Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer! Soused začal stavět nový plot mezi jeho a mým pozemkem bez jekékoliv domluvy či oznámení. Nemovitost neobývám, ale je v blízkosti mého bydliště (na vedlejší ulici cca 2min pešky) a soused to dobře ví. O jeho počínání jsem se dozvěděl od druhých sousedů, kteří mi tuto skutečnost oznámili. Soused si teď odchytl bratra,který tam byl sekat trávu a řekl mu, že chce aby jsme se podíleli společně na stavbě plotu. Plot je v opravdu dezolátním stavu a také jsem s ním chtěl něco dělat, ale příjde mi poňekud neohrabané začít stavět plot bez vědomí druhého a pak po něm chtít peníze. Mám se na něj vykašlat? Nemám problém mu na to přispět, jen bych ho v tom nechal za jeho chování - je to člověk, který neumí ani pozdravit...
Marku, přesně jak říkáte. Měl se domluvit předem. Nejen na financování, ale i na tom, jaký bude použit materiál pod. A nemyslím si, že je nejlepší stavět plot společně. Pokud vy ho nepotřebujete a není váš, potom bych se do toho nepouštěla. Samozřejmě také záleží na tom, jaké si chcete se sousedem udržet vztahy. Asi takto bych já postupovala. Jak potom budete řešit údržbu a čí to vlastně bude plot?
Čí plot to je netušim. Oba jsme nemovitosti koupili i s tímto zdevastovaným plotem. Starý plot byl tvořen sloupky a pletivem. Soused zatím starý plot ponechal, jen zabetonoval nove sloupky a bratrovi řekl, že bude kupovat pletivo a chce, ať to s ním natáhnu a zaplatím půl plotu. Štve mě hlavně to jeho jednání. Měl jsem představu o jiném plotu, to je tzeď už vedlejší. Dáváte mi tedy za pravdu, že ho s tím mám poslat do háje?
Určitě máte znalecký posudek. On jistě také. A pokud by to byl plot jednoho z vás, měl by tam být uveden i s oceněním. A jak píše kolega, je důležité zjistit, na koho pozemku je plot. Jinak mohou nastat spory, o kterých se vám ani nezdá. Mne soused tahal 5 let po soudech jenom proto, že si usmyslel, že můj plot stojí na jeho pozemku a žádal odstranění. A to tam byl plot 35 let předtím, než se on nastěhoval. Nakonec to vše prohrál a zaplatil - ale ty nervy! A na druhou strany, když se vyhrotí sousedské vztahy, tak je to na draka a leckdy není cesty zpátky.
Takže nejprve si toto všechno zjistěte. A jestli vůbec plot potřebujete. Není to povinnost, oplotit pozemek. A také zvážit jestli nemovitost budete sám užívat a budete sousedi a nebo zda počítáte s prodejem. Asi by nebylo od věci navštítit i katastr. Potom se musíte sám rozhodnout, co je pro vás prioritou. Je toho hodně, co doporučiji. Ale věřte mi na základě mých zkušeností, že i taková "maličkost" může do budoucna způsobit hodně starostí, pokud není možná rozumná dohoda. Tak ať se vám to povede správně vyřešit.
Zadejte si do vyhledávače "Stavba plotu", myslím, že i zde na Poraďte se o tom psalo. Není to tak jednoduché, někdy musí být ohlášení staveb. úřadu.
"Začal stavět nový plot mezi jeho a mým pozemkem"? - to je divné, pokud pozemky spolu sousedí, tak mezi nimi není nic.
Plot musí být na jednom nebo na druhém pozemku. NA čím pozemku je stávající plot a ko je jeho majitelem?
Tedy: soused si může stavět (při dodržení zákonných podmínek) plot na svém pozemku a vy mu nic platit nemusíte!
doplněno 03.07.11 21:52:Psali jsme to v témže čase - a s lidkou jsme se vlastně shodli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.