panel pod vodou, pak napenetroval 2x. Pak jsem k podlaze dal jednu řadu ytongu ( do toho přijdou zasekat zásuvky - přilepeno lepidlem) a nad ytong jsem nalepil polystyrén pěnou. Síla ytongu i polyše je 6cm.

Mohu na polystyrén a ytong nalepit i sádrokartonovou desku? Nespadne to? Chtěl bych si tak ušetřit práci s perlinkou a lepidlem a pak jsem na to chtěl dát stěrku, ale to je samé broušení a prach. Stěrku jsem dělal na ostatních stěnách a stropě - rovnou jsem ji natahoval na napenetrovaný panel. Ale na této stěně potřebuji rozvést novou elektřinu, tak proto ten ytong a polystyrén. Cílem je ušetřit práci a mít tak rovnou hladnou stěnu připravenou na vymalování.

Díky všem za rady.

Sláva

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slava*
hodnocení

Zapoměl jsem dodat, že polystyrén jsem nekotvil, je přilepen jen pěnou. Mám ho pro jistotu kotvit?

olaf71*
hodnocení

0x

nevím co je to dnes za módu lepit montážkou. takže jestli jste to tak udělal, tak přilepte pěnou i SDK.

standam*
hodnocení

0x

Asi to drzet bude pokud to celoplosne nalepis, hlavne aby to udrezl Ytong a na strop urcite nelepit!

Osobne bych sel cestou sundani EPS a nalepenim SDK

Nejak me unika vyznam 10mm EPS.

A co dat UW a CW + SDK a udelat volne stojici stenu pred Ytongem, sem muzes dat i rozvody.

Vemes UW vrtnes na strop a podlahu a pak jen vsunes CW nic sloziteho a draheho.

kejki

Jediný smysl těch 6cm EPS je líheń plísně :(

slavek*

i v paneláku? sem myslel ze ty panely budou "sát" dost vlhkosti, aby nevznikala plísen.

slavek*

ma strop se nic nechystam davat, ten uz mam hotovej, je natazenej jen sterkou na panelu. Ale nevím co je UW a CW?

EPS beru ze je polystyren - no ten sem dal, abych do nej schoval el. rozvody a chtel ho natahnout lepidlem a perlinkou. A uplne u podlahy jsem dal radu ytongu, do ktereho vysekam zasuvky coz je lepsi nez to nejak pridelavat do polystyrenu. Tak proto.

p.s jedná se jen o jedinou zed cca 4mx2,5m (ostatní mám již vystěrkované přímo na panel)

standam*

UW, CW - mstanda.rajce.idn/...

take jsem tim zadelal el. rozvody a zbytek

Kdybych se mel rozhodovat, tak spise

1. lepidlo-perlinu-lepidlo a sterku (napr. Cemix 73 nebo Cemix 106 dle potreby(zrnitosti))

2. EPS servat a udelat predstenu s UD a CD, prime zavesy + SDK

3. EPS neservat a udelat predstenu s UD a CD, prime zavesy + SDK

4. vse pryc a volne stojici stena s UW, CW

mel jsem zato, ze mas Ytong az ke stropu, ktery je oblozeny polystyrenem

sel bych do bodu 4., brouseni a prach budes mit i u SDK.

u bodu 1. to lze preci udelat bez brouseni, max. filcovani u Cemixu 75 pripadne trochu brouseni u Cemixu 106 (sadrova sterka)

slavek*

Ahoj,

no dolu se mi to uz davat nechce :). Jak uz pises, ytong neni az ke stropu, jde asi o cca 30 cm vysky a nad tim je nalepen na panel polyestyren, takze to tvori souvislou vrstvu. No u toho SDK jsem si rikal, ze se budou brousit jen ty spoje, zato sterku musim brousit celou stenu. Asi to risknu a SDK na to nalepim, vzdyt bude "stát" na betonové podlaze a bude přilepeno dole k tomu ytondu a nahore k tomu polyestyreneu. Může SDK "stát" na té podlaze?

Tech 6cm tlousky jsem dal i jako odhlucneni od vedlejsiho pokoje, sic jsem v diskusich cet ze to zas tak moc nepomaha - prej cca 10-15% a ze cim silnejsi tim lepsi. :), Ted je totiz mezi pokoji panelova pricka silna 3 cm, a po uprave bude mit cca 10cm a myslim ze to uz bude znat. Teda aspon doufam.

Ale jeste bych se teda zeptal, v jinem pokoji bych postupoval jinak - dal rovnou SDK jako volne stojici stenu nebo predstenu jak pises. Lze dosahnout toho aby mezera od zdi byla cca 1-2cm? Kamos mi rikal, ze nekoho videl jak na panel pridelal drevene late, a do tech zasrouboval SDK. Je to dobry napad? Nebo kdyz tolik znas praci s SDK, lze toho dosahnout i pomoci tech profilu UW, CW nebo UD CD? Opet bych to delal kuli elektrice, a uz nepotrebuju nic odhlucnovat, takze staci ty 1-2cm. Nebo jaka je mozna minimalni sila?

standam*

EPS, jako hlukova izolace o nicem to ta deska SDK ti udela vice, lepsi by byla mineralni izolace + SDK a treba i 2x SDK.

Kdyby jsi pred EPS, Ytong dal tu volne stojici stenu, ktera bude na UW, CW mezi izolaci a 2xSDK bude to temer 100%, ale prisel by jsi pri 60mm izolace o dalsich 10-11cm z mistnosti.

Pokud by jsi dal predstenu z CD a UD, kde CD bude prisroubovane na panel pres podlepeny primy(akusticky) zaves(musel by jsi vyriznout par otvoru az na panel v EPS) mezi zase izolaci napr. Isover AKU(neni draha) a 1x 2x SDK bude to OK.

Pokud mezi mistnostma jsou dvere nema cenu resit hluk:)

Jinak SDK na EPS by melo drzet(celoplosne nalepeny), u stropu urcite nech mezeru, u podlahy by mela byt take, ale jsi v panelaku a cele to je jeden velky betonovy svarenec, tak snad nebude vadit, kdyz das SDK natesno s podlahou.

S CD rostem se nedostanes pod 3cm a zduvodu rozvodu stejne potrebujes aspon 4cm. Late muzes pouzit, ale musi byt suche, jinak ti spara popraska. Dal bych CD a ozelel 2cm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]