Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na zateplení a izolaci rovného stropu

Od: ladza* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

jak nejlépe provést zateplení rovného stropu u bungalovu bez využitého podkroví (krov ze zbíjených vazníků).

Strop bude ze sádrokartonových podhledů cca 16 cm pod vazníky. Chci dát sádrokarton, parotěsnou folii, nosný rošt, minerální vatu 16 cm, tato část je mezi příčkami (z Ytongu), které jdou až těsně pod vazníky (cca 1-2 cm), druhou vrstvu minerální vaty mezi vazníky 14 cm i přes příčky a s přesahem 30 cm nad obvodovou zeď, která je stejně vysoká jako příčky, částečný záklop deskami v pochozí části.

Otázka: jak na upevnění parozábrany? dát ji mezi SDK a nosné profily? jak zabránit pronikání vlhkosti skrz otvory po šroubech a elektroinstalaci?

nebo folii připevnit na vazníky po celé ploše stropu, tedy i nad příčky, SDK dát poze cca 5cm pod folii (vazníky), mezi to dát 5 cm vaty, zde vést i elektriku. Nad folii 14 cm vaty mezi vazníky a dalších 10 cm nad vazníky s tím, že budu muset pochozí část půdy nějak zvednout.

na obrázku je nákres konstrukce střechy a modře je nosný rošt s SDK.

Jak na zateplení a izolaci rovného stropu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

1x

Tepelnou izolaci bych dal pod a mezi (zde az na/pres zed)

Pokud pouzijes vysoceparotesnou folii e-shop.juta.cz/in/...

tak neni nutne resit prostupy od SDK vrutu, pokud se ale bude jednat o koupelnu pouzij e-shop.juta.cz/in/...

u zdi dej pas parotesky pod UD a utesni nebo jen pod UD a take utesni

spoje parotesky utesni paskou www.hasoft.cz/lep/...

vedeni se snaz tahnout ve zdi, v podhledu jen max. kabel pro svetlo a utesnit Butylkou nebo paskou od Hasoftu

mala ukazka mstanda.rajce.idn/...

vse najdes zde www.juta.cz/APLIK/...

ladza*

Díky za odpvěď.

shrnul jsem 2 varianty do nákresu, snad je trochu srozumitelný.

u varianty 1 mi dělají starosti závěsy roštu pro SDK, nejspíš bych použil přímé závěsy a šrouboval je skrz parozábranu ze spodu na vazníky. šrouby bych pak přelepil těsnící páskou. Tato varianta se mi líbí víc, ale nese sebou trable s umístěním tep. izolace v pochozí části půdy. Nepředpokládám, že kdybych vatu v pochozí části zvrchu deskami stlačil, že by izolovala stejně jako nestlačená, navíc nevím, jestli bych tak neúměrně nezatížil par. folii.

u varianty 2 si říkám, zda nebude prostupovat do tepelné izolace vlhkost skrz příčky, nebo ji mám považovat za zanedbatelnou?

Jak na zateplení a izolaci rovného stropu #2
standam*

Na parozabranu urcite nedavej celou vahu izolace!

Musel by jsi udelat mezi vaznikama rost s lati nebo podel dat UD a jen vsunout CD a tento rost ti bude drzet vatu, pak muzes dat parozabranu, prime zavesy, CD a SDK. Vazaci drat bych nedaval.

Druhou variantu mam ja (izolace mezi, pod, rost, parozabrana a SDK. Nad prickou jde izolace, ktera je mezi a navic v tomto miste mam dalsi pas jeste nad.

U obou konstrukci mas dvojity rost coz je zbytecne, ten se dava jen pokud pouzijes misto krokvovych, primych zavesu draty resp. potrebujes hodne snizit vysku nebo nemas moznost dodrzet predepsane roztece pro montazni rost.

U druhe varianty muzes pouzit krokvove zavesy, prime ti stejne nebudou svou delkou stacit a jen jeden rost.

Stlacena izolace o par cm nema uz takovy tepelny odpor, nenech ji stacenou!

Pokud mas v planu pochozi pudu bez do varianty 2 s parozabranou, kterou jsem uvedl vcera a hlavne pouzij difuzni desky nebo jen prkna, zadne OSB apod.

Co se tyce vlhkosti zkrz pricku, tak to same mas u obvodove zdi, neresil bych to:)

doplněno 05.07.11 18:37:

Je zde jeste varianta dat vse nad Ytong pricku tj. Ytong seriznout a po osazeni SDK zapenit PUR. Bude to chtit dat izolaci tesne i nad pricku aby nebylo vse slyset. On stejne Ytong hlukove stoji za prd.

V casti podkrovi mam takto zapenenou pricku a drzi fest

Jak na zateplení a izolaci rovného stropu #3
ladza*
hodnocení

Za cca 14 dní budu dělat ty sádrokartony, už jsem myslel, že je ozhodnuto, vybral jsem druhou variantu (viz obr výše).

Jenže jsem dnes zjistil, že folie co jsem vybral - Jutafol N AL 170 Special - by měla mít mezi SDK a folií mezeru 4-6cm, jinak přestává fungovat reflexní vrstva, Nemá někdo řešení?

Případně navrhněte komplet skladbu stropu včetně zateplení, nějak jinak jak mně zatím nenapadlo...

Díky

standam*

Na nosny rost nedavej montazni rost, ale folii, pres tuto folii dej prime zavesy a sem pak montazni rost

zavesy dle Rigipsu muzou byt pripevneny vruty zaves/drevo

nebo na nosny rost dej folii, pak 4x4 hranolek (suchy) , ktery pripevnis SDK vruty 35mm roztec vrutu dle roztece vrutu pro montaz SDK na strop tj. 150 nebo 170mm ted si nejsem jisty, pak SDK

reflexni vrstva neprestane fungovat porad bude slouzit jako vysoce parotesna folii, jen nedojde k odrazu, proto ta mezera

jinak budu delat svetelnou rampu a pouziju prime zavesy, ktere pres folii k CD pripevnim sroubem a matkou nebo do CD vlozim pro jistotu dreveny spalek tj. spise pro klidne spani.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]