Nejste přihlášen/a.
Potřebuji posvětit jednu věc. Foto napoví. Mezi fázi a ochranným kolíkem můj měřák naměřil 120V. Měřeno na obou zásuvkách. Jak je to možné? Tak velká indukce přece nemůže být...
Vedení je ve zdi.Je použit kabel cyky. Délka cca 6 metrů.
doplněno 02.07.11 11:27:A mezi středním vodičem a kolíkem naměřeno 80V. Kolík "nekope".
Nejjednodušší a alespoň trochu korektní bude v levé zásuvce propojit kolík s pravou zdířkou, tedy modrý nulák a zelenožlutý ochranný vodič...
doplněno 02.07.11 14:19:...indukce tak velká může být. Už jsem digitálem naměřil i 219V...
doplněno 02.07.11 23:05:Vzhledem k tomu, že zásuvky bývají konstruované na připojení pouze dvou drátů na jeden kontakt, řešil bych to použitím WAGOsvorky v krabičce pod zásuvkou, s tímto zapojením.
jj, hope, lepsi bude to udelat po celem baraku
Jinak jak je to ted zapojene, muze spotrebic, ktery bude na leve zasuvce a zaroven bude mit takovou zavadu, ze bude napeti i na zemnici zdirce ve vydlici.
Jinak hruza doporucuji cele predelat a rozdelit jiz od rozvadece.
Co se tyce indukce, je samozrejme mozna a bezna, pokud se vodice zatici indukce nebude, kdyby byla zem spojena jak ma, nic nenameris.
Nekdy se stane, ze nam indukce u schodistaku rosviti LED zarovku 230V (cina), ktera ma nekvalitni zdroj.
To, co jsem nakreslil v doplnění, je levá zásuvka...
Stando, to není závada spotřebiče, většina spotřebičů na které přivedeme fázi vykazuje na nezapojeném nuláku napětí!
Průšvih nastává, pokud je někde přerušen přívodní nulák, pak se napětí dostane přes spotřebič (ideální je třeba žárovka, ta má téměř nulový odpor) i na kolík. Ale to je bolest všech dvoudrátových rozvodů...
Rozsvěcení a blikání úsporek díky indukci je známý problém, řešil se už i na této poradně.
Ja jsem reagoval ne presly prispevek (obrazel od tazatele), ten posledni od tebe jsem nestihnul
Průšvih nastává, pokud je někde přerušen přívodní nulák, pak se napětí dostane přes spotřebič (ideální je třeba žárovka, ta má téměř nulový odpor) i na kolík. Ale to je bolest všech dvoudrátových rozvodů...
souhlas
jinak vrneni LEDek jsem resil odporem(abych to stahl) ve vypinaci a doporucil vymenu za kvalitnejsi zdroj svetla
Jak by to mělo být správně zapojené je mi jasné. Mně jde jen o to,proč to ukazuje takovou hodnotu? 120V přece musí "kopat" ne?
Je to naindukované napětí, bez zátěže. Pokud si při měření na kolík sáhnete, nekopne a napětí rázem "spadne" na minimální hodnotu.
Pozor. To může být (podle všeho to tak vypadá), a nemusí být naindukované napětí. Já bych na to rukou nesahal. Zatížit žárovkou, nebo vadaskou. Jistota je jistota. Nikdo z Vás nemůže vědět, jak to tam VE SKUTEČNOSTI je zapojené.
citace: HOP: Pokud si při měření na kolík sáhnete, nekopne a napětí rázem "spadne" na minimální hodnotu.
Toto není moc rozumné Vyzkoušel jsem ale něco jiného.Mezi středním vodičem a kolíkem je bez zátěže 77V,když si při měření šáhnu na kolík,hodnota se sníží pouze na 72V.
Když zapojím do obvodu rychlovarnou konvici,tak mezi fázovým a kolíkem není 120,ale 123V
BMW: jE TO ZAPOJENÝ TAK JAK JSEM KRESLIL!
