Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pobyt psa v pronájmu

Od: katerinaa odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer moc bych vás požádala o radu. Budeme pronajímat s přítelem delší čas byt a ti nájemci mají psa (prý nějaké menší plemeno jorkšír nebo tak něco)

a chtěla bych se vás zeptat jestli by bylo vhodné přítomnost toho psa zohlednit v nájemní smlouvě. Něco v tom duchu - škodu způsobenou psem má nájemce povinnost navrátit do původního stavu či uhradit.

Třeba kdyby ten pes něco rozkousal, nebo poškrábal. Nábytek už tam nemáme (přestěhovali jsme se) a byt je po rekonstrukci. Nebo si myslíte, že je to nebetyčné co ten pes způsobí nebo možná nezpůsobí a že se to nevyplatí? A co by jste radili ještě ohledně té rekonstrukce tam uvést? Kdyby cokoli poškodili. Jedná se o rodinu se starším už skoro dospělým synem.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

2x

Já to nemám přímo v nájemní smlouvě, ale v takovém poučení, které nájemník musí podepsat. Je toho na A4 a tohle je jen kousek. Ono to totiž prý snad ze zákona ani zakázat nejde. Spíš mi jde o to, aby nájemník pochopil, že psy v domě nechci, a že mu v takovém případě zcela vážně hrozí, že mu po roce neprodloužím smlouvu.
Práva a povinnosti spojené s nájmem bytu
Nájemník bere na vědomí, že v domě je zákaz chovu psů. Ostatní zvířata může nájemník chovat pouze s předchozím souhlasem pronajímatele. Nájemník je v takovém případě povinen zajistit, aby zvířata nenarušovala výkon vlastnických a užívacích práv ostatních uživatelů bytů. Znečištění společných prostor, dvora a zařízení v domě zvířaty chovanými nájemcem je nájemce povinen ihned odstranit. Nájemce odpovídá za veškeré vzniklé škody, které zvířata v domě způsobí.

doplněno 03.07.11 22:51:

Jo zapomněl jsem uvést, proč o tom vlastně píšu. Jednak se Vám asi bude hodit to poučení o příp. náhradě škody.

A ke stavu bytu jen to, že součástí nájemní smlouvy mám i tzv. předávací protokol k bytu, kde je jasně definováno co, a v jakém stavu je v pronajímaném bytě. Kuch linka, sanita, radiátory, sporák, podlahy atd.

Možná by jste o něčem takovém také měli uvažovat. Máte-li pochybnosti. To si musíte rozmyslet sami.

lally*
hodnocení

1x

Já bych ve smlouvě zohlednila případné škody způsobené nájemníky. Nikdy nevíte, co se z nich vyklube. Nakonec je možno uzavřít i pojištění s náhradou škod způsobených zvířaty. Ale na podrobné podmínky je nutné se informovat přímo v pojišťovně.V rámci svého povolání jsem prošla desítky bytů a někdy se člověk nestačí divit, jak někteří lidé dovedou zničit byt i takový, který jim patří. Rozhodně případné škody nějak právně ošetřit.

lidka*
hodnocení

1x

Dobré rady už napsali kolegové. Není to ale jenom otázka škod, ale i rušení klidu, pokud bude pes sám zůstávat doma - navíc v novém prostředí. Je důležité i v jaké nemovitosti je byt. Zda to není v rozporu se pravidly např. Společenství. I malý pejsek dokáže byt pěkně poničit, pokud se o něj majitel nestará dobře např. výkaly. My máme v domě jenom 4 bytovky. Byla zde paní, která měla kočku. Do bytu docházela jenom na schůzky s přítelem a kočku nakrmit. Ale to kočičí mňoukání bylo zoufalé. Takže to dobře zvažte, zda si vzít nájemníky se zvířetem. Asi budou chodit do práce, takže by byl pejsek sám doma. A asi by bylo dobré zvážit i kauci. Na podrobný předávací protokol už kolega upozornil. Nezapoměňte na stavy měřidel. *cteni*

katerinaa
hodnocení

Moc vám všem děkuji za rady. Moc jste mi pomohli. Ten předávací protokol s přítelem uděláme. Původně jsme o něm pochybovali, ale jak říkáte je to potřeba a i docela nutnost. A toho psa ještě zvážíme, jestli to není v rozporu s těmi pravidly společenství. Je to zděný menší činžovní dům. A právě - se tam na nástěnce upozorňuje aby ti nájemníci po psech uklízeli. Tak toho psa taky ve smlouvě ošetříme a dáme ten protokol.

Moc děkuji! Všem

bb*
hodnocení

0x

Nájemníky se zvířaty nebrat, a když to uděláte nechat si to pořádně zaplatit. Nikdy vám nedají byt do původního stavu, pes vše poničí a budete mít jen mrzutosti. Ráno jdou do práce a pes celý den vyje a močí na zem. Taky se může stát, že si psa pořídí až se nastěhují, je dobré napsat do smlouvy, že souhlasí, že si nepřejete v domě žádná zvířata.

lui*

Bohužel, nejde nájemníkovi zakázat chovat cokoliv, stejně jako kouřit apod. To je omezování práv souvisejících s nájmem. Je to nezákonné.

Jediná obrana je upozornit na to předem písemně, aby nedošlo k nedorozumnění, a aby bylo jasné že to majitel myslí vážně. No a smlouva na dobu určitou. Je to jediná cesta jak eliminovat lidi, kteří se nechovají k ostatním ohleduplně. Doplácí na to bohužel ostatní nájemníci, právě tou jednoroční nejistotou. Nicméně nic nebrání jakémukoliv majiteli, po dvou-třech letech, když se nájemník chová rozumně, sepsat s ním smlouvu na delší dobu než rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]