Nejste přihlášen/a.
"Staré" pojistky uzavřené na základě OZ jsou pořád platné a pojištění se na základě (nevím čeho) zvedly většinou na rovných 1000,- Kč.
V pojistné smlouvě je uvedeno, že pojistné plnění při úpné "likvidaci" pojištěné nemovitosti je ve výši časové ceny. To jest vlastně cena stavebních nákladů nové nemovitosti, ponížená o amortizaci.
Jenže pojišťovny mají nějaký svůj výpočet ceny nové nemovitosti za což by se nepostavil ani kurník.
Asi by byl zajímavý spor u soudu a zjšťovat cenu nemovitost dle cenové vyhlášky místo nějakých blábolů od pojišťovny.
Ovšem nové pojistky se již uzavírají na pojištěnou cenu a tím se kryjí před inflací.
Radku, v tom případě nic nezvedejte. To jsou dobráci, kteří chodí od domu k domu a zkoušejí. Pokud máte nějaké pochybnosti, obraťte se přímo na pojišťovnu, nebo na SVÉHO pojišťováka, jestli nějakého máte.
postih vam nehrozi je to vase rozhodnuti a hlavne vas majetek doporucila bych vam jako mame my sehnat dobreho financniho poradce ktery vam to nastavi tak ze v pripade nejake udalosti nebude skodni a zaroven z vas nebude tahat zbytecne penize my jsme nad miru spokojeni a vam bych radila se informovat jak se rika nahoda je blbec hezky den
No sice jsem napsal s čím jsem se setkal, ale s tou tržní hodnotou nechápu. Ta se může měnit. Spíš se pojišťuje nyní na konkrétní cenu. Nevím z jakého období ta pojistka je, ale pojistky před rokem 1989 odkazovaly na OZ a hovořilo se o časové ceně, to jest cena v době pojistné události. Ta si zjišťovala cenovou vyhláškou případně rozpočtem a ponížila o opotřebení.
Totiž jen tato cena může pokrýt náklady na obnovu stavby.
Údajně pojišťovny (vím jen z doslechu) cenu stavby určují dle svých tabulek a cena vychází nesmyslně nízko.
Může se stát to, že budete mít barák podpojištěný. Jak píše Hop - měl jste např. pojištěno na 1 mil., nyní je vše dražší a dům by měl být pojištěn na 2 miliony. Tzn. máte podpojištěno cca o 50%. Pokud by došlo ke škodě za 1 mil. Kč, dostanete (v tomto fiktivním případě) plnění pouze ve výši 50% (protože máte podpojištěno). Kdyby byla škoda 100 tis. Kč, dostanete opět jen 50 tis. Kč.
Žádný postih za neupravenou pojistku Vám nehrozí. Jen to, co jsem popsala výše.
Myslím, že postih nehrozí. Nevím však, jak starou smlouvu máte, Ve smlouvě bývá uvedené maximální pojistní plnění. Třeba v době uzavření pojistky by toto maximum stačilo na nový barák, dnes byste si za to koupil třeba novou televizi. Samozřejmě přeháním, ale občas je dobré popřemýšlet nad úpravou smluvních podmínek...
Radku, myslím, že se nemáte čeho obávat. My jsme sice měnili pojistku sami, poněvadž jsme přikoupili nějaký nemovitý majetek, ale paní v pojišťovně mě řekla, že ty staré pojistky byly dobré. %Zádný postih Vám nehrozí, že jste pojišťováky vyprovodil, ale zajděte si do Vaší pojišťovny a tam to s paní projednejte a nechejte si věci vysvětlit. Já to tak dělám. - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.