Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se štětcem po použití?

Od: pontee* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím, můžete mi poradit? Jak mám naložit se štětcem od syntetické barvy(průhledná na dřevo),nebo se musí vyhodit? Mám jej po natírání už dva dny namočený do hrnce s ředidlem a říkala jsem si, že se zkusím zeptat, třeba by alespoň na stejnou barvu šel někdy zase použít. Děkuji.

doplněno 03.07.11 19:36:

Myslíte, že tak po pár dnech luhování v ředidle stačí ho propláchnout pod vodou a usušit? Nebo se musí čistit jen ředidlem?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Na pár dní lze namočit štětec i do vody, má to výhodu že voda se tak rychle neodpařuje. Štětec lze v ředidle i dočista vymýt, ovšem cena použitého ředidla možná převýší cenu štětce, nepočítám nutné hadry a práci...

beri49*
hodnocení

2x

Pokud předpokládám, že budu zase brzy(!) natírat syntetikou, stačí štětec zabalit do PE sáčku (na rohlíky) a nějaký den tam vydrží

pontee*
hodnocení

Myslím, že natírat budu nejdřív za 2 měsíce..

hop®

Na 2 měsíce by štětec neskladoval...

standam*
hodnocení

0x

Osobne pokud se nejedna o profi stetec a dalsi prace snim nebude dalsi den, vyhazuji :)

Redidlo, hadr, smrad, prace atd. je pro vice drahe nez novy stetec.

ondranoel*
hodnocení

0x

Buď použitý štětec vyhodím a když budu pozítří potřebovat štětec koupím si nový, nebo ho do skoro sucha vytřu do dektury (krabicový papír) nebo do dřeva. Pak si do nějaké mininádoby odleji ca dva, tři cm3 ředidla, štětec do něj namočím a znovu vytřu. Opět odleji do čisté mininádoby ještě menší množství ředidla a opět vytřu. A tak dále, až natřená dektura zasychá, jako by natřena nebyla. Pak namočím mírně do čistého ředidla a opřu o něco chlupy vzhůru. Po dvou až pěti dnech bude štětec použitelný na čištění, na základní nátěry a pod. Na finální lakování a emailování bude zpravidla hrubý - nebude mít již tu kvalitu vlasu jako nový.

Jako mininádoby používám např. hliníkové obaly od polokonzerv od paštik a pod.

Dá se také vyrobit složitější zařízení ze sklenic a pod., ale to je při dnešních cenách štětců neefektivní.

olaf71*
hodnocení

0x

Já štětce vyhazuji, pokud ho nebudu potřebovat na nějaké dodělání, kdy stačí namočit do vody.

jabraka*
hodnocení

0x

Vyčistit zanedbaný štětec je velký problém,někdy stačí ředidlo,pak vytřít do starých papírů a nechat vyschnout.Vodou to nemá smysl,jen nabotná a může se vyhodit.

Dostal jsem asi 20 starých štětců od olejových barev,měl jsem k dispozici určitá ředidla z laboratoře.Naložil jsem štětce do ředidla,se jazykolámavým názvem" TETRAHYDROFURAN".Po 24 hodinách se tvrdé vrstvy odloupaly a změkly štětec jsem oklepal na staré zdi a otřel,byl znovu k použití,ne samozřejmě na čistou práci.Když spočítám cenu jednoho štětce,bohatě se mi to vyplatilo.

Později jsem vyzkoušel ještě další ředidlo s názvem Dioxan.Se stejným výsledkem.Ovšem nenašel jsem zatím prodejce.

JABRAKA

doplněno 03.07.11 21:03:

Kolem 300.-/litr,ale dá se použít několikrát.

JB

hodnocení

0x

Já použitý štětec vyperu 2x až 3x v minimálním množství příslušného ředidla (vždy potom vyřádně vytřít do sucha starým hadrem), pak důkladně vlažnou vodou a obyčejným mýdlem (hodně mýdla a pořádně promnout). Takto ošetřené štětce používám i několik let i na jemnější práce.

dobrak*
hodnocení

0x

Jakýkoliv štětec stačí ponořit do sklenice s vodou a vydrží klidně plně funkční i přes zimu ,i kdyby třeba ta voda i stím štětcem zmrzla .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]