Nejste přihlášen/a.
a teprve nyní jsem zjistila., že dům není po rekonstrukci zkolaudován. Jak mám dál postupovat? Realitka mi tuto skutečnost nesdělila a nyní, když jsem jim volala, řekli, že je to můj problém, že si to mám vyřídit z prodávajícím. Ten se se mnou o tom nechce bavit. Prosím poraďte. díky N.Horká
Je to samozřejmě lumpárna od původního majitele, že na toto neupozornil a především si to nedotáhnul do konce. Ale pokud jste s domem spokojeni, tak bych nejdřív zkusila stavební úřad, zda by neposoudil a případně bez problému dům nezkolaudoval. Je vůbec otázkou, zda na to budete mít právo, pokud rekonstrukci prováděl původní majitel. Na to by možná stačila od něho plná moc. Ale to by vám na stavebním úřadě jistě řekli. Hlavně také, jestli vám původní majitel předal veškerou dokumentaci k domu i k rekonstrukci. Toto řešení by jistě bylo lacinější i rychlejší, než se s realitkou a původním majitelem dohadovat - případně soudit. Záleží samozřejmě i na tom, jak rozsáhlá byla rekonstrukce a jestli třeba nebude nutné zaměření nemovitosti, pokud se změnil i třeba půdorys.
Určitě řešit s realitkou. Za nemalou částku,kterou za zprostředkování prodeje získává má také zodpovědnost za nemovitost,kterou od prodávajícího přebírá a následně prodává.
A neslo by delat, ze nevite, ze to neni zkolaudovane. A v dobre vire dum uzivat. Za par let se to promlci.
To je právě to, že mrtvého brouka dělat nelze, protože při placení daně z nemovitosti se musí předložit kolaudační rozhodnutí, odhad nemovitosti a revize. Za všechno se platí. Tedy i za to, že jsem se spolehala na realitku. V pátek má ke mně přijet jak zástupce z realitky, tak bývalý majitel domu, protože jsem pohrozila soudem /oba dělali dosud mrtvého brouka a ve smlouvě jsem opravdu nic netušíc podepsala, že dům kupuji tak jak jej vidím, a nemám žádných námitek. Protože jsem opravdu nečekala, že když v domě rodina se třemi dětmi bydlí několik /10/let/ netušila jsem, že dům není zkolaudovaný./ Nevím, jestli si nemám pozvat na pátek /kde ho tak rychle seženu/ nějakého právníka. Mám z nich docela strach. ach jo a pak věřte lidem...
Nebyl bych si tak jistý... záleží co máte od ní v kupní smouvě, jak je postavena a jaká odpovědnost pro R vyplývá. Též jaká je smlouva mezi prodejcem a R. Smlouva o prodeji nemovitosti musí být písemná. Asi by se na ni měl podívat právník.
doplněno 13.07.11 13:09:Neměli by tam bydlet, myslím, že je za to i pěkný flastr. Přestupek podle SŘ
Předpokládám, že kupní smlouva nepojednávala o koupi rozestavěného rodinného domu, ale pouze rodinného domu. Pokud není rodinný dům "zkolaudován" jedná se o stavbu rozestavěnou, možná dokončenou, avšak v katastru nemovitostí jako stavbu rodinného domu nezapsatelnou (tedy alespoň ne bez patřičného dokladu o povoleném užívání stavby).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.