Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kvůli změně dispozic v místnosti bych potřeboval změnit otvíraní dveří levé - na pravé, nebo aby se neotevíraly dovnitř ale ven. Jedná se o dveře s obložkovou zárubní z šedesátých let. Je toto nějak možné na stávajicích dveřích? Je možné koupít nějaké zárubně (+ nové dveře), které by se vložily přímo do těch stávajicích? Pak mě ještě napadly posuvné dveře, ale nevím jestli by jim nepřekážely stávající zárubně.V poslední řádě pak je samozřejmně možnost stávající zárubně odstranit a namontovat nové. To bych ale pak asi musel udělat i pro další dvoje dveře, které jsou na chodbě,ať to vypadá nějak stejně. Stávajicí zárubně i dveřé mají bílou barvu, takže tak či tak uvažujeme o jejich renovaci...
doplněno 07.07.11 10:18:Pak mě ještě napdalo zda není možno udělat nové bložky na ty stávající? To by se ale asi zúžil průchod?
Do dřevěných zárubní lze zašroubovat panty z druhé strany a dveře přesadit.Různých pantů je na Webu hodně.
JABRAKA
Jabrako a co falc? Těžko na druhý straně bude stejnej. Já bych sundal obložky z obou stran a do vzniklého otvoru koupil nebo nechal udělat nový futra i s dveřmi.
S tou poznámkou o falcu mě napadlo zda by z těch dveří nešlo udělat dveře bezfalcové, nebo koupit nové bezfalcové dveře a vložit je do stávajících obložek...
Tak osobně bych za bezfalcový dveře každýho pověsil do průvanu. Jak se to může někomu líbit nechápu. V každým případě musíš nějak na druhý straně vytvořit falc. Šlo by to přimontováním patřičně silných obložek, na normální dveře stačí 25 mm. U bezfalcových by musela být obložka silná jako dveřní krídlo, případně o sílu falce zúžit průchod.
Viděl bych 2 možnosti:
1) do stávajících futer dát nové zárubně - taková možnost existuje, nevýhoda je samozřejmě v tom, že se vám zmenší světlost průchodu.
2) stávající zárubeň odstranit a dát novou. Pokud je zárubeň kovová, musí se vzít na pomoc úhlová bruska či podobný nástroj. Instalace nové zárubně je vcelku jednoduchá - pospojujete všechny tři části, dáte mezi stěny, vyrovnáte, dáte vzpěry a vypěníte polyuretanovou pěnou. Návod najdete i na youtube...
Ad2) dovolím si citaci z původního dotazu: Jedná se o dveře s obložkovou zárubní z šedesátých let.
Už jsem viděl dveře otočené z levých na pravé následujícím způsobem - panty se vyjmou a nasadí do dveří opačně, ideální jsou šroubovací, stačí tři díry, nic se nedlabe. Následně se obdobně otočí zámek - musí se ale vytvořit otvor pro kliku na novém místě. Do zárubní se našroubují závěsy na opačné straně, vyplní a zatmelí se původní zádlab a vytvoří se na druhé straně. Výhoda - nebouráte a máte stejné dveře v celém bytě, nevýhoda - aby to vypadalo musí si s tím člověk vyhrát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.