Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Vybourala jsem v koupelně klasický sprchový kout (s vaničkou) a místo toho si vyzdila niku. Teď potřebuji, než začnu s hydroizolací a následným obkládáním, správně zabetonovat gulu do cca 13 cm výšky a zároveň vytvořit dostatečný spád při rozměrech podlahy 90 x 75 cm a rozměrech mřížky gule 15 x 15 cm (je od instalatéra vycentrovaná do středu podlahy).
Dotazů bych měla několik :
1) Vzhledem k rozměrům, stačí mi spád z každé strany do středu ( v mém případě 30, resp. 37.5 cm) 1 cm?
2) Je nějaký fígl, který mi se správným spádováním pomůže?
3) Za jak dlouho po vybetonování můžu podlahu natřít hydroizolací a zapravit hydr.pásky?
4) Můžu do spodní části, cca prvních 10 cm (vzhledem k tomu, že potřebuji vytvořit podlahy o výšce 13-14 cm) nasypat do betonu kousky cihel nebo oblázky, abych nespotřebovala tolik betonu?
Gule uprostřed je podle mne trošku nepraktická, snažím se ji vždy dávat do místa, kam člověk minimálně šlape. Nevím, jakou guli máte, ale třeba Plast Brno má spodní část, kterou zabetonujeme a zahydroizolujeme a vrchní část se pak dá uříznout přesně na výšku dlažby a usadit až při lepení dlažby.
Ad1) Tento spád bohatě stačí.
Ad2) Beton bych nespádoval, šikovný zedník si se spádem poradí při pokládce, naopak špatně vymyšlené a udělané zlomy vyspádovaného betonu mu pak mohou dělat problémy.
Ad3) Jde o to, co je pod podkladním betonem, aby voda z vysychajícího betonu měla následn kam unikat. Pokud je pod betonem savá vrstva, lze dělat hydroizolaci už po zesvětlání betonu (vyschnutí povrchu), což může být druhý či třetí den, záleží na místních podmínkách, větrání...
Ad4) Cihly, ytongy a další savé materiály se do betonu obecně nedoporučují, pokud však jde o místo kde se nepředpokládá působení mrazu, lze podovnou "podestýlku" tolerovat. Kameny jsou daleko lepším řešením! Ovšem tak, aby na čistý beton zbylo alespoň 8cm, raději bych ještě vyztužil kouskem karisítě nebo alespoň rabickou či králičím pletivem.
doplněno 06.07.11 13:51:Na spárování tohoto zděného sprcháče doporučuji použít kvalitní Ultracolor od Mapei...
Díky moc za odpovědi. Tak já to teď vezmu od konce:
4) To jsem ráda, že v menší míře jde. Použiju menší kameny a oblázky ze zahrady, stejně jako jsem to dělala, když jsem si připravovala patky pro dřevěny "molo" u jezírka.
3) Pod tím 13 cm soklem, který potřebuju vybetonovat je původní betonová podlaha, tak jako ve zbytku celé koupelny (dům je starý 12 let). Takže, jestli předpokládám správně, když budu týden po vybetonování natírat hydroizolací, je to OK? ( je to dvousložková tekutá lepenka od Den Braven + plus jejich hydr.pásky)
2) S touhle odpovědí jste mi udělal asi největší radost, já si totiž pořád říkala, že těch 30-40 cm z každý strany musím přeci zvládnout "naklonit" při lepení dlažby. Díky moc.
1) Gule je s bočním vývodem (PVB DN 50 celonerez, zkusím vložit obrázek, nevím jestli se mi to povede) a je to monolit, ze kterýho jde vyndat jen mřížka pro následný čištění, takže počítám, že ji zabetonuju celou a po obvodu toho 15cm čtverce dám ještě hydroizol. pásku. Uvažuju správně? Jinak pro střed jsem se rozhodla, protože mám pocit že v tom prostoru 90x75 beztak člověk šlápne všude...
Díky moc za tip na spárovačku.
Ad3) ano týden by měl určitě stačit.
Ad1) tuto guli už musíte usadit do správné výšky při betonování, počítejte s výškou (tloušťkou) dlažby i minimem lepidla, je lepší guli trošku utopit než už z tohoto nejnižšího bodu dávat lepidla zbytečně moc. Samozřejmě ji neutopit moc, ke guli většinou vychází dořez dlaždice (pokud nemáte dlažbu 15x15), tak ať zase z kanálku nekoukají ostré řezané hrany. Páskou okolo gule určitě nic nezkazíte.
Gulu si opravdu nedávejte doprostřed. Nevím kam bude otočená a napojená na kanalizaci, ale já bych se snažila ji dát třeba pod sprchovou baterii, do středu stěny. Tam nikdy nebudete stát. Sprchový kout 90/75 se mi zdá dost malý (nesnáším dotýkání se studených mokrých obkladaček ). Neznám dispozici, ale nešlo by to nějak přeřešit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.