Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vybrat plynový kotel

Od: sonic* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu, jaký si pořídit plynový kotel do bytu cca 75 m2. Jedná se o byt s vysokými stropy, ve starém cihlovém domě, který je nezateplený. V zimě je tudíž velmi chladný.Vybírám mezi plynovým kotlem s externím zásobníkem na vodu, nebo s průtokovým ohřevem vody. Který je lepší? A z jakých důvodů? Dále pak, jak silný? V projektu mám napsaný 12kW (Junkers Ceraclass Turbo), ale někteří topenáři mi radí, pořídit si silnější. 12kW prý na vytápění stačí, ale pokud se využívá i na ohřev vody, pak je slabší. Jiní topenáři zase tvrdí, že např.24kW kotel by byl na topení příliš naddimenzovaný.Také jsem se chtěla zeptat, zda nevíte kolik stojí vyvložkování komínu nerez vložkou o průměru 80 mm. Komín je vysoký cca 8 metrů.Moc děkuji za rady.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jestli jsou stropy kolem 3 m a dům nezateplenej ( jaký jsou okna nevim) tak bych raději volil kotel okolo 16 kW a značku Junkers bych doporučil. Výkon kotle, Vám při prvním najetí, optimálně nastaví servisní technik.V projektu máte turbo , pokud je možnost provézt odkouření skrz zeď tak Vás to vyjde levněji.Jinak pokud povede odtah nerez vložkou tak za vložkování komínu si berou okolo 1400,- za metr.Jestli je lepší s ext.zásobníkem nebo průtokový - spíš je to o možnostech prostoru a peněz.U některých kotlů je lepší použít exter.zásobník. Průtoková verze vyjde levněji ale zrovna u typů Junkers Ceraclass ZW (průtok.ohřev) mají velmi dobře vyřešený ohřev vody bez tepl. odchylek.

kamilj*
hodnocení

0x

Ahoj ,tyto problémy jsme řešili na rod.domku vloni.

Kotel jsem vybral Protherm 24 KOZ s odtahem do komína ,nemusíš se bát že to nevytopí ,sám si reguluje potřebný výkon k vytápění,má 40 litrový vestavěný zásobník vody s nastavením potřebné teploty vody,další nahřeje během 10 minut.Je prostě super a není předražen jako jiné.Doporučuji k němu pokojový termostat s týdením programováním a pak se nemusíš o nic starat.Kotel si najdi ve vyhledávači a přečti si o něm,pokud chceš s nižším výkonem také tam je i s odvodem terbo do komína.

No a komín -měli jsme firmu z Litvínova /dva bráchové/ -vyvložkování nerezovou trubkou 110 mm ,délka 11 metrů +napojení ke kotli a kontrolní okénko ,s prací vše dohromady 11 500 a to je super cena,jiná firma chtěla 24 000.Když chceš na ně kontakt napiš mě na : k.jirik@atlas.cz.

Přeji hodně zdaru,musíš počítat i s financemi na montáž kotle odbornou firmou,já to řešil tak ,že jsem si vybral kotel na netu,dohodl s firmou zda mě ho namontují a pak objednal kotel a montáž.Mezitím i kominíky na komím.Čau

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]