Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Právě provádíme rekonstrukci panelákového bytu a řešíme problém kam dát pračku. Jako nejlepší řešení nám nakonec přijde komora. Vzhledem k tomu, že komora je vzdálena od odpadu v kuchyni asi 4m, nevím jestli je to vůbec možné. Odpad je ve výšce asi 30cm nad zemí. Odpadní hadice by se musela zasekat do podlahy , není možné ji zasekat do zdi.
Je čerpadlo pračky dostatečně výkonné aby odvedlo veškerou špinavou vodu do odpadu?
Není problém, že odpadní hadice (nebo trubka) bude zasekaná v podlaze?
Je třeba si na něco dát pozor při takovémto řešení.
Doporučili byste takovéto zapojení nebo na to máme rovnou zapomenout?
Tri problemy možu vzniknut : 1. Vo vašej podlahe je natahaná elektrika dolného suseda .Prezriet buducu trasu vopred
2.Odpadový sifon musí byt vyššie ako 30 cm, inak voda z pračky vytečie i bez čerpadla cca 60 cm
3 K pračke musíte dotiahnut nový kabel od 16A ističa ,lebo v tej komore taký nie je .
Kamile, nemyslím si, že by se tazatel chtěl nabourat do stropu souseda, panelákové stropy jsou natolik silné, že zasekáním výpustní hadice do "své" podlahy z tohoto hlediska nic neriskuje. A co se týče těch 16A zásuvek, staré paneláky mají všechny zásuvky na 10A, takže je jedno, jestli se připojí v komoře nebo koupelně. Ale souhlasím s tím, že když už se bude rubat a předělávat jádro, tak pro jádro i pračku natahat elektriku novou s 16A jištěním.
Kamille, odpadový sifon nemusí být výše než 30cm nad zemí. Může být použit sifon "na omítku", který má uzavírací kuličku, problém lze řešit i smyčkou na hadici, která je výše než nejvyšší hladina vody v pračce...
Tazatelka sa pýtala, na čo má dať pozor pri tomto umiestnení pračky. Upozornil som na možné 3 chyby ,ktore urobili moji i vaši susedia 100x a presekli kábel a zabudli , že Al kabel s 10A istenim je málo pre pračku. A teraz vy mne radite ,že mám použit sifon s guličkou a že panel je dost hrubý a možem sekat aj cez roxory. Pýtala sa tazatelka jej radte ,nie mne!
Mám asi 5 let pračku cca 5m od stupaček. Hadici z pračky mám napojenou na pračkový sifon, který je výšce cca 50cm nad zemí. Dále je trubka (40mm) vedena ve zdi a v podlaze ke stupačkám. Vstup do stupaček je cca 20cm nad zemí. V nejnižším místě vedení (u stupaček) mám daný čistící mezikus. Za těch 5 let nebyl žádný problém. Ten protispád voda překoná v pohodě, akorát v trubce pořád zůstáva voda - proto ten čistící mezikus - ale ještě nebylo potřeba nic čistit. Trubku jsem obalil mirelonem.
V délce hadice problém nevznikne, důležitá je výtlačná výška, třeba s odpadem ve dvoumetrové výšce by asi pračkové čerpadlo mělo problémy. Jediný problém je zakrytí hadice, aby nebyla zbytečně namáhána tím, že se po ní bude šlapat. Ale jinak lze toto řešení použít.
v návodu je napsáno, jak má být vysoko hadice vypouštění, kam to teče dál je další věc, pokud odpad nebude ve spádu, tak je to špatně
Ano, v návodu je psáno, ovšem tento návod je trošku alibistický. Podle praktických zkušeností a fyzikálních zákonů lze při dodržení jiných podmínek toto doporučení porušit.
Tak toto je perla medzi radami .Vo fyzike plati iba to ,že hladina vody v pračke a hladina vody v odpadovom sifone sú spojené nadoby .To je učivo šiestej ludovej a s praktickými skúsenostami nemá nič spoločné .
Kamill: pokud si vzpomínám na fyzikální učivo ze základní školy, tak spojené nádobí je spojeno svými spodními konci. V tomto případě jde o trošku jiný fyzikální jev!
Spojené nádoby by to byly, kdyby třeba ohyb hadice mezi hladinou a sifonem nebyl ve větší výšce, chápeme se?
A máte jistotu, ža tam ten ohyb někde je? Je lepší upozornit na zdánlivou banalitu, než mít problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.