Pravděpodobně máte dobrou obuv, takže nejste uzemněný. Raději tedy takto neexperimentujte, a zkuste použít žárovku.
Pokud ale uvěříte možnosti , že jde pouze o indukované napětí a provedete navrhované propojení, budete mít po indukci...
Heteraku, ono neni vubec rozumne do toho vrtat, kdyz nejsi elektrikar.
Nech si to prepojit, tak jak navrhl Hop nebo ja ci ostatni a multak hod do haje zelenyho
Pak muzes resit, merit apod.
Indukce je bezna vec kor, kdyz mas otevrene konce.
Jen je divné,kdo ti to zapojil?Ten zelený musí samozřejmě někam pokračovat,nemůže propojovat jen dva kolíky!pokud je na těch zásuvkách nějaký spotřebič,tak převádí nějaké napětí i na zemní drát.
Zkontroluj to.
JABRAKA
K první zásuvce vedou 2 staré měděné dráty tzv.hadráky. Jsou zapojeny na levou a pravou zdířku. Kolík nezapojen. Někdo potřeboval napojit další zásuvku tak se odtud napíchnul kabelem CYKY 3 x 1,5. A zapojil to tak jak to zapojil.
K měření používám tento přístroj : torriacars.cz/...
Myslíte,že výsledné údaje jsou zavádějící a při měření dražším přístrojem by tyto hodnoty nevycházeli?
Měřené údaje jsou správné, digitální multimetry se svými vlastnostmi blíží "ideálnímu voltmetru" který nijak nezatěžuje měřený obvod - změří Vám tedy (většinou) prakticky skutečné napětí, které v obvodu je. Tenhle typ má uveden vst. odpor 10 Mohm, některé multimetry mají 20 Mohm, což je podobné, levnější mají vst. odpor menší a tím i větší možnou chybu měření. Kapacitní přenos mezi vodiči prostě udělá své - viz dotazy proč svítí LED světla i při vypnutém vypínači.
Jinak je obvod ukázka neúspěšného pokusu jak přejít ze sítě TN-C (2 vodiče) na síť TN-S (3 vodiče), je tedy potenciálně (velmi) nebezpečný. Jak už psal kolega, správně by měl jít "nulák" z levé strany (je to PEN, označení N tam nepatří a barva má být Žl-zel) na ochr. kolík (levá zás.) a propojkou na pravou dutinku této zásuvky. Vlastní propojení zásuvek pak je správné tak jak je. Přívodní vodiče v hadrovo-gumové izolaci by ale výměnu zasloužily, určitě jsou tak 1.5mm2 a při dnešních příkonech některých spotřebičů...
doplněno 02.07.11 23:12:Pod jeden šroubek jeden vodič, jinak úprava jakou teď popsal hop.
doplněno 03.07.11 23:53:O den později...
... se zdá, že tahle otázka skončí tak nějak do ztracena. Rádcové se snaží tazateli vysvětlit, že napětí změřené na nezapojeném vodiči je zcela normální a že nulový potenciál vůči zemi tento vodič nezískává svou barvou ale tím, že je zapojen tak jak má být a tuto úpravu navrhují. Zdá se, že si nějak nerozumíme.
Jabraka: Proč by měl spotřebič převádět "nějaké" napětí na "zemní drát" a jak to podle Vás dělá? Myslíte.li tedy žlutozelený vodič PE...
RE: k obrázku. Ten zelenožlutý připojený na ochranný kolík nemáte nikde dál zapojený takže je bez potenciálu, tzv. ve vzduchu (floating). Pokud tedy měříte mezi tímto a fází digitálním voltmetrem naměříte nesmysl. Digit. voltmetr má velký vstupní odpor takže v klidu vám změří "naindukované" napětí. Můžete si udělat pokus, paralelně k digit. voltmetru připojit třeba žárovku 220V jako zátěž, a zkoumat co naměříte při zatížení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.