Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správné osazení venkovního parapetu

Od: lisa* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

právě se u nás rekonstruuje panelák. Jelikož se zatepluje, vyměňují se venkovní parapety za delší. Jenže v parapetech je právě problém. Na některých místech (většinou uprostřed) jdou zmáčknout a zase se vrátí do původní polohy. Žila jsem v přesvědčení, že parapety by měly sedět na pevno. Navíc nám namontovali parapety z měkkého plechu, který mi pro tento účel nepřipadá vůbec vhodný. Pár vlastníků, včetně mě, sice řve. Ale lidé z domovního výboru nic moc neřeší. Může mi někdo napsat, co může takto namontovaný parapet způsobovat za problémy?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

liso, nelze na dálku stanovit, zdali zmačknutí je vada. Plech (nebo jiný matroš) může být i ze slabého matroše, slouží především k odvádění vody. Více jak o prohnutí bych dbal u ukončení minimálně 3 cm přes fasádu, tak jak stanoví ČSN, ukončení lištou na bocích špalet, aby nezatékalo mezi omítku a plech...

vyfoťte detail přesahu a boku. Dali Vám podparapetní profil?

lisa*
hodnocení

Parapet je pouze ohnutý plech neukončený lištou. Takže u některých bytů jsou plechy dost ostré. Nevím, jaký byl podklad parapetu, ale myslím, že žádný podparapetní profil tam není. Ráno tam byl pouze panel a odpoledne už ležel plech. Než dali zepředu omítku, tak jsem tam sáhla rukou a nahmatala pouze panel. Vyfotila jsem pouze bok parapetu, víc se mi nepodařilo,protože se tam nedostanu.

lisa*
hodnocení

Tady je ta fotka

Správné osazení venkovního parapetu
viperxp

podle fota, : montaz v poradku, je to hlinik proto je mekky, pokud je presah v poradku a neda se nazvednout tak bohuzel asi s tim nic neudelate, leda odchytnout neakeho montera at vam pod nej foukne penu ale to uz asi bude pozde

Parapet je pouze ohnutý plech nejčastěji o síle 0,6 mm a nemusí být celoplošně přilepený proto pruží, nemluvě, že ten zedník vůbec neměl na něj šlapat, z fota přesah se zdá být v pořádku, lišta by měla být pouze pod perlinkou a tudíš by nekryla vyditelný ohyb plechu.

viperxp
hodnocení

0x

Parapet nemusi mit pevny podklad takze se muze prohnout, pevne ukotven musi byt u oken to je v drazce , u kraje steny a na bocich, slouzi pro odvod vody a ne jako odkladaci pult nebo drzak kvetinacu , jedine co muze byt vadou je jiz zminovany presah a ten by podle tabulek mel byt minimalne 4cm pres okraj vodni drazky, u panelaku po zatepleni se dela vetsinou parapet z titanzinku tam je dalsi moznost napadeni ze titan by nemel byt ve styku s EPS to se resi lepidlem treba enkolit, proto se treba lepi jen predek boky a pod okny se da lat tak aby se zaklapl do drazky :) vse je dnes prece jen o usporach :)

jabraka*
hodnocení

0x

Liso,

z mé čerstvé zkušenosti mohu říci,že montéři jsou leckdy fušeři.Vychází to už z vlastního návrhu konstrukce podokenní části.

U nás konkrétně bylo okno posaženo na vyzděnou parapetní část zdi pod oknem.Podle mého názoru by tam měla být ještě vrstva polystyrenu,aby tato stěna nepůsobila jako tepelný most.Pokud tam izolace chybí,je to špatně,teplo uniká přes parpetní plech ze zídky pod oknem a z místnosti tímto prostorem.

Budu rád,když to někdo posoudí.

JABRAKA

hodnocení

0x

Liso, začínám mít obavy o kvalitě práce...

ale soudím jen podle jedné fotky a Vašeho popisu. Pokud tam je již omítka (to snad ne) tak je to šptné dílo. Ukončení u plechu a omítky musí být lištou. Nemůže se omítka dotýkat plechu.

Mezi omítkou a rámem opět lišta, nad oknem taky lišta...Jinak je to odfláknutá práce. Doporučuji:

hpi.cz/...

a poučit řemeslníky, ktteří budou mít plnou (****) ústa výmluv.

Jak píše Jabraka , parapet musí ležet na izolantu, to je jasná, jako že se káva podává horká!

Přeji hezký víkend. Milan

doplněno 30.06.11 21:04:

Liso, i kdyby byl plech silnější, nemůže zedník šlapat na parapet. Stále vidím problém, aby se omítka nedotákala plechu. Pak nasákne vodu, zmrzne, praská odlupuje...

lisa*
hodnocení

V pondělí nám bylo příslíbeno, že se parapety vytrhají a dají nové. V úterý po rozhovoru se stavbyvedoudím bylo najednou vše jinak. Nikdo nám neoznámil, že parapety nevymění. Údajně měli pod parapet foukat stavební pěnu. Jenže nic takového neudělali a rovnou začali omítat. O "kvalitě" plechů hovoří i to, že zedník si u jednoho bytu na parapet stoupnul a promáčkl ho. Toto bohužel také nikdo neřeší. Jenže nás křičí jen pár majitelů bytů a nikdo nás neposlouchá. Už začínáme rezignovat. Jen mám skutečně obavy, aby vzduchová bublina nefungovala jako tepelný most a nevznikala nám v bytě pod oknem plíseň.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]