Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před rokem jsem líčil chalupu vápnem(vápenný hydrát) a na sokl jsem použil práškovou barvu Fronton.
Podklad na zdech odpovídal stáří chalupy,ale nebylo to tak nejhorší.Sokl jsem udělal nově venkovním štukem.
A výsledek vidíte na fotkách ...loupe se ,loupe se ,loupe se...
Nevím,jestli přemalování normálním vápnem,např.čerťákem pomůže?Mám do něj přidat ještě penetraci?
Zadání je danný,za min.náklady rozumnej výsledek
Díky za odpovědi.
Lidi, přestaňte konečně vidět ve vápnu nějaký zázrak. Vápno se tenkrát užívalo proto a jenom proto, že nic jiného nebylo-tedy ne proto, že by to bylo něco nepřekonatelného. Při dnešní nabídce barev je dnes líčení vápnem , jak tu říkáme "chcaní proti větru".Jako památkářský zedník jsem si vápna užil dost,a konzultoval jsem ho i se zedníky, kteří se vyučili ještě za monarchie. Umět dobře líčit vápnem by vydalo na tlustou knihu-tam nestačil nějaký 5-minutový rychlokurz. Zedník se to učil lety praxe.Pro tuto náročnost to rádi zapoměli a přešli na dnešní barvy, které jsou k uživateli mnohem vlídnější. Pokud máte na mysli takové to olíčení statků, které každoročně prováděly ženské před hodama, tak to bylo nenáročné, ale muselo se dělat každý rok, déle ani nevydrželo. Několik zásad: Pokud líčím vápnem, musím stále líčit jen vápnem, jak použiju jednou jiný druh barvy, vápno už na ni nedám, oloupe se. Vápno se také oloupe, když někdo použil v předchozím nátěru vápno s fermeží(lněný olej).On si práci ulehčil a vápno vydrží déle, další ho pak bude proklínat.Může se pokusit dát do vápna fermež také.Laik nemá ponětí, jak velice záleží na hustotě vápna-otázka přímo klíčová. Musí se natírat řídkým a více vrstev. Laik si namíchá smetanově husté-pak si libuje, jak to má pěkně bílé-a pak naříká nad prasklinami a opadáváním. Hydrát-vápno hašené:Viděl jse i fasády, dělané hydrátem ,vydržely desítky let-spíš záleží na umu zedníka.Bohužel se to člověk nenaučí za 5 minut.
To Metalem:
Venkovní líčení vápnem není k zahození.Ale já,chemik,ti povím,že používat vápenný hydrát je nesmysl.Musíš použít vyhašené kusové vápno,což je hydroxid vápenatý.je velmi málo rozpustný ve vodě,proto po vyhašení tvoří suspenzi.Ta se nanese jako hustá kaše na stěnu,pak reaguje se vzdušným oxidem uhličitým za tvorby CaCO3,tedy vápence.Říká se,že zkamení.Povrch pak je naprosto odolný vodě a dobře propouští plyny.Pokud použiješ hydrát a druhý rok na to Čerťák,samozřejmě to opadá,hydrát nedrží.Stejně to dopadne,natírat vápnem na hlinky.Žádné penetrace nepomůžou.Pokud natřeš novou omítku vápnem a dále pokračuješ stejně,bude stěna dokonalá.Nesmíš mezitím změnit materiál.
JABRAKA
Pokud trváte na vápnu: Hydrát rozmíchejte ve vodě na hustou kaši a nechte přes noc.Druhý den dejte na kbelík 1 nebo 2 šufany(ty větší(vápenné kaše a rozmíchejte tak, aby nátěr byl řídký, vodově bělavý,-nesmí být sytě bílý. Do kbelíku přidejte 4 větší polévkové lžíce zednického Duvilaxu. Oličte, nechte půl dne zaschnout (Možno i další den). Pak proveďte druhý nátěr s trochu hustším vápnem. Snad to přesně trefíte. Fígl je totiž v tom, že vápna z různých vápenek mají různou vydatnost, některé jsou přímo jalová, některé se blíží ke 100%.Takže se to nedá jen tak napsat.-( Je zajímavé, že když vápenka těžila 100% vápno, hned tam ekologové našli vzácné brouky a bylo po těžbě-zbývá jen uvěřit, že to byla náhoda).
Nevím,kde klanik bere informace.
Vápenky na českém území těží vápenec.Pro výrobu vápna musí mít normou dané vlastnosti a složení.Jejich" vydatnost "je stejná od Sušice přes Čertovy Schody, Radotín a Hranice na Moravě.Jen je trochu technologie upravena pro maltové směsi a pro nátěrové hmoty.
JABRAKA
Nenechám se vtáhnout do diskuse.Poradím ze své mnohaleté praxe a nepociťuji potřebu něco dokazovat, ať si každý vybere.Ale jako chemika bych Tě potřeboval: Ve starém domě chodili močit do sklepního koutu, a příšerný smrad močoviny šel až do patra.Ptal jsem se chemiků, jakým roztokem by šla močovina zneutralizovat, případně aby čpavek vyprchal.Tvoji kolegové věděli prd. Tak teď ukaž, jakej seš kanon!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.