Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjezdová cesta - udusání lisovacím pěchem

Od: johnl* odpovědí: 11 změna:

Zdravím, dělal jsem příjezdovou cestu k pozemku, z převýšení cca 1,2 metru jsem se pozvolným kopečkem dostal až na úroveň terénu, nájezd je široký cca 4m a dlouhý cca 7m. Navážel jsem zejména zeminu sem tam nějaký kamen a kusy betonu. Takže spíše hlavně zemina. Nyní mám v plánu celý nájezd udusat lisovacím pěchem a poté mám slíbené tašky ze střechy, které rozmístím po povrchu aby to bylo pevnější a znova udusám. Jde mi o to co myslíte že je lepší, pěchem udusat pouze zeminu a pak tašky a nebo dusat rovnou tašky i zeminu? Nemám vůbec představu jak to půjde. Díky

doplněno 08.07.11 10:15:

Omlouvám se měl jsem samozřejmě na mysli vibrační pěch neboli žábu :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

solenza*
hodnocení

2x

Dobrý den, já bych rozhodně udusal nejprve pouze hlínu a pak bych na ni poskládal tašky. Žabka by Vám je mohla rozbít a měl by jste z toho akorát střepy. A ještě nebylo by nejlepší hlínu jenom udusat a nechat zatravnit, tašky stejně bez mezer nepoložíte a budou vám prorůstat trávou, navíc se přejezdem aut polámají, s tím počítejte.

doplněno 08.07.11 11:47:

Náhodou vy se smějete ale já mám na zahradě přístřešek pro přívěsný vozík a na podlaze mám tašky ze střechy vyskádané vedle sebe. Pár se jich už ale zlomilo a to je vozík oproti autu lehký. Takže ideální skutečně střepy.;)

doplněno 08.07.11 11:54:

Omlouvám se všem za nepochopení otázky. Chyba je na mé straně. Tašky vyskládané na podlaze lze pravděpodobně vidět pouze u nás. Špatně jsem pochopil záměr.

cepagis*

Solenzo, hodně dobrá odpověď*haha* To je snad logické, že na cestu nebude tašky skládat celé jako na střechu a pak po nich chodit a jezdit autem, to jste někde viděl? Ale k otázce: Já bych udusal raději nadvakrát, tzn. nejdřív jen hlínu a pak i tašky, což vyžaduje synchronizaci v tom, půjčit žábu v ten den, kdy přivezou tašky, aby jste nemusel půjčovat žabku dvakrát. Anebo až s finálními taškami. Ale bacha, jak radí Solenza, s žabkou jemně, abyste z toho neměl střepy *smich*

johnl*
hodnocení

Dobře raději to tak udělám, nejdřív udusám hlínu a pak navezu tašky a udusám znovu. S půjčením žabky problém není takže snad se to takto povede. Nechce se mi zbytečně utrácet když je tu tato možnost a když to nebude k tomu vždy můžu nechat přivézt tatru štěrku. :)

johnl*
hodnocení

Díky za odpověď, nějak tak jsem to i zamýšlel tašky žábou rozmlátit, aby se různě zapíchali do hlíny a vznikla souvislejší vrstva ikdyž sem tam budou nějaké mezery, samotnou hlínu se mi tam nechávat nechce, myslím si že horní vrstva bude pro zpevnění nezbytná, časem tam bude přejíždět technika, až v budoucnu začnu stavět.

cepagis*

V pohodě, to já se omlouvám, ale fakt mě to pobavilo. Nicméně, stejně se jedná o netradiční řešení, sám mám takhle pár metrů čtverečních zpevněné plochy z pálených cihel. A za ty desítky let jsou některé z nich "vejpůl", nevím jak to tedy může fungovat s taškami, "francouzské" si nedovedu představit vůbec a bobrovky? Vždyť to má tloušťku snad čtvrtinu cihly...

já si pořád myslím, že ty tašky tam jsou místo štěrku nebo kamene, prostě aby se nemusely vozit na skládku (ten, kdo je sundal ze střechy) a nemusel kupovat kámen (ten kdo potřebuje něco zpevnit), tak se použité tašky hodí na zem, trochu se to přejezdí a oni docela dobře nějako dobu fungují, přežijí pár zim a pak se rozpadnou na blátíčko.

solenza*

V pohodě, to já jsem špatně pochopil otázku. *hi*

hodnocení

2x

no já bych řekl, celé zpátky a pěchovat postupně, ale to je rada, kterou nechcete slyšet. Když se dělají silnice, nebo cokoliv, co má být pevné, tak se pěchují/válcují poměrně tenké vrstvy, protože když budete bouchat metr země, tak sice stlučete vršek, ale dole to nebude stejně kompaktní a bude se to časem sesedat.

Pokud už situace nastala, tak určitě napřed hlínu a potom možná i ty tašky, ale žába má na pevném podkladu tendeci docela dost skákat, jako když se pěchuje hlína a najednou z ní třeba kouká kámen, takže podobné to bude i s taškama. Taky jde o to, jestli budete mít takovou tu jednonohou, co fakt pěkně skáče, nebo jestli máte na mysli vibrační desku, co se s ní stlouká třeba zámková dlažba.

A předpokládám, že tašky budou stejně ve stavu rozbitém, takový ten bordel, co se sype do výtluků a kaluží v polních cestách.

doplněno 08.07.11 11:38:

no a jestli tam bude přejíždět technika, tak si zbytečně lámete hlavu, protože naložená tatra spolehlivě tašky prohrábne až do hlíny, zejména když naprší. Na to by bylo potřeba mít nájezd udělaný hlavně ze šutrů a ty možná proložené lehce hlínou. Ale to je zase pozdní rada.

doplněno 08.07.11 11:38:

vámi popsané řešení bude fungovat tak na osobák, nebo by těch tašek musela být 30 cm vrstva :)

cepagis*

Přesně tak jak píše Theofil, jestli Vám jde jen o to, abyste se během stavby nebrodil blátem, moc bych to neřešil, udusal bych to třeba jen jednou. Tatra plná písku to vyřeší za Vás a až budete za pár let dělat dlažbu načisto, tak to bude tak slehlé a jen to dorovnáte.

johnl*
hodnocení

Aha *smich* no tak příště už budu chytřejší. Nechal jsem tam právě ještě vůli takže si myslím že ta vrstva těch tašek může být celkem vysoká. Ale pravda je že je to provizorium, takže to nemusí být dokonalé a pokud to udrží těch několik přejezdů techniky tak to účel splní :) Šlo mi hlavně o to v jakým pořadí to ubouchat a jestli to vůbec půjde, ale jak vidím tak snad to uplná kravina není :)

cepagis*

Kravina to rozhodně není, bežně se to tak na stavbách dělá, zejména proto, aby neměly těžké nákladní vozy problémy s vyjetím z promáčené hlíny. Úplně teoreticky by se to nemuselo dusat vůbec, ono si to sedne a velké kusy tašek tak jako tak náklaďáky rozjezdí, ale když tu možnost sehnat žabku máte, proč ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]