Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při stavbě domovní čov?

Od: arkjanu odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

vlastním chatu - rekreační objekt a nyní řeším, jakým způsobem nakládat s odpadními vodami. Uvažuji o stavbě domácí ČOV. Prosím někoho, kdo tuto stavbu již dělal, aby mi napsal, jak mám postupovat. Tj. na koho se obrátit. Uvítal bych i nějaké zkušennosti s procesem schvalování.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pro rekreační objekt s občasným použitím, je klasická biologická ČOV nevhodná...takže Vám ji ani rozumný vodoprávní úřad neschválí.

Pro podobné objekty je lepší využít buď jen jímku na vyvážení tedy tzv.žumpu, nebo tříkomorový biologický septik se zemním filtrem jako dalším stupněm čištění. Tato kombinace pak dosahuje na výstupu prakticky stejných hodnot vyčištěné vody jako biologická ČOV, ale není tak náchylná na přerušení provozu jako ČOV.

Buď navštivte projektanta TZB či vodohospodářských staveb, ev.začněte nejdříve dotazem na místně příslušném Vodoprávním úřadě, kde Vám řeknou co v dané lokalitě akceptují a za jakých podmínek...a co nikoliv.

arkjanu
hodnocení

No, jde mi především o dvě věci. Vzhledem k tomu, že by do budoucnosti objekt mohl být trvale obyvatelný, mám strach, že pouhá žumpa na vyvážení by byla malá. V blízkosti je vodní tok (cca 100m) a přestože nevím, jestli mě soused pustí, rád bych vypouštěl vodu tam - bez nutnosti vyvážet. Ta čovka pro mne nemá nějaké extra velké výhody, nevíc spotřebovává proud. Nevím však, jestli se septiky dneska ještě vůbec povolují. Myslel jsem, že již jenom čovky a vzhledem k omezené velikosti žumpy, zdálo se mi to jako jediné možné řešení pro případ většího množství odpadní vody.

Kombinace septiku a zemního (či také pískového) filtru se dnes povoluje poměrně běžně, pokud to má své opodstatnění, což ve Vašem případě má.

Jistě, žumpa je u objektu pro trvalé bydlení nevhodná...hlavně tedy finančně svými provozními náklady.

Vypouštět vyčištěné odpadní vody do vodního toku lze, pokud se splní další podmínky...(kvalita vyčištěné vody, směsná rovnice,dostatečný průtok vodotečí atd.) a získáte souhlas vlastníka vodního toku..respektive další kladná vyjádření příslušných úřadů.

Sem tam vodoprávní úřad povolí i likvidaci vyčištěných vod vsakováním na pozemku..., ale bývá to v hodně málo případech.

jabraka*
hodnocení

0x

¨Zkusil bych kořenovou čističku OV.Její instalace není nákladnější jako rybníček.Jáma,folie,štěrk a je hotovo.Senkrovna přetéká do jámy,v ní jsou zasázany bahenní rostliny.Pokud se naplní,tak se odčerpá na zalévání ,nebo do vodoteče,případně ještě přes vsakovací prostor.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